Search
Close this search box.

Επίσημη Συνάντηση Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου και Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Foreign Office

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου, Δρ. Βασίλης Μαύρου, μαζί με τον Πανιερώτατο  Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.κ. Βασίλειο και συνοδευόμενοι από μέλη της επιτροπής του Συνδέσμου Αμμοχώστου ΗΒ,  έλαβαν μέρος σε μια σημαντική  συνάντηση με τον David Burrowes τον  Αναπληρωτή Ειδικό Απεσταλμένο του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Rishi Sunak.

Ο David Burrowes είναι ο ειδικός απεσταλμένος του Βρετανού Πρωθυπουργού για θέματα για την Ελευθερία Πεποιθήσεων, Επιλογής και Συμμετοχής στην Θρησκεία και το Δικαίωμα Εξάσκησης της Πίστης.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την κάθοδο του και παρουσία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στην Μεγάλη Βρετανία κ.κ. Βασιλείου για να παραστεί στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Αμμοχώστου που γίνεται μέσα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για την Κύπρο και ειδικά για την Αμμόχωστο.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Βρετανού Πρωθυπουργού, David Burrowes, άκουσε προσεκτικά τις καταγγελίες εναντίων της Τουρκίας από τους συνομιλητές του, όπως την συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο και την άρνηση της Τουρκίας να αποδεκτή τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και τον παράνομο εποικισμό του σχεδόν του 38% του Κυπριακού εδάφους.

Ο Βρετανός αξιωματούχος έδειξε μεγάλη κατανόηση για την συνεχή ανησυχία και αναβρασμό του Κυπριακού λαού για τα τελευταία γεγονότα και Τουρκικές προκλητικές ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγα χρόνια ο τότε βουλευτής   David Burrowes,  που είναι ένθερμος   υποστηριχτής των δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού, μετά από συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αμμοχώστου ανέλαβε υπό την ιδιότητα του Βουλευτή και  κατάθεσε ψήφισμα για την Αμμόχωστο στις 16/11/15. Το ψήφισμα συμπεριλάμβανε όλες τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς και φυσικά του ΟΗΕ και της ΕΕ. Μετά από συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής, έγινε αποδεκτό από όλα τα μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.κ. Βασίλειος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Δρ. Βασίλης Μαύρου αναφέρθηκαν και κατήγγειλαν την Τουρκία για τα τελευταία γεγονότα, με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη Κύπρο από τους Τούρκους. Ειδική αναφορά έγινε στην έλλειψη σεβασμού για την Κυπριακή πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά μας με την πρακτική των Τούρκων για βανδαλισμούς και καταστροφές Χριστιανικών τόπων λατρείας όπως εκκλησίες και μοναστήρια, πολιτιστικών μνημείων, και κλοπές Χριστιανικών εικόνων και ψηφιδωτών.

Στην συνάντηση μίλησαν και πήραν θέση για την απαράδεκτη στάση, εκβιασμούς και απειλές της Τουρκικής πλευράς και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής του Συνδέσμου Αμμοχώστου ΗΒ που ήταν παρώντες. Ειδική αναφορά έγινε για την απόφαση της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μέρος του ελληνορθόδοξου μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, για την κατασκευή ενός ισλαμικού κέντρου και ενός τζαμιού. Τονίσθηκε δε ότι δυστυχώς αυτό πηγάζει από το ότι η Τουρκία δεν σέβεται την ιερή οντότητα αυτού και άλλων θρησκευτικών μνημείων, τα οποία χτίστηκαν πριν από εκατοντάδες και ακόμη χιλιάδες χρόνια είτε στην περιοχή της Καρπασίας της επαρχίας Αμμοχώστου είτε σε άλλες κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Και ότι  αντί η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, έχει βάλει σαν σκοπό να βεβηλώσει και να εξισλαμίσει στα κατεχόμενα μέρος της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου. 

Ο Μητροπολήτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ.κ. Βασίλειος και τα παρευρισκόμενα μέλη της επιτροπής του Συνδέσμου Αμμοχώστου κατήγγειλαν ότι η Τουρκία προβαίνει σε εθνοκάθαρση στα κατεχόμενα εδάφη μας, απομακρύνοντας τους Ελληνοκύπριους από την γη τους και τις περιουσίες τους συνδυάζοντας ταυτόχρονα αυτή την αναίσχυντη πράξη με την εξαφάνιση οποιασδήποτε απόδειξης για ύπαρξη Χριστιανισμού στην Κύπρο.

Ολοκληρώνοντας τόνισαν στον David Burrowes και ο Μητροπολίτης αλλά και ο Δρ. Βασίλης Μαύρου, ότι η  καταστροφή πολιτιστικών και θρησκευτικών χώρων συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρειάζεται την Βρετανική αλλά και την ευρύτερη αυστηρή διεθνή αντίδραση για να σταματήσει άμεσα  η συνέχιση αυτών των παράνομων ενεργειών.

O David Burrowes αναφέρθηκε εκτενώς στην ετοιμότητα του να αναληφθεί των καταγγελιών σε κυβερνητικό επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως αναφέρθηκε στην επιτροπή της Διεθνής Συμμαχίας Θρησκευτικής Ελευθερίας  που είναι και η Κύπρος μέλος αλλά και 37 άλλες χώρες μέλη.

Στην Συμμαχία αυτή τόνισε κυβερνητικοί εκπρόσωποι από τις χώρες μέλη κάνουν ταχτικές συνελεύσεις για να συζητήσουν δράσεις που μπορούν να αναλάβουν από κοινού τα έθνη τους για να προωθήσουν τον σεβασμό της ελευθερίας της θρησκείας η των πεποιθήσεων και να προστατεύσουν τα μέλη των θρησκευτικών μειονοτικών ομάδων παγκοσμίως.

Σημείωσε δε ότι στην ΜΒ γίνεται μια πάρα πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Εισηγήθηκε δε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία στο ΗΒ θα πρέπει να ενδυναμωθεί για να μπορεί να γίνει καλύτερη δουλειά και συνεργασία πάνω στα θέματα των θρησκευτικών παραβιάσεων από την Τουρκία.

Συμφώνησε ταυτόχρονα ότι θα ήταν πολύ πιο προσοδοφόρα μία επίσκεψη από αντιπροσωπεία ειδικών από την Βρετανία στα κατεχόμενα για ένα fact finding mission για να έχουν απτά παραδείγματα των παραβιάσεων και να παρουσιάσουν μια πλήρη εικόνα για τις καταγγελίες βεβηλώσεων της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου αλλά και την πρακτική εξισλαμισμού του κατεχόμενου κομματιού της Κύπρου.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!