Search
Close this search box.

Ανδρέας Πασιουρτίδης: Αναγκαιότητα η νομοθεσία για τη θέσπιση του ποινικού αδικήματος του εκφοβισμού

Δήλωση Ανδρέα Πασιουρτίδη, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών:

Αναγκαιότητα η νομοθεσία για τη θέσπιση του ποινικού αδικήματος του εκφοβισμού.

Αν ξεκινήσουμε όλοι από την κοινή μας αφετηρία, ότι το φαινόμενο του εκφοβισμού, πέραν του ότι δεν είναι αποδεκτό από τον οποιονδήποτε, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε όλα τα φάσματα, σχολεία, εργασιακούς χώρους, στράτευμα, αθλητισμό, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι, τότε αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα να ψηφιστεί η νομοθεσία την οποία συζητήσαμε σήμερα, που αφορά στη θέσπιση του ποινικού αδικήματος του εκφοβισμού.
Θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Βουλής η οποία κατόπιν συνεννόησης, αποδέχτηκε και συμφωνήσαμε να ενοποιηθούν οι δύο προτάσεις νόμου, ούτως ώστε να θεσπιστεί το ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα του εκφοβισμού με τρόπο πλήρη, κατά την άποψη μου και με ένα κείμενο το οποίο μπορεί να αποτελέσει ακόμα ένα όπλο στην προσπάθεια της πολιτείας για μείωση ή και εξάλειψη του φαινομένου.
Πρέπει να πω ότι κάποιοι προβληματισμοί που τέθηκαν και αφορούν τεχνικά σημεία, όπως είναι ορισμοί και άλλα, θα τους δούμε, θα λάβουμε τα υπομνήματα και εκεί και όπου χρήζει βελτίωσης το κείμενο θα το βελτιώσουμε.
Πρέπει να ξεκαθαρίσω όμως κάτι αναφορικά με συγκεκριμένα πράγματα που ακούστηκαν. Αυτή η πρόταση δεν αλλάζει ούτε το αξιόποινο των ανηλίκων, οι οποίοι σήμερα στην Κύπρο για να είναι ποινικά υπεύθυνοι πρέπει να είναι δεκατεσσάρων ετών και άνω, ούτε την μεταχείριση ανηλίκων οι οποίοι υποπίπτουν σε ποινικά αδικήματα. Εκείνο που κάνει, είναι ακριβώς να θεσπίζει ένα νέο ποινικό αδίκημα. Αυτό του εκφοβισμού. Και αν επίσης συμφωνήσουμε όλοι ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο εξαντλείται σε προληπτικά μέτρα και δράσεις δεν έχει δουλέψει αποτελεσματικά, αλλιώς δεν θα είχαμε τις αυξητικές τάσεις, δεν θα είχαμε όλα αυτά τα στοιχεία που μόλις πρόσφατα έχει παρουσιάσει και η Υπουργός Παιδείας, αλλά και οι συντεχνίες, δεν θα είχαμε όλες αυτές τις καταγγελίες είτε σε χώρους εργασίας, είτε σε χώρους άθλησης, είτε στο στράτευμα, τότε αυτή η πρόταση δεν θα είχε νόημα. Δυστυχώς και το εννοούμε, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις αποτρεπτέες μόνο με τα προληπτικά μέτρα. Εκεί και όπου πρέπει να υπάρξει τιμωρία δεν θα πρέπει να φοβηθούμε να την εισάξουμε για να μπορέσει κιόλας η απειλή της επιβολής ποινής να λειτουργήσει και πάλι αποτρεπτικά ή και τιμωρητικά.

08.11.2023

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!