Search
Close this search box.

Λάρνακα 2030 C.AR.E Festival: Τρεις μέρες συνδημιουργίας και εξωστρέφειας

SkalaTimes Team

Για τρεις μέρες -από το απόγευμα της Παρασκευής 6 μέχρι το βράδυ της Κυριακής 8 Οκτωβρίου- η Λάρνακα έζησε κάτι το πρωτόγνωρο. Ένα πανηγύρι τέχνης, έκφρασης και συνδημιουργίας για παιδιά και νέους που αγκάλιασε το κέντρο της πόλης. Η Λάρνακα 2030, ο οργανισμός που τρέχει την υποψηφιότητα της πόλης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2030, σε συνεργασία με σημαντικά ιδρύματα της πόλης και εκπαιδευτικούς φορείς, διοργάνωσε το πρώτο Cyprus Arts and Education (C.AR.E) Festival προσκαλώντας τις οικογένειες της πόλης και της χώρας σ’ ένα μοναδικό πανόραμα δημιουργικότητας και χαράς σε σημαντικά σημεία της Λάρνακας: στο Δημοτικό Θέατρο «Γεώργιος Λυκούργος», τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Youth Makerspace Larnaka, το Μουσείο Πιερίδη, το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Σκάλα και την Πλατεία Ζουχουρί.



Η γιορτή ξεκίνησε με τον πιο όμορφο τρόπο το απόγευμα της Παρασκευής στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Σκάλα με το θέατρο Μασκαρίνι να παρουσιάζει με διαδραστικό τρόπο τρεις υπέροχες ιστορίες που πραγματεύονταν την συμπερίληψη και το μοίρασμα.
Η σκυτάλη στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Δημοτικό Κήπο της πόλης όπου η Βάσω Παναγή με σύμμαχο τη διακεκριμένη μουσικό Σαλώμη Παρασκευά μάγεψαν τα παιδιά με τον «Ουρανοσυσσωρευτή» τους. Το γεμάτο θέατρο και η ενθουσιώδης συμμετοχή ήταν το πιο ευοίωνο επιστέγασμα της πρώτης μέρας του πρώτου C.AR.E Festival!

Το Σάββατο ήταν η πρώτη «full» μέρα του φεστιβάλ με τις παραστάσεις και τα εργαστήρια να
τρέχουν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ στους εμπλεκόμενους χώρους. Στον Δημοτικό Κήπο
έκλεψε τις εντυπώσεις και κτύπησε κόκκινο συμμετοχής το δημιουργικό εργαστήρι «Πουλιά της
Κύπρου» της Θεοδώρας Ανδρέου με τα παιδιά να φτιάχνουν τα δικά τους πουλιά στο πρότυπο της κυπριακής πανίδας!
Λίγο αργότερα η παράσταση «Άσπρο» από το Act Theatre της Έλιας Ιωαννίδου με μια sold out παράσταση ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.
Εξαιρετικές εντυπώσεις και μεγάλη συμμετοχή είχε στη συνέχεια η παράσταση «Every brilliant thing» από το Little Muse Theatre κα την Catherine Beger. Η συγκεκριμένη παράσταση που απευθυνόταν σε εφήβους και ενήλικες προσέγγισε δημιουργικά δύσκολα ψυχολογικά ζητήματα μέσα σε πνεύμα κατανόησης και ενσυναίσθησης.

Στο Youth Makerspace Larnaka πολύ θερμής υποδοχής έτυχε το εργαστήρι μουσικού αυτοσχεδιασμού και γλυπτικής με πηλό από την Ειρήνη Κωνσταντίνου και τον Ανδρέα
Γεωργίου.
Στο δε μουσείου Πιερίδη οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν με πολλή δημιουργική ορμή στο εργαστήρι διαφορετικότητας της εικαστικού Χριστιάνας Πουγεράση όπου οι συμμετέχοντες
έφτιαξαν με πολύ κέφι και ταλέντο τη δικής τους προσωπογραφία που έγινε η ψηφίδα ενός άλλου μεγάλου προσώπου, μιας συλλογικότητας που συμβολίζει την κοινωνία και την πόλη.
Η λήξη της μέρας έγινε με έναν τρόπο μαγικό στην υπέροχη πλατεία Ζουχουρί όπου ο κόσμος παρακολούθησε με ενδιαφέρον και συγκίνηση τα «Μεσαιωνικά Παραμύθια της Κύπρου» από την Μαρίνα Κατσαρή και τον Βαγγέλη Γέττο και τον «Μικρό Πρίγκιπα» ως θέατρο σκιών από την Ελένη Παπαχριστοφόρου. Ο κόσμος που είχε γεμίσει την πλατεία αφέθηκε πρόθυμα στους μύθους και στο καλλιτεχνικό όραμα των καλλιτεχνών μέσα στην απαράμιλλη ατμόσφαιρα του ιστορικού αυτού χώρου.

Η Κυριακή ήταν ακόμα μία πλούσια σε δράσεις μέρα με τους χώρους να είναι πλήρως
ενεργοποιημένοι και να δέχονται από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα τα παιδιά και τις
οικογένειές τους. Επίκεντρο ήταν το Δημοτικό Θέατρο Γεώργιος Λυκούργος όπου έλαβε χώρα το
πολύ πετυχημένο από άποψη συμμετοχής και ενθουσιασμού εργαστήρι λefkart, μια συνεργασία του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους Επαρχίας Λάρνακας και των Αρχείων Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης, με τα παιδιά να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους εμπνεόμενα από τα περίτεχνα μοτίβα του λευκαρίτικου κεντήματος. Ακολούθως το Δημοτικό Θέατρο ξεχείλισε κυριολεκτικά από χαμόγελα και συγκίνηση στην πανελλήνια πρώτη του έργου «Τα παπουτσάκια που λένε παραμύθια» από το Θέατρο ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ. Το έργο προέκυψε από τη δραματουργική προσαρμογή του ομώνυμου παραμυθιού της Αγγελικής Βαρελλά από τον παιδαγωγό Ανδρέα Κώστα, ενώ την πρωτότυπη μουσική υπέγραψε ο ταλαντούχος νέος μουσικός Κυριάκος Κώστα.
Πριν από την έναρξη της παράστασης και μπροστά σ’ ένα ενθουσιώδες κοινό έγιναν οι σύντομοι
χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της Λάρνακας 2030 Ντίνο Λευκαρίτη, την καλλιτεχνική διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη, την εκπρόσωπο της Υπουργού Παιδείας, και τους εκπροσώπους των Συνδέσμων Γονέων Λάρνακας. Ο κύριος Λευκαρίτης ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από τη Λάρνακα, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την εμπλοκή και την έμπρακτη στήριξη όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της επαρχίας. Η καλλιτεχνική διευθύντρια, κάνοντας ένα άλμα στο χρόνο, υπέδειξε ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται σήμερα το C.AR.E Festival θα είναι οι αυριανοί ενήλικες που θα ζήσουν τη Λάρνακα ως την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. «Κτίζουμε αυτό το κοινό» υπογράμμισε η κυρία Διαπούλη, τονίζοντας ότι γίνεται μια σημαντική επένδυση για το μέλλον και ότι τα παιδιά μας είναι αυτά που θα δρέψουν τους καρπούς της ευόδωσης του στόχου μας.


Στις δράσεις του απογεύματος αξίζει να αναφέρουμε το μουσικό-αφηγηματικό εργαστήρι «ο μύθος του Ερυσίχθονα» των Παναγιώτας Κοντοβούρκη και Κυριακής Μανώλη όπου τα παιδιά, με όχημα τον μύθο του Θεσσαλού Ερυσίχθονα, εξοικειώθηκαν με τις αξίες της περιβαλλοντικής ευθύνης και της προστασίας του φυσικού κόσμου.
Και η τρίτη μέρα του φεστιβάλ είχε ένα υπέροχο επιστέγασμα, αυτή τη φορά στον φιλόξενο κήπο του Μουσείου Πιερίδη με δύο διαδοχικές δράσεις με μεγάλη συμμετοχή και φοβερή ενέργεια από την ομάδα Σκιολόγοι και τον επικεφαλής της Χαράλαμπο Χαραλάμπους. Πραγματοποιήθηκε αρχικά το εργαστήριο κατασκευής φιγούρων Καραγκιόζη όπου τα παιδιά είχαν στο τέλος ανά χείρας τη δική τους φιγούρα. Ακολούθησε η παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το μαγεμένο δέντρο» μπροστά σε ένα γεμάτο υπαίθριο θέατρο με όλες και όλους να παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τις περιπέτειες του αγαπημένου μας
ήρωα.

Η πρώτη έκδοση του Cyprus Arts and Education (C.AR.E) Festival από τη Λάρνακα 2030 είναι
γεγονός. Ο πήχης μπήκε ψηλά από την οργανωτική ομάδα και το στοίχημα κερδήθηκε, τόσο από άποψη περιεχομένου αλλά και συμμετοχής. Για ένα τριήμερο η Λάρνακα γέμισε από τέχνη,
περιέργεια και συνδημιουργία. Το πρότζεκτ αναντίλεκτα δημιούργησε νέα δεδομένα στα
πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δεδομένα της πόλης, θέτοντας με εξωστρέφεια τα θεμέλια ενός
επιδραστικού ετήσιου θεσμού. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι έδωσε την ευκαιρία για νέες
πολιτιστικές εμπειρίες για όλη την οικογένεια. Τα παιδιά και οι μεγάλοι βιώσαν την πόλη τους
αλλιώς, σαν μια μεγάλη σκηνή που τους προσκαλεί σε μια περιπέτεια γνώσης, έκφρασης και
διάδρασης. Είδαν την πόλη τους να εκπέμπει ένα δυνατό κάλεσμα για συνύπαρξη και
συνδημιουργία. Περπάτησαν ανάμεσα στα σημεία των δράσεων και έγιναν κοινωνοί των ιστοριών και των μηνυμάτων των καλλιτεχνών, συμμερίστηκαν και το όραμα της Λάρνακας 2030 για μια πιο συμπεριληπτική και ευφάνταστη πόλη. Δεν γίνονται εύκολα άλματα σε αυτούς τους τομείς, οι αλλαγές είναι πάντα βραδείες και η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής. Πιστεύουμε ωστόσο ότι η Λάρνακα έγινε λίγο ομορφότερη μετά το πρώτο της C.AR.E Festival.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!