Search
Close this search box.

ΠΟΓΟ: «Απαιτείται σχεδιασμός για ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού»

#μηντοαμελήσεις

«Απαιτείται σχεδιασμός για ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού»

Ανακοίνωση ΠΟΓΟ για την 25η Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού.

Η 25η Οκτωβρίου έχει καθοριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού. Ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος δυστυχώς τα τελευταία χρόνια σημειώνεται ανοδική πορεία, είναι με διαφορά ο πιο συχνός γυναικείος καρκίνος με ποσοστό 33.4%. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί κατά την τελευταία εικοσαετία 10485 περιστατικά καρκίνου του μαστού.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του κράτους και της πολιτείας για αυτό και είναι επισταμένη ανάγκη η εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής Γυναίκα και Καρκίνος η οποία να διασφαλιζει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλες, καταπολέμηση των ανισοτήτων στην πρόληψη αλλά και δυνατότητα επανένταξης στην κοινωνία. Η Στρατηγική πρέπει να βασίζεται στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, τη ψυχοκοινωνική στήριξη, την καταγραφή των περιστατικών και την έρευνα.  Μια στρατηγική η οποία θα στηρίζεται σε χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, επαρκείς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους καθώς και αξιολογήσεις που να τη βελτιώνουν. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας, συχνά συντάσσονται στρατηγικές και πλάνα δράσης, τα οποία ελλείψει των προαναφερθέντων παραμένουν στα συρτάρια. 

Ως Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ στεκόμαστε αλληλέγγυες σε όλες και όλους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο του μαστού. Ειδικότερα στις άνεργες, τις μετανάστριες, τις προσφύγισσες, τις μονογονιούς, τις συνταξιούχες, τις γυναίκες ΑΜΕΑ, τις γυναίκες που βρίσκονται υπό το όριο της φτώχειας, καθώς για αυτές, λόγω των περιορισμένων πόρων που έχουν στη διάθεση τους, η μάχη ενάντια στον καρκίνο γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Σημειώνουμε ότι αν μία γυναίκα διαγνωστεί σήμερα με καρκίνο του μαστού, στηρίζεται στο επίδομα ασθενείας, ένα επίδομα που με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις μπορεί να της καταβληθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα εξάμηνο αργότερα.

Για το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, η υγεία αποτελεί ύψιστο αγαθό για αυτό και διεκδικούμε:  

  • Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Γυναίκα και Καρκίνος
  • Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Κέντρου για τον καρκίνο που να διευκολύνει τις ποιοτικές διαγνώσεις και θεραπευτικές μεθόδους σε συνεργασία με κλινικές δομές του εξωτερικού
  • Αύξηση του προϋπολογισμού και επαρκή χρηματοδότηση των Υπηρεσιών καρκίνου
  • Διάθεση περισσότερων κονδυλίων για ενίσχυση των δράσεων πρόληψης
  • Δημιουργία και υλοποίηση ολοκληρωμένης πολιτικής για ανακουφιστική φροντίδα και κατοίκων νοσηλεία.
  • Ψυχοκοινωνική  στήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειες τους.
  • Σφαιρική στήριξη των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του καρκίνου.

Με αφορμή αυτή την παγκόσμια ημέρα, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της πρόληψης καθώς φαίνεται ότι η έγκαιρη διάγνωση έχει μειώσει στο 30% τη θνητότητα από την εν λόγω ασθένεια. Δυστυχώς, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η προσέλευση γυναικών στα Κέντρα Μαστογραφίας είναι ιδιαίτερα χαμηλή και ανέρχεται μόλις στο 18.17% παγκύπρια.

Με σύνθημα #μηντοαμελήσεις καλούμε τις γυναίκες να προβούν άμεσα σε διευθέτηση του ραντεβού τους για μαστογραφία.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

error: Content is protected !!