Search
Close this search box.

ΟΗΕ: Απείχε η Κύπρος από το Ψήφισμα για προστασία των άμαχων Παλαιστινίων

Έργο του Γιώργου Γαβριήλ

Αποχή τήρησε η Κύπρος στη ψηφοφορία που διεξήχθη ψες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η οποία με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε Ψήφισμα που καλεί σε προστασία των άμαχων Παλαιστινίων στη Γάζα.

Παρά τις σφοδρές πιέσεις και εκβιασμούς που ασκούσαν επί μέρες οι ΗΠΑ, 120 κράτη του κόσμου στήριξαν το Ψήφισμα, μόλις οκτώ το καταψήφισαν (ΗΠΑ, Ισραήλ, Αυστραλία, Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου, Τόγκο και Νησιά Σολομώντα) ενώ 45 κράτη (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου) τήρησαν αποχή.

Το Ψήφισμα –παρότι μη δεσμευτικό νομικά- καλεί το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλει εντός 60 ημερών έκθεση και να παρουσιάσει προτάσεις για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη διεθνή προστασία των άμαχων Παλαιστινίων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ζητά ακόμα να αφεθεί το προσωπικό ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας να επιτελέσει το έργο του απρόσκοπτα. Το Ψήφισμα όπως υπέδειξε ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά και σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό. Περιλαμβάνει μάλιστα αναφορές καταδίκης στην «υπερβολική και αδιάκριτη χρήση βίας» από τις ισραηλινές δυνάμεις ενάντια σε άμαχους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και ιατρικού προσωπικού, ενώ καλεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία αμάχων εν καιρώ πολέμου.

Το Ψήφισμα αυτό ήρθε ως απάντηση στο «μπλοκάρισμα» ενός αντίστοιχου –αλλά νομικά δεσμευτικού- ψηφίσματος που είχε προταθεί από το Κουβέιτ, στη συζήτηση της 1ης Ιουνίου 2018, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο.

Μάλιστα πριν την έναρξη της συζήτησης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου σε δήλωση του είχε ευχαριστήσει την κυβέρνηση Τραμπ των ΗΠΑ και ιδιαίτερα την πρέσβειρα Nikki Haley για την στήριξη που προσφέρει στο Ισραήλ και την «ανάδειξη της υποκρισίας του ΟΗΕ ενάντια στο Ισραήλ». Ο δε Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Danny Danon κατά τη συζήτηση είχε υποστηρίξει ότι τέτοια «επίθεση» μόνο το Ισραήλ δέχεται. «Αυτό δεν είναι κριτική. 

Είναι αντισημιτισμός». Από την πλευρά του ωστόσο, ο Παλαιστίνιος Πρέσβης, Riyad H. Mansour υπέδειξε με νόημα «Χρειαζόμαστε προστασία για τον άμαχο πληθυσμό μας. Προσβάλλει κάποιον αυτό;»

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θεωρείται αν όχι χαστούκι, ένα ισχυρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ αλλά και στο Κράτος του Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, 12 στήριξαν το Ψήφισμα (Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία, Πορτογαλία Γαλλία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία και Βέλγιο) ενώ τα υπόλοιπα –συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου- τήρησαν αποχή.

Πηγή: dialogos.com.cy

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!