Search
Close this search box.

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού Δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στo 12ο Επιστημονικό Λαογραφικό Συνέδριο της Ακανθούς


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω και θέτω υπό την αιγίδα μου το 12ο Επιστημονικό-Λαογραφικό Συνέδριο με θέμα «Ακάνθια χνάρια και έργα στου χρόνου το διάβα». Ένα Συνέδριο το οποίο αποτελεί πολύτιμο αποθετήριο του πολιτισμού της περιοχής της Ακανθούς.

Ο πολιτισμός αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον καθρέφτη της ταυτότητάς μας και μάρτυρα της ιστορίας του τόπου μας. Σε μια εποχή που η τουρκική κατοχή έχει επιδοθεί σε συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών που βρίσκονται υπό τον στρατιωτικό της έλεγχο, παρεμποδίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία να συντηρήσει και να προστατεύσει τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και πολιτιστικούς θησαυρούς, διοργανώσεις όπως η σημερινή δίδουν ένα στίγμα ελπίδας.

Είναι σε αυτό το πνεύμα που, ως Υφυπουργείο Πολιτισμού, στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο που επιτελείτε, τόσο στην ενίσχυση των δεσμών με την πατρώα γη όσο και στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης της κληρονομιάς μας, των ηθών και των εθίμων, αναδεικνύοντας τα «χνάρια» και τα «έργα» από τον πλούτο της κατεχόμενης μας Ακανθούς.

Η αγαπημένη μας κωμόπολη, που απλώνεται στους πρόποδες του Πενταδακτύλου, «ανάγιωσε» και ανέδειξε μεγάλους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς δημιουργούς. Με την πλούσια ιστορία και παράδοση αποτελεί πραγματικό θησαυρό λαογραφικών και ιστορικών γεγονότων, αλλά και στοιχείων που διαπνέονται από τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού του τόπου μας. Και για αυτό είναι σημαντικό που βλέπουμε εσάς τους Ακανθιώτες, ακόμη και στην προσφυγιά, να συνεχίζετε να επιδιώκετε τη μελέτη και την έρευνα γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου σας, διατηρώντας ζωντανή την πολιτιστική και ιστορική σας ταυτότητα, την επαφή με τον τόπο καταγωγής σας.

Κύριες και κύριοι,

Διανύουμε κοντά μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή. 49 χρόνια καρτερώντας την πολυπόθητη επιστροφή, μέσα από την επίτευξη μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, χωρίς την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση η οποία αφενός θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και αφετέρου θα διαμορφώνει για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου συνθήκες ειρήνης, προοπτικής και ευημερίας.

Μια από τις σημαντικότερες πτυχές του Κυπριακού, η οποία προέκυψε μετά την τουρκική εισβολή του 1974, είναι η συστηματική σύληση και εμπορία της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενές μας περιοχές και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για συντήρηση και αποκατάσταση.

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, να αναφέρω ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου μας εργάζεται συστηματικά με στόχο την προστασία και τη διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Και αυτό βέβαια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, σε μια μη ελεγχόμενη κατάσταση, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, η οποία δεν επιτρέπει την άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεχίζει σχεδόν καθημερινά να κηρύσσει αρχαία μνημεία στα κατεχόμενα, κάτι που δεν σταμάτησε να κάνει ακόμη και μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Άξιο αναφοράς είναι και το πολύ σημαντικό έργο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία έχει συντηρήσει δεκάδες κατεχόμενα μνημεία διαφυλάσσοντάς τα από βέβαιη καταστροφή.

Κύριες και κύριοι,

Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω, τόσο εγώ προσωπικά όσο και εκ μέρους της Κυβέρνησης και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, όλα τα οργανωμένα σύνολα Ακανθούς, αλλά και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύρου για τη σημερινή διοργάνωση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Δήμαρχο, αγαπητή Ελένη Χατζημιχαήλ, αλλά και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεχίζουν να διατηρούν ακατάλυτους τους δεσμούς με τη γενέθλια γη, συντηρώντας τα μηνύματα της διεκδίκησης του δικαιώματος της επιστροφής. Συγχαρητήρια και για όλες τις πρωτοβουλίες, που πλέον έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των Ακανθιωτών. Πρωτοβουλίες σημαντικές μετά τα 49 χρόνια κατοχής, καθότι διαφυλάσσουν τις συναισθηματικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, την κοινωνική συνοχή και τους δεσμούς των κατοίκων των κατεχομένων μας, οι οποίοι από το 1974 εξαναγκάστηκαν να διασκορπιστούν μακριά από την πατρώα γη.

Κηρύσσοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, καλωσορίζω όλους τους εκλεκτούς εισηγητές και εύχομαι κάθε επιτυχία. Κλείνω με την ευχή πως το επόμενο συνέδριο θα είναι στην αγαπημένη μας κωμόπολη, την Ακανθού.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!