Search
Close this search box.

Βιβλίο: Η Τέχνη ως Θεραπεία

Το βιβλίο Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ δηλώνει με τόλμη ότι η τέχνη έχει μία ξεκάθαρη χρησιμότητα: πρόκειται για θεραπευτικό εργαλείο που μας βοηθά να βιώνουμε πιο ολοκληρωμένα τη ζωή μας.

Συχνά ακούμε ότι η τέχνη υποτίθεται πως είναι πολύ σημαντική σπάνια όμως μας εξηγεί κάποιος πειστικά το γιατί. Ο Alain de Botton και ο John Armstrong μας αποκαλύπτουν πώς η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει στα πλέον ενδόμυχα αλλά και στα πλέον καθημερινά διλήμματά μας. “Η τέχνη ως θεραπεία” είναι μια νέα μέθοδος ερμηνείας της τέχνης και της σχέσης της με τη ζωή. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

«Ανατέμνει με σοφία και χάρη τεράστια θέματα, όπως ο έρωτας, η φύση, τα χρήματα, η πολιτική…» (Academy of Arts)
«Μοναδική πραγματεία για τη δύναμη της τέχνης να μεταμορφώνει τη ζωή μας» (The Mayfair Magazine)
«Σε τι χρησιμεύει η τέχνη; Ο Alain de Botton και ο John Armstrong προτείνουν μια ριζοσπαστικά νέα και γόνιμη προσέγγιση της τέχνης ως θεραπευτικού μέσου για μια καλύτερη ζωή» (Publishers Weekly)
Διαβάζοντας το “Η τέχνη ως θεραπεία” είδα τα έργα που θαύμαζα όλη μου τη ζωή σαν να τα έβλεπα για πρώτη φορά! (Gwyneth Paltrow)

«Η τέχνη ως εργαλείο»: Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα εργαλεία, η τέχνη έχει τη δύναμη να ενισχύει περαιτέρω τις ικανότητες με τις οποίες μας προίκισε η φύση. Η τέχνη αντισταθμίζει συγκεκριμένες εγγενείς αδυναμίες μας, που στη δεδομένη περίπτωση σχετίζονται περισσότερο με το μυαλό παρά με το σώμα, αδυναμίες που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως ψυχολογικές.
Το συγκεκριμένο βιβλίο υποστηρίζει ότι η τέχνη (κατηγορία που περιλαμβάνει και τα έργα βιομηχανικού σχεδίου, αρχιτεκτονικής και χειροτεχνίας) αποτελεί θεραπευτικό μέσο ικανό να βοηθήσει στην καθοδήγηση, την ενθάρρυνση και την παρηγοριά των θεατών της, επιτρέποντάς τους να βελτιώσουν τον εαυτό τους.
Κάθε εργαλείο αποτελεί προέκταση του σώματος και επιτρέπει την πραγμάτωση μιας επιθυμίας, με τη χρήση του να καθίσταται αναγκαία εξαιτίας κάποιας έλλειψης της φυσικής μας υπόστασης. Το μαχαίρι καλύπτει την ανάγκη μας -και ταυτόχρονα την ανικανότητά μας- να κόβουμε. Το μπουκάλι καλύπτει την ανάγκη μας -και ταυτόχρονα την ανικανότητά μας- να μεταφέρουμε νερό. Προκειμένου να ανακαλύψουμε τη χρησιμότητα της τέχνης, οφείλουμε να αναρωτηθούμε τι έχουμε ανάγκη -αλλά δυσκολευόμαστε- να πραγματοποιήσουμε με το μυαλό και τα συναισθήματά μας. Σε ποιες ψυχολογικές αδυναμίες μπορεί να βοηθήσει η τέχνη; Εντοπίσαμε επτά αδυναμίες, άρα και επτά χρήσεις της τέχνης. Φυσικά υπάρχουν και άλλες, οι συγκεκριμένες όμως μοιάζουν από τις πλέον πειστικές και κοινές. (Από την έκδοση)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!