Search
Close this search box.

Tί μας έμαθε η Μαρία Μοντεσσόρι για τα παιδιά

Η Maria Montessori

H Maria Montessori ήταν Ιταλίδα γιατρός και εκπαιδευτικός που ανέπτυξε τη μέθοδο Μοντεσσόρι της εκπαίδευσης. Ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από την ιατρική σχολή στην Ιταλία και έγινε κορυφαία ειδικός στην ανάπτυξη των παιδιών. Έγινε καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Η εκπαιδευτική φιλοσοφία της Montessori τονίζει τη σημασία της ανεξαρτησίας, της αυτοπαρακίνησης και της πρακτικής μάθησης. Οι μέθοδοι της έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο. Έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην ενθάρρυνση της δημιουργικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων και της αγάπης για μάθηση στα παιδιά.
Οι ιδέες της Montessori για την εκπαίδευση είναι τόσο επίκαιρες σήμερα όσο ήταν όταν τις διατύπωσε για πρώτη φορά πριν από έναν αιώνα.

Πιο κάτω μερικά από τα λόγια της Μαρία Μοντεσσόρι με αφορμή τη σημερινή ημέρα, 20 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

1. Η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή δεν είναι η ηλικία της πανεπιστημιακής μόρφωσης, αλλά η πρώτη, η περίοδος από τη γέννηση ως τα έξι.

2. Μην τους λέτε πώς να το κάνουν. Δείξτε τους πώς να το κάνουν και μη λέτε κουβέντα. Αν μιλήσετε, θα κοιτάνε τα χείλη σας που κουνιούνται. Αν τους δείξετε θα θελήσουν να το κάνουν μόνα τους.

3. Ο στόχος της εκπαίδευσης στη νεαρή παιδική ηλικία θα πρέπει να είναι να ενεργοποιήσει τη φυσική επιθυμία του παιδιού να μάθει.

4. Το παιχνίδι είναι η δουλειά του παιδιού.

5. Το να αφήνεις το παιδί να κάνει ό,τι θέλει όταν ακόμα δεν έχει αναπτύξει δυνάμεις ελέγχου  είναι σαν να προδίδεις την ιδέα της ελευθερίας.

6. Ποτέ μη βοηθάτε ένα παιδί σε μια εργασία που νοιώθει ότι μπορεί να την καταφέρει μόνο του.

7. Το παιδί είναι μαζί ελπίδα και υπόσχεση για την ανθρωπότητα.

8. Η εκπαίδευση ακόμα κι ενός μικρού παιδιού, δεν έχει στόχο να το προετοιμάσει για το σχολείο, αλλά για τη ζωή.

9. Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση, αποκαλύπτουν τη δύναμή τους.

10. Αφήστε τα παιδιά να είναι ελεύθερα. Ενθαρρύνετέ τα. Αφήστε τα να βγουν έξω όταν βρέχει. Αφήστε τα να βγάλουν τα παπούτσια τους όταν βρουν μια λιμνούλα με νερό. Και όταν το γρασίδι στα λιβάδια είναι υγρό από τις δροσοσταλίδες, αφήστε τα να τρέξουν πάνω του και να το ποδοπατήσουν με τα γυμνά τους πόδια. Αφήστε τα να ξεκουραστούν ειρηνικά όταν ένα δέντρο τα προσκαλεί να κοιμηθούν κάτω από τη σκιά τους. Αφήστε τα να φωνάξουν και να γελάσουν όταν ο ήλιος τα ξυπνάει το πρωί.

11. Απελευθερώστε τις δυνατότητες του παιδιού και θα τα μεταμορφώσετε στον κόσμο.12. Οι μελέτες που έχουν γίνει για την πρώιμη βρεφική ηλικία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: τα δύο πρώτα χρόνια είναι σημαντικά για πάντα, γιατί σε εκείνη την περίοδο, κάποιος περνά από το να είναι τίποτα στο να γίνει κάτι.

13. Το παιδί έχει διαφορετική σχέση με το περιβάλλον του από ότι εμείς. Το παιδί απορροφά ότι συμβαίνει γύρω του. Τα πράγματα που βλέπει δεν τα θυμάται απλώς, διαμορφώνουν μέρος της ψυχής του.

14. Τα παιδιά, από τη στιγμή που απογαλακτίζονται, βαδίζουν προς την ανεξαρτησία.

15 Η φροντίδα μας για το παιδί δεν πρέπει να διέπεται από την επιθυμία να μάθει πράγματα, αλλά από την προσπάθεια να συνεχίσουμε να καίει μέσα του αυτό το φως που ονομάζεται ευφυΐα.

Αν πρόκειται να έρθει βοήθεια και σωτηρία, μπορεί έρθει μόνο από τα παιδιά, γιατί τα παιδιά είναι οι δημιουργοί των ανθρώπων”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Άριστος Δαμιανού: “Τα πράγματα, στην υπόθεση του 25χρονου από το Πακιστάν είναι πάρα πολύ σοβαρά και ντροπιαστικά για την Κυπριακή Δημοκρατία”

Τα πράγματα, στην υπόθεση του 24χρονου από το Πακιστάν ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε χωράφι στην Ακρόπολη είναι πάρα πολύ σοβαρά και ντροπιαστικά για την

Ενώ η δημόσια κατακραυγή κατά της αστυνομίας για το θάνατο του 25χρονου Πακιστανού μετανάστη μεγαλώνει, το ελαμ εκφράζει αντίθετη άποψη….

Ενώ η δημόσια κατακραυγή κατά της αστυνομίας για το θάνατο του 25χρονου μεγαλώνει, το ελαμ εκφράζει αντίθετη άποψη! Πακιστανός μετανάστης νεκρός από υπηρεσιακό όπλο της

error: Content is protected !!