Search
Close this search box.

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

Η 18η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη. Η επιλογή αυτή της ημερομηνίας σχετίζεται με την υιοθέτηση από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ της «Διεθνούς Συνθήκης για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους» στις 18 Δεκεμβρίου 1990.

Το θέμα για το 2023 είναι «Δράστε σήμερα». «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, είναι ανάγκη να επισημανθεί η επείγουσα ανάγκη για μια ασφαλή διαχείριση της μετανάστευσης που θα έχει τις ρίζες της στην αλληλεγγύη, την συνεργασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζει στο μήνυμά του ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ανακοίνωση ΠΣΕ για τη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών

Τιμούμε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών που καθορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 18 Δεκεμβρίου.

Η Κύπρος έζησε και ζει από πολύ κοντά τη μετανάστευση. Γνωρίζουμε τις αιτίες και τα προβλήματα που προκαλούν αυτό το διαρκές φαινόμενο. Κι αυτά δεν είναι άλλα από την άνιση κατανομή των πλουτοπαραγωγικών πόρων, η φτώχεια και η εκμετάλλευση των ανθρώπων, η πολιτική και θρησκευτική καταπίεση σε πολλές χώρες του κόσμου και πλέον η περιβαλλοντική κρίση.

Ως ΠΣΕ εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατομμύρια μετανάστες σε όλο τον κόσμο. Εκφράζουμε την οδύνη μας για τις χιλιάδες νεκρών μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο και σε άλλα μέρη διέλευσης των μεταναστευτικών ροών.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) εκφράζει την αλληλεγγύη του στους μετανάστες και μετανάστριες που βρίσκονται στην Κύπρο και συντάσσεται μαζί τους στον αγώνα τους για ίσα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.


Ανακοίνωση Συμμαχίας Ενάντια στην Ακροδεξιά, τον Φασισμό και τον Ρατσισμό για την Διεθνή Ημέρα Μεταναστών


Σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, που ανακηρύχθηκε ως τέτοια καθώς την ημερομηνία αυτή υιοθετήθηκε το 1990 από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».
Η Ιστορία του Ανθρώπου είναι η Ιστορία της Μετανάστευσης, είναι η ιστορία της ανθρώπινης
κινητικότητας, της οποίας η αξιοποίηση μόνο πρόοδο έφερε και μπορεί να φέρνει. Η Κύπρος, όπως και όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, έχουν μακρά ιστορία μετανάστευσης τόσο προς τις ΗΠΑ όσο και στις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Οι κύπριοι μετανάστευαν κυρίως προς τη Βρετανία και, μετά την εισβολή, προς τις αραβικές χώρες επίσης. Δεν δικαιούνται να ξεχνούν.
Όπως είπε και ο Γ. Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο περσινό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, «Τα δικαιώματα των μεταναστών είναι ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρέπει να γίνονται σεβαστά χωρίς διακρίσεις – και ανεξάρτητα από το αν η μετακίνησή τους είναι αναγκαστική, εθελοντική ή επίσημα εξουσιοδοτημένη», για να προσθέσει πως «δεν υπάρχει
μεταναστευτική κρίση, υπάρχει κρίση αλληλεγγύης».
Το να τιμούμε αυτή την Ημέρα, η οποία αφιερώνεται στην προστασία του παγκόσμιου μετανάστη, συνιστά ταυτόχρονα μια επιτακτική υπόμνηση για τις καθημερινές μας ευθύνες, ως κοινωνίες, απέναντι στα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες, ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ελευθερία μακριά από την πατρίδα τους. Τις ευθύνες μας εναντίωσης στις κυβερνήσεις, όπως και στην κυπριακή Κυβέρνηση, που με τα μεταναστευτικά τους μοντέλα, όχι μόνο επιτρέπουν αλλά ενθαρρύνουν την εκμετάλλευση των μεταναστών, που καλλιεργούν την υποτίμηση μέσα από θεσμικό ρατσισμό, μέσα από ένα ακροδεξιό λόγο και σε αγαστή συνεργασία με κάποια ΜΜΕ-φερέφωνά τους.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να κατοχυρώσει τα εργασιακά και όλα τα δικαιώματα των μεταναστών ώστε να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση, και να διασφαλίσει ότι θα τυγχάνουν της σχετικής με αυτά πλήρους ενημέρωσης. Οι εργοδοτικές διακρίσεις στο χώρο εργασίας δημιουργούν άλλωστε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα σε Κύπριους και ξένους εργάτες και επηρεάζουν δυσμενώς τη μισθωτή εργασία στο σύνολό της.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση την εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής ένταξης των μεταναστών, την οποία κατάργησε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη.
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τα αυξανόμενα περιστατικά ρατσιστικών και φασιστικών συμπεριφορών, ρητορικής μίσους ακόμη και από θεσμούς και δημόσια πρόσωπα, όπως και για την αύξηση ακροδεξιών στοιχείων, και δηλώνουμε ότι θα μας βρουν αντιμέτωπους τέτοιες συμπεριφορές και πολιτικές.
Ο σεβασμός προς τον μετανάστη είναι σεβασμός στην ανθρωπιά όλων μας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!