Search
Close this search box.

Για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού

Άρθρο του Δημοτικού Συμβουλου Λάρνακας Πάμπου Γαβριήλ 

(Αναδημοσίευση από εφημερίδα Αλήθεια)

Η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση στη νεότερη ιστορία της Κύπρου τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούλιο 2024. Σε λιγότερο από 9 μήνες θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις εκλογές για Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη νέα δομή και δεδομένα. Το ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσον η πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει αποδοτικά την πολυσυζητημένη αυτή μεταρρύθμιση.

Η μεταρρύθμιση αναμένεται να φέρει καλύτερα αποτελέσματα από το προηγούμενο σύστημα το οποίο ήταν αδύναμο και μη παραγωγικό, λόγω του μεγάλου αριθμού Δήμων. Η μεταρρύθμιση της Τ.Α. έχει κύριο στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα από:

·          τη μετάβαση από ετεροδιοίκηση σε τοπική αυτοδιοίκηση   

·         τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια

·         τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων που καθιστούν τους δήμους πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης

·         νέους μηχανισμούς ελέγχου, διαφάνειας και λογοδοσίας

·         ενδυνάμωση με νέους πόρους

Το αποκεντρωτικό  σύστημα της Τ.Α., όπως και η δημοκρατία, έχει στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ανάπτυξη του τόπου. Εξυπηρέτηση και ανάπτυξη πολιτών και τόπου. Όχι κομμάτων και κομματικών στελεχών.  Αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος των κομμάτων, που δυστυχώς δεν πείθουν για τις προθέσεις τους.

Όλα τα κόμματα διακηρύσσουν ότι υποστηρίζουν την διοικητική αποκέντρωση και επαγγέλλονται την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια των Δημοτικών και των Κοινοτικών Συμβουλίων. Αναγνωρίζουν δηλαδή ότι η κομματική εξάρτηση εξουδετερώνει τον θεσμό της Τ.Α. 

Παρόλα αυτά, το παρόν κομματικό περιβάλλον δημιουργεί ανησυχίες κατά πόσο τα κομματικά κίνητρα είναι η προστασία και η ενίσχυση του θεσμού της Τ.Α. Αυτή η ανησυχία ενισχύεται από τις κομματικές συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση και ειδικότερα για τον καθορισμό των νέων Δήμων.

Κανένας δεν αρνείται τον πολιτικό χαρακτήρα και την πολιτική σημασία των εκλογών της Τ.Α. Για να έχει όμως αξία η μεταρρύθμιση της Τ.Α. για τον λαό και την κεντρική πολιτική διοίκηση, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να είναι πολιτικά αυτοτελείς και ακηδεμόνευτοι. Η έκφραση της λαϊκής βούλησης στην ανάδειξη των δημοτικών και κοινοτικών αρχών πρέπει να είναι γνήσια και ανόθευτη. Ο λαός πρέπει να αφεθεί να επιλέξει τους καλύτερους και καταλληλότερους υποψηφίους, που θα έχουν τη βούληση αλλά και τις ικανότητες να εφαρμόσουν το νέο αυτό θεσμό.

Ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού θα συντονίζει τα μεγάλα έργα των επί μέρους Δήμων, των Συμβουλίων Αποχετεύσεων, Υδατοπρομήθειας και Στερεών αποβλήτων. Συνεπώς, πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι εξαρτώμενος ή υποτελής σε κάποιο κόμμα. Ειδικά τώρα που η μεταρρύθμιση είναι στα σπάργανα της, είναι σημαντικό να προωθηθούν άτομα με τεχνοκρατικό υπόβαθρο, με εμπειρία στη διοίκηση αλλά και σχετική εκπαίδευση στις θέσεις των Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών. Μόνο τέτοιες προσωπικότητες μπορούν να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του Επαρχιακού Οργανισμού και της Τ.Α. Τα κόμματα ας περιοριστούν στην εκλογή των Δημάρχων, Αντιδημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων. 

Εύχομαι οι ηγεσίες των κομμάτων να συνεργαστούν μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα και να επιλέξουν τους πραγματικά καταλληλότερους για Πρόεδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και όχι τους πλέον ημέτερους. Μόνο έτσι θα κερδηθεί η πρόκληση της εύρυθμης εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για το καλό του συνόλου. Ας μην θυσιαστεί η εφαρμογή του νέου θεσμού στον βωμό των κομματικών και προσωπικών συμφερόντων με την προσπάθεια ανάδειξης κομματικών στελεχών.

Τα κριτήρια για την επιλογή υποψηφίων Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών πρέπει να είναι συγκεκριμένα: σχετική εκπαίδευση, τεχνογνωσία, εμπειρία και επάρκεια. Με απλές, διαφανείς και ξεκάθαρες διαδικασίες.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!