Search
Close this search box.

Αυτή τη Λάρνακα θέλουμε; Της οπτικής ρύπανσης που μας εκθέτει στους τουρίστες και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές;

Της Γιώτας Δημητρίου
Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτρια SkalaTimes
Φωτογραφίες: SkalaTimes

Η κατάσταση που επικρατεί στην Λαϊκή Γειτονιά της πόλης μας θυμίζει υπανάπτυκτη χώρα και δυστυχώς αυτή η κατάσταση ντροπής βρίσκεται στην πιο τουριστική περιοχή της πόλης, παράλληλα της Λεωφόρου Αθηνών (Φοινικούδων), στην καρδιά της πόλης.

Η οπτική ρύπανση, την οποία η ΕΤΑΠ και ο Δήμος Λάρνακας ξεκίνησαν να πολεμούν με έργα, αρχής γενομένης με την περιοχή Λαζάρου, φαίνεται ότι στην Λαϊκή Γειτονιά ευδοκιμεί.

Η απαράδεκτη οπτική ρύπανση και ακαθαρσία που οφείλεται σε μαγαζιά της Λαϊκής Γειτονιάς θα μπορούσε (θα μπορούσε;) να μην αποτελεί μείζον γεγονός σε μια πόλη που φαίνεται ότι τα ζητήματα καθαριότητας σε κοινή θέα δεν μας απασχολούν ιδιαίτερα. Ειρήσθω εν παρόδω, η καθαριότητα δεν είναι μόνο ευθύνη του Δήμου Λάρνακας, αλλά βεβαίως και του καθενός από εμάς προσωπικά.

Αναρωτιέμαι αν τα μαγαζιά στην Λαϊκή Γειτονιά τα ενοικίαζαν “αλλοδαποί”, τι πόλεμο θα κάναμε στα ΜΚΔ για να αποδείξουμε πως οι “απολίτιστοι αυτοί ξένοι” δημιουργούν τέτοιες εικόνες ντροπής, σε ένα τουριστικό σημείο της πόλης. Bad news guys, δεν είναι ξένοι στην περιοχή. Κύπριοι είναι.

Οι απαράδεκτες εικόνες που συναντάμε στη Λαίκή Γειτονιά είναι ένα μεγάλο και σοβαρό θέμα για τη Λάρνακα, αφού πέρα από την οπτική ρύπανση προκύπτει ακόμη ένα ζήτημα : η ασφάλεια ανθρώπινων ζωών.

Στην διατηρητέα οικεία που βρίσκεται στην Λαϊκή Γειτονιά, όπου διαμένει το ζεύγος Κλούνη και στην Πολυκατοικία Τσόκκος 5 λίγο πιο κάτω, όπως επίσης και σε άλλες περίπου 40 οικίες /διαμερίσματα εντός της περιοχής όπου διαμένουν πέραν των 40 ατόμων (ντόπιοι και τουρίστες), δεν μπορεί να πάει ασθενοφόρο ή φορείο, ούτε πυροσβεστική. Η διαρρύθμιση των τραπεζιών, η μετατροπή των πεζόδρομων και ιδιωτικών χώρων της περιοχής σε χώρους αποκλειστικής χρήσης των κέντρων, οι ταμπέλες, οι κάδοι απορριμμάτων, τα παράνομα (ή “παράτυπα”) τοποθετημένα τραπεζάκια που φυτρώνουν κάθε βράδυ, (όταν όλοι οι ιθύνοντες “κοιμούνται”), δεν επιτρέπουν σε ασθενοφόρο ή φορείο ή πυροσβεστικό όχημα να φτάσει στην οικία του ζεύγους Κλούνη ή στην πολυκατοικία Τσόκκος 5 ή στις άλλες κατοικίες στην Λαϊκή Γειτονιά.

Από το 2021 γίνονται αγώνες από τους κατοίκους, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Η παγκύπρια εφημερίδα “Φιλελεύθερος” έγραφε το 2021:
«O δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, σημείωσε στον «Φ» ότι έχει γίνει συνάντηση με τους επιχειρηματίες και ότι ο δήμος προχώρησε σε ενέργειες για τη διευθέτηση των παρανομιών.
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (12/8/2021) η ζωή ενός κατοίκου τέθηκε σε κίνδυνο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και χρειαζόταν ασθενοφόρο να τον μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας», ανέφερε στον «Φ» ο Ρόμπερτ Ρος-Κλούνις εκ μέρους της Ομάδας Ιδιοκτητών Ακινήτων και Κατοίκων Λαϊκής Γειτονίας.Η σύζυγος του ασθενούς, συνεχίζει ο κ. Ρος-Κλούνις, εξηγούσε μανιωδώς στο παραϊατρικό προσωπικό την ακριβή τοποθεσία της κατοικίας τους, ωστόσο, σημειώνει, οι διασώστες αδυνατούσαν να βρουν κάποιο σημείο πρόσβασης.
Αυτό ανάγκασε τη σύζυγο να αφήσει μόνο τον ασθενή. Έσπευσε στον κεντρικό δρόμο για να βοηθήσει τους διασώστες, να εντοπίσουν σημείο πρόσβασης, ενώ αναγκάστηκε να φωνάξει στο προσωπικό γειτονικών κέντρων αναψυχής να μετακινήσουν από τον πεζόδρομο τους κάδους απορριμμάτων και άλλα παράνομα αντικείμενα που οι ίδιοι είχαν τοποθετήσει. Σε άλλη περίπτωση, το φορείο δεν θα μπορούσε να περάσει».
Τελικά η γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι της με τους νοσηλευτές, δίχως να γνωρίζει εάν ο σύζυγός της είχε επιβιώσει κατά το κρίσιμο διάστημα χωρίς τη βοήθειά της και μέχρι την άφιξη επαγγελματιών που θα του παρείχαν πρώτες βοήθειες.
Το πρόβλημα πρόσβασης στη Λαϊκή Γειτονιά αναφέρθηκε επανειλημμένα στον Δήμο Λάρνακας τόσο προφορικώς όσο και γραπτώς. Η ομάδα είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον δήμαρχο στις 12 Μαρτίου 2021, ενώ επανήλθε με νέα επιστολή και φωτογραφίες στις 25/07/2021. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Ρος-Κλούνις, δεν έλαβαν καμία απάντηση. Ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή καταγγέλλονταν: α) η έλλειψη πρόσβασης από τους ιδίους τους κατοίκους στις οικίες τους λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται. β) Η απώλεια χρήσης των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης τους (και χωρίς τη διευθέτηση από τον δήμο δωρεάν εναλλακτικών χώρων στάθμευσης κοντά στην περιοχή για χρήση αποκλειστικά για τους κατοίκους όταν κλείνει ο δρόμος). γ) Η παραβίαση του δικαιώματος απόλαυσης της ακίνητης ιδιοκτησίας και ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής λόγω της οχληρίας που προκαλούν τα κέντρα αναψυχής. δ) Η δυσκολία πρόσβασης υπηρεσιών έκτατης ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ιατρικές υπηρεσίες) σε μεγάλο μέρος της Λαϊκής Γειτονιάς (λόγω υφιστάμενων προβλημάτων). Επιπλέον οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση, εφόσον κάθε Σαββατοκύριακο δημιουργείται μεγαλύτερη κίνηση στους δρόμους της περιοχής διότι το κλείσιμο της οδού Κλεάνθη Καλογερά (σε συνδυασμό με άλλους δρόμους που είναι κλειστοί για δημόσια έργα) δυσκολεύει και την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το κέντρο. «Εάν το έκτακτο περιστατικό συνέβαινε βράδυ Παρασκευής ή Σαββάτου, που υπάρχει αυξημένη κίνηση στο κέντρο της πόλης, είμαι σίγουρος ότι ο πατέρας μου δεν θα είχε επιβιώσει. Ο δήμος εκτός από το να κάνει τα στραβά μάτια στα προβλήματα που δημιουργούν τα κέντρα αναψυχής, επιτρέπει επίσης το πλήρες κλείσιμο γειτονικών δρόμων το Σαββατοκύριακο. Πράγμα που γίνεται με σκοπό μερικά κέντρα αναψυχής εντός της περιοχής, να αυξήσουν τα έσοδα τους», καταλήγει ο κ. Ρος – Κλούνις κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου».

Το πιο πάνω απόσπασμα δημοσιεύτηκε το 2021, στον “Φ”, αλλά από τότε τίποτα δεν έχει γίνει.

Αντιθέτως, τα τραπεζάκια, η οπτική ρύπανση και οι ακαθαρσίες στην περιοχή έχουν αυξηθεί, (όπως πολύ καλά φαίνεται και από τις φωτογραφίες του SkalaTimes).

Σε μια πόλη με έργα εκατομμυρίων, η προστασία έστω μίας ανθρώπινης ζωής και η καταπολέμηση της απαράδεκτης οπτικής ρύπανσης και ακαθαρσίας σε κεντρικό τουριστικό σημείο είναι η σημαντικότερη ένδειξη πολιτισμού και ανάπτυξης.

Για τα πιο πάνω προβλήματα ενημερώθηκαν γραπτώς εδώ και καιρό ο Δήμαρχος και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής.

Κάτι που αξίζει να τονιστεί είναι πως κανείς δεν ζητά (και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της περιοχής) να κλείσουν οι επιχειρήσεις της Λαϊκής Γειτονιάς, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο και φυσικά οι κάτοικοι δεν θέλουν να προκαλέσουν την οποιαδήποτε ζημιά. Αυτό που ζητείται είναι η επιβολή της νομιμότητας, τάξης και αρχής, μέσω της σωστής διαρρύθμισης των τραπεζιών, που πολύ πιθανόν να συμπεριλαμβάνει και την μείωση στον αριθμό τους, έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί πυροσβεστικό όχημα ή ασθενοφόρο προς την οικία και τις πολυκατοικίες και επίσης να μπορεί να κινηθεί τροχοκάθισμα στην περιοχή, κάτι που είναι αδύνατο σήμερα. Βέβαια αυτό ίσως να σημαίνει λιγότερα κέρδη για κάποιους.

Αλήθεια, όμως, τι αξίζει περισσότερο σε αυτή τη πόλη; Τα κέρδη κάποιων ή οι ανθρώπινες ζωές;

Πανηγυρίζουμε για τις υποδομές που δημιουργούνται για ΑμεΑ μέσα στη πόλη μας, αλλά την ίδια ώρα ένας συνδημότης μας δεν μπορεί να βγει έξω από το σπίτι του γιατί κάτω από την οικία του είναι διάσπαρτα παντού τραπέζια, καρέκλες, κάδοι απορριμμάτων και ότι άλλο φανταστεί κανείς.

Η κατάσταση στην Λαϊκή Γειτονιά φέρνει στο προσκήνιο 5 σοβαρότατα ζητήματα που οι αρχές οφείλουν να δουν χθες:

1. Λόγω της διαρρύθμισης και του ψηλού αριθμού των τραπεζιών κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αφού ασθενοφόρο, φορείο και πυροσβεστική δεν μπορούν να φτάσουν σε οικία και πολυκατοικία.

2. Η οπτική ρύπανση και ακαθαρσίες που επικρατούν στην περιοχή είναι ντροπή για τη πόλη (η ΕΤΑΠ Λάρνακας τι λέει γι’ αυτό κ. Λευκαρίτη;)

3. Η διαρρύθμιση των τραπεζιών αναγκάζει κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται σε τροχοκάθισμα να μην μπορούν να βγουν έξω από το σπίτι τους.

4. Τα πλείστα κέντρα αναψυχής στην περιοχή είναι διατηρητέα και αρχαία μνημεία σε μια περιοχή ειδικού χαρακτήρα, αλλά οι αρχές και οι επιχειρηματίες κάθε άλλο παρά σεβασμό δείχνουν σε αυτή την περιοχή.

5. Η οδός Watkins δεν υπάρχει καν στο χάρτη. Ζητήθηκε από το Δήμαρχο και τους αρμόδιους του Δήμου Λάρνακας να προστεθεί η οδός στο χάρτη, καθώς πυροσβεστική, ασθενοφόρο ή φορείο δεν μπορούν να βρουν την συγκεκριμένη οδό, λόγω αυτού του γεγονότος. “Ακόμη περιμένουμε να μπει στο χάρτη η οδός μας” δήλωσε στο SkalaTimes κάτοικος της περιοχής.

Η οικογένεια Κλούνη, μια οικογένεια με ιστορία στη πόλη μας και όλοι οι ένοικοι της Πολυκατοικίας Τσόκκος 5, Κύπριοι και ξένοι, δεν είναι πολίτες Β κατηγορίας και δεν γίνεται σε μια ευρωπαϊκή πόλη εν έτη 2023 να αντιμετωπίζουν αυτά τα σοβαρότατα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους και δυσκολεύουν την καθημερινότητα τους.

Οι “ευφάνταστες” ταμπέλες, είναι σήμα κατατεθέν της οπτικής ρύπανσης μέσα στη πόλη μας, η συγκεκριμένη ταμπέλα αν δεν υπήρχε και αν μειώνονταν τα τραπεζάκια στο διπλανό μαγαζί αυτός ο διάδρομος θα μπορούσε να γίνει δίοδος για ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα. Για αυτό οφείλει να μεριμνήσει ο Δήμος Λάρνακας.

Το ζήτημα μας αφορά όλους.
Αν σήμερα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά ανθρώπινες ζωές, αλλά και την εικόνα της πόλης μας, ο Δήμος Λάρνακας δεν επιβάλει άμεσες λύσεις, τότε τι άλλο να περιμένουμε αύριο;

  • Το SkalaTimes θα επανέλθει σύντομα στο θέμα αυτό, με συνέντευξη από δύο ανθρώπους που τους επηρεάζει άμεσα και τους αφορά αυτή η πραγματικά τραγική κατάσταση, αλλά και με τις απαντήσεις του Δήμου Λάρνακας για το πιο πάνω.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!