Search
Close this search box.

Ο εμπλουτισμός των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης και η έμπρακτη στήριξη προς του καλλιτέχνες

SkalaTimes

Τον Ιούνιο του 2022 ο Βουλευτής Αμμοχώστου και Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς σε ανάρτηση του είχε γράψει:

“Μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία παίρνει το ΑΚΕΛ με επίκεντρο τον πολιτισμό και τους εικαστικούς δημιουργούς του τόπου μας. Μπορεί για αρκετούς, αυτά να θεωρούνται ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» αλλά στην ουσία, είναι αυτά που ξεχωρίζουν που θέτει ο καθένας μας τον πήχη και την πυξίδα για τον τόπο μας.
Ως γνωστό, το 2009 υιοθετήθηκε μια πρωτοποριακή νομοθεσία που ορίζει ότι κάθε δημόσιο κτίριο που ανεγείρεται θα πρέπει να εμπλουτίζεται με έργα τέχνης, αξίας ίσης με το 1% του συνολικού κόστους του έργου. Έκτοτε όμως αυτή η υποχρέωση του κράτους και των δημόσιων φορέων, δεν εφαρμόστηκε ούτε στο 1/3 των δημόσιων κτιρίων που ανεγέρθηκαν. Παρά το γεγονός ότι θέσαμε το ζήτημα επανειλημμένα μέσα κι έξω από τη Βουλή, δεν συγκινήθηκαν πολλοί.
Τώρα, με τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ στοχεύει να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός ελέγχου που θα διασφαλίσει ότι η νομοθεσία θα εφαρμόζεται στην πράξη, με ευθύνη του νεοσύστατου Υφυπουργείου Πολιτισμού και θα υπάρχει τακτική λογοδοσία.
Επιπρόσθετα, επεκτείνουμε τη νομοθεσία ώστε να εμπλουτίζονται με έργα τέχνης, όχι μόνο δημόσια κτίρια που ανεγείρονται από το κράτος, αλλά και στις περιπτώσεις που αγοράζονται, ενοικιάζονται ή ανακαινίζονται. Επιπρόσθετα, προτείνουμε πρόνοιες για να ενισχυθεί η διαφάνεια στις διαδικασίες επιλογής των έργων. Γιατί έχει σημασία αυτή η πρόταση; Γιατί η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας σημαίνει ότι θα στηριχθούν έμπρακτα οι εικαστικοί δημιουργοί του τόπου μας. Και γιατί, ταυτόχρονα, η Πολιτεία θα κάνει ακόμα ένα μικρό βήμα για να φέρουμε την πολιτιστική δημιουργία μέσα στην καθημερινότητα του λαού”.

Το θέμα του εμπλουτισμού των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης, απασχόλησε, κατά τη διάρκεια της χρονιάς (2023), την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Τον Απρίλιο (2023) η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ξεκίνησε την κατ’ άρθρον συζήτηση για τον «Ο περί του Ελάχιστου Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης (Διαδικασίες και Υποχρεώσεις) Νόμος του 2022.
Ο Γιώργος Κουκουμάς, σε δηλώσεις του (Απρίλιο 2023) είχε πει ότι στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής άρχισε η κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου του κόμματός του για τον εμπλουτισμό των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης. «Μια πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ που στόχο έχει να στηρίξει τον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου και ταυτόχρονα να φέρει την πολιτιστική δημιουργία των Κυπρίων καλλιτεχνών μέσα στην καθημερινότητα της κυπριακής κοινωνίας, του κυπριακού λαού», είχε δηλώσει.
Το 2009, είχε πει ο κ. Κουκουμάς, υιοθετήθηκε μια πολύ πρωτοποριακή νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι για κάθε δημόσιο κτίριο που ανεγείρεται θα πρέπει να εμπλουτίζεται με έργα τέχνης, αξίας ίσης με το 1% της συνολικής αξίας του κτιρίου. «Δυστυχώς, όμως, παρόλο που υπήρχε αυτή η νομοθεσία ούτε στο 1/3 των δημόσιων κτιρίων που ανεγέρθηκαν την τελευταία δεκαετία δεν υλοποιήθηκε αυτή η πρόνοια. Με τη δική μας πρόταση νόμου, ενισχύουμε την εφαρμογή στην πράξη αυτής της νομοθεσίας, έχουμε πρόνοιες οι οποίες επεκτείνουν την εφαρμογή της και στις δημόσιες πλατείες ή ακόμα και όταν το κράτος προχωρεί στην ενοικίαση, στην ανακαίνιση, στην μετατροπή άλλων δημόσιων κτιρίων και έχουμε και μια σειρά από άλλες πρόνοιες , οι οποίες στηρίζουν ακόμα περισσότερο τον καλλιτεχνικό κόσμο», συμπλήρωσε. Με αυτό τον τρόπο, κατέληξε ο κ. Κουκουμάς, «θα διασφαλίσουμε ότι πραγματικά τα δημόσια κτίρια σε όλη την Κύπρο θα εμπλουτιστούν με έργα τέχνης, κάτι που και φέρει την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και θα στηρίξει τους καλλιτέχνες της Κύπρου».

Παρόλο που η νομοθεσία υπάρχει από το 2009, εντούτοις με την πρόταση του ΑΚΕΛ θα ενισχυθεί δραστικά. Επιπλεον φαίνεται ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να εργαστεί έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η νομοθεσία θα εφαρμόζεται.

Σήμερα η συζήτηση αυτή, της πρότασης του ΑΚΕΛ, συνεχίζεται στην Επιτροπή Παιδείας, με στόχο την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών, αλλά και την προώθηση του πολιτισμού (έργων τέχνης) στο λαό.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!