Ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας αναφορικά με τις επισκέψεις της στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» και στο Κ.Υ.Φ.Α.Δ.Π. Κοφίνου
Η Επίτροπος Νομοθεσίας και νομικοί λειτουργοί από το Γραφείο της επισκέφθηκαν στις 15.01.2024 το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» στο πλαίσιο ανασύνταξης του Περί Προσφύγων Νόμου. Συνοδευόμενη από λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου, ενημερώθηκε από το προσωπικό του κέντρου για τις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης που λαμβάνουν μέρος στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», αποβλέποντας στην αποτελεσματική καταγραφή και ενσωμάτωση των διαδικασιών αυτών στο κείμενο του προτεινόμενου Νομοσχεδίου. Επίσης, πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (Κ.Υ.Φ.Α.Δ.Π.) στην κοινότητα Κοφίνου.
Η προσπάθεια ανασύνταξης του Περί Προσφύγων Νόμου, που ανατέθηκε στην Επίτροπο Νομοθεσίας με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση. Θεωρήθηκε, επομένως, σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με τις επιτόπου πρακτικές διαδικασίες στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.
Το Νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Τομέα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, την ταχεία επεξεργασία αιτήσεων διεθνούς προστασίας, την ταχεία εκδίκαση των προσφυγών, τη διοικητική αναβάθμιση των διαδικασιών που απορρέουν από τον Περί Προσφύγων Νόμο, την εξομάλυνση και ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας των εμπλεκόμενων αρμοδίων αρχών αλλά και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των διαδικασιών που σχετίζονται με την αίτηση διεθνούς προστασίας.
Η Επίτροπος και η ομάδα της ευχαριστούν τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου για την οργάνωση της επίσκεψης και τη λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν την παραλαβή υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, την καταγραφή των προσωπικών στοιχείων τους, τον ιατρικό έλεγχό τους, τη μέριμνα που παρέχεται στις ευάλωτες ομάδες, τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων, τις συνθήκες υποδοχής γενικότερα, τη διαδικασία υποβολής και κατάθεσης της αίτησης διεθνούς προστασίας καθώς και των κενών στη νομοθεσία που έχουν εντοπίσει οι λειτουργοί βάσει της πολυετούς πείρας τους.