Σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτηση για τη νομοθεσία που άπτεται των σχολικών εφόρων και 30 Νοεμβρίου θα οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια. Είναι η τελευταία πράξη της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την τελική συζήτηση για τη νομοθεσία περί σχολικών εφορειών.
Οι σημαντικότερες αλλαγές σε αυτό το νομοσχέδιο άπτονται, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στην ενοποίηση των σχολικών εφορειών ανά τους νέους δήμους που δημιουργήθηκαν με βάση τον Περί Δήμων Νόμο. Είκοσι συνολικά σχολικές εφορείες όσοι θα είναι και οι νέοι δήμοι, και το δεύτερο, στα πλαίσια της αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικότητας που καθορίζεται στο νομοσχέδιο, για τους δήμους όπου υπάρχουν πέραν των πενήντα σχολικών μονάδων, ο αριθμός των αιρετών και των διορισμένων θα είναι συνολικά δεκαπέντε. Δέκα που θα εκλέγονται από τους πολίτες και πέντε που θα διορίζονται από τα οικεία δημοτικά συμβούλια.
Όσον αφορά τους δήμους κάτω από πενήντα, θα παραμείνει αυτό που ίσχυε στην προηγούμενη νομοθεσία. Έντεκα στο σύνολο, επτά αιρετοί οι οποίοι θα εκλέγονται και πάλι από τους πολίτες και τέσσερις διορισμένοι οι οποίοι θα διορίζονται από τους νέους δήμους.
Θέλω εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τόσο τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών όσο και τα μέλη που φτάσαμε αισίως στην τελική πράξη των μεταρρυθμίσεων πριν οδηγηθεί στην Ολομέλεια όπως έχω αναφέρει προηγουμένως.
Νομίζω ότι στα πλαίσια μιας σοβαρότητας και συναινετικής προσπάθειας, καταφέραμε υπό τις περιστάσεις, να οδηγηθεί και το τελευταίο νομοσχέδιο, όπως και τα υπόλοιπα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο του 2022 και να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εναπόκειται τώρα στους αρμόδιους, τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και στους εν δυνάμει υποψήφιους να υλοποιήσουν τον Ιούνιο του 2024 την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.