Search
Close this search box.

ΔΗΣΥ: Δήλωση Βουλευτή και Εκπροσώπου Τύπου κ. Ονούφριου Κουλλά για βελτιώσεις στον προϋπολογισμό και προτάσεις πολιτικής για το 2024

Έχουμε ήδη εκφράσει την ικανοποίησή μας για τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, οι οποίες παραμένουν θετικές. Οι πολιτικές της δεκαετίας του ΔΗΣΥ και οι δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις που λάβαμε, δημιούργησαν συνθήκες ανθεκτικότητας για να αντιμετωπίζουμε εξωγενείς πιέσεις και διεθνή προβλήματα.

Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό που ταυτόχρονα προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους. Εκφράζουμε, ωστόσο, την ανησυχία μας για την τάση διόγκωσης του κρατικού μισθολογίου κατά 14% σε ένα μόνο χρόνο, κάτι που δεν είναι βιώσιμο και που ζητούμε να συγκρατηθεί οπωσδήποτε τα επόμενα έτη.

Παρά τη θετική μας προσέγγιση για τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού πιστεύουμε πως χρειάζονται βελτιώσεις και προσθήκες καθώς και πολιτικές προτάσεις που να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Οι σημερινές προκλήσεις προέρχονται κυρίως από ένα επικίνδυνο μείγμα υψηλού επιτοκιακού περιβάλλοντος, υψηλών τιμών ενέργειας και βασικών αγαθών, καθώς και υψηλών ενοικίων και κόστους στέγασης. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις που προτείνουμε για το 2024, που έχουν ήδη τεθεί κατά τις συζητήσεις του προϋπολογισμού, είναι οι ακόλουθες:

  1. Την παραχώρηση των αναγκαίων κονδυλίων έτσι ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός για το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.
  2. Την εισαγωγή ειδικού σχεδίου για τη στήριξη των συνοδών ασθενών στο εξωτερικό.
  3. Προώθηση της φορολογίας επί του οικογενειακού εισοδήματος έτσι ώστε όλες οι οικογένειες της μεσαίας τάξης που εργάζονται και οι δύο σύζυγοι, να απολαμβάνουν συνολικό αφορολόγητο εισόδημα €39.000.
  4. Σταδιακή κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών ύψους €350, θέση που συνδιαμορφώθηκε με άλλες πολιτικές δυνάμεις εντός Βουλής.
  5. Διεύρυνση, βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους», έτσι ώστε να είναι πρακτικά εφαρμόσιμο, με έμφαση στις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
  6. Αποκατάσταση του προϋπολογισμού του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για τους πρόσφυγες, που αποκόπηκαν Є21 εκ., και απόδοση του τέλους 0,4% που ψήφισε η Βουλή στη διάθεση του Φορέα για να αποτελέσει τη μαγιά για την απώλεια χρήσης.
  7. Ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό του σχεδίου φροντίδας μητέρων και συζύγων πεσόντων του 1974.
  8. Ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης εντός του 2024 για τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων, που δημιουργήθηκε με πρόταση νόμου ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, και αξιοποίηση του μέχρι σήμερα αποθεματικού του που υπερβαίνει τα €200 εκ.
  9. Επέκταση της άδειας μητρότητας στις 26 εβδομάδες από το πρώτο παιδί.
  10. Αναθεώρηση της πολιτικής για τα άτομα με μέτρια αναπηρία έτσι ώστε να συνεχίζεται η στήριξή τους για πρόοδο και κοινωνική ενσωμάτωση.
  11. Αύξηση του μέτρου στήριξης για το επίδομα τέκνου, κυρίως για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό της τελευταίας διετίας.
  12. Βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα της στεγαστικής πολιτικής για νεαρά ζευγάρια, με ιδιαίτερη έμφαση στην άρση των περιορισμών για τη διάθεση στην αγορά της αυξημένης προσφοράς κατοικιών.
  13. Διορισμός Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών για προώθηση των δράσεων της ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής για τις ορεινές περιοχές.
  14. Ενίσχυση του προγράμματος «Θυμέλη» για κάλυψη των μικρών, ερασιτεχνικών ομάδων θεάτρου.
  15. Αύξηση του προϋπολογισμού για τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία όπως προτείνεται από τη Βουλή (κατά €0.3 εκ.) καθώς και τις μικρές, αγροτικές ποδοσφαιρικές ομάδες (κατά €0.2εκ.).
  16. Δημιουργία ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις επαγγελματικές υπηρεσίες για την εφαρμογή των κυρώσεων καθώς και ανάληψη του κόστους εκ μέρους του κράτους για ένα συνολικό πλάνο προβολής του νέου, αυστηρού πλαισίου της Κύπρου, για την προσέλκυση ξένων ποιοτικών επενδύσεων στον τόπο μας.

Οι πιο πάνω βελτιώσεις και πολιτικές που προτείνονται από τον ΔΗΣΥ για το επόμενο έτος έχουν ήδη κοστολογηθεί και είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως όχι μόνο βρίσκονται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους αλλά και ότι το μεσοπρόθεσμο όφελος για το σύνολο της οικονομίας υπερβαίνει κατά πολύ την προσωρινή δημοσιονομική επίπτωση.

24.11.2023

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!