Search
Close this search box.

Έρευνα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου: Το 80% των νέων πιστεύει ότι ζει σε άδικη κοινωνία

Το 80% των νέων της Κύπρου θεωρούν άδικη την κοινωνία που ζούμε σύμφωνα με την έρευνα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Η συντριπτική πλειοψηφία λοιπόν των νέων που ζουν στην Κύπρο, αναγνωρίζουν τους αποκλεισμούς και την απουσία ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών στην κοινωνία ενώ το 84% των νέων πιστεύει ότι επικρατούν διακρίσεις λόγω καταγωγής, ενώ αναγνωρίζουν και τις διακρίσεις που αφορούν την οικονομική κατάσταση, το φύλο, την αναπηρία και τη σεξουαλική προτίμηση.

Η έρευνα του Οργανισμού Νεολαία αφορά τις αντιλήψεις και στάσεις των νέων σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ενσωμάτωσης.

Το 88% ότι ζει σε μια κοινωνία που οι πολίτες δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες εξαιτίας της εθνικής, κοινωνικής, οικονομικής ή πολιτικής τους προέλευσης. Το 84% πιστεύει ότι επικρατούν φυλετικές διακρίσεις. Το 81% πιστεύουν ότι επικρατούν οικονομικές διακρίσεις (πλούσιοι και φτωχοί). Το 77% διακρίσεις σε βάρος τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Το 64% διακρίσεις λόγω πολιτικής ή θρησκευτικής ταυτότητας. Το 59% έμφυλες διακρίσεις (άνδρες και γυναίκες). Το 58% διακρίσεις σε βάρος ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Το 50% διακρίσεις λόγω ηλικίας.

Η πλειοψηφία των νέων, ωστόσο, δηλώνει ότι έχει φίλους ή γνωστούς οι οποίοι έχουν διαφορετική θρησκεία ή πιστεύω (78%), έχουν διαφορετική εθνικότητα (77%), ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (61%), έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος (59%), έχουν κάποια αναπηρία (48%).

Όσον αφορά στην ιεράρχηση των τομέων στους οποίους πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων, οι νέοι/νέες υπέδειξαν ως πρώτο ζήτημα τις διακρίσεις που λόγω καταγωγής ή ιθαγένειάς (40%). Ακολουθούν οι έμφυλες διακρίσεις (37%) και οι διακρίσεις απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα (34%).

Οι τρεις δημοφιλέστερες δράσεις που οι νέοι/νέες κρίνουν ότι πρέπει να δρομολογηθούν από την Πολιτεία για την εξάλειψη των διακρίσεων, είναι η αναδιαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (36%), η ενίσχυση των εκπαιδεύσεων σε θέματα συμπερίληψης (26%) και η καθιέρωση της ποσόστωσης (21%).

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!