Search
Close this search box.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου

O συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Αλκίνοος Ιωαννίδης θα είναι ο κύριος ομιλητής στη φετινή Γιορτή των Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Θα αναπτύξει το θέμα «Τραγούδι: Η ανάσα της ανθρωπότητας στους αιώνες». Μέσα από την ομιλία του θα απαντήσει σε ερωτήματα όπως:

  • τι είναι τραγούδι;
  • πώς κάποιες λέξεις και νότες μαζί, λένε τα ανείπωτα;
  • γιατί ψέλνουν οι θρησκείες;
  • πεθαίνει η ποίηση όταν τραγουδιέται;
  • η παράδοση βρίσκεται πιο κοντά στη συντήρηση, ή στην εξέλιξη;
  • πόσοι αιώνες χωρούν σε τρία λεπτά;

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα μιλήσει για τη φύση του τραγουδιού και για την αιώνια συμπόρευση του ανθρώπου μαζί του. Για το πώς η τέχνη δημιουργεί την κοινότητα και η κοινότητα την τέχνη. Για την καλλιέργεια, ως ασπίδα απέναντι στην αγριότητα, δική μας και ξένη. Για την ψηφιακή μας εποχή και την αναλογική μας ύπαρξη. Και, μαζί με αυτά, για την ανάγκη ενός ζωντανού, ελεύθερου, καθημερινού, συμμετοχικού και συμπεριληπτικού πολιτισμού, προκειμένου να συνεχίσουμε να ελπίζουμε σε έναν καλύτερο κόσμο.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 6μ.μ. στο Αμφιθέατρο Β115 «Νίκος Κ. Σιακόλας» του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ).

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης.  

Μπορείτε να δηλώσετε ηλεκτρονικά τη συμμετοχή σας μέχρι τις 28 Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από τον Ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το κανάλι στο διαδίκτυο.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1969. Σπούδασε κλασσική κιθάρα στο Ευρωπαϊκό Ωδείο Λευκωσίας. Το 1989 μετέβη στην Αθήνα για σπουδές στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Παράλληλα, φοίτησε για τρία χρόνια στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως ηθοποιός, ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (1993, 1996 και 2013). Έπαιξε επίσης στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1993. Έκτοτε κυκλοφόρησε αρκετούς δίσκους και ζωντανές ηχογραφήσεις. Εκτός από τραγούδια, γράφει μουσική για ορχηστρικά και χορωδιακά σύνολα, καθώς και για το θέατρο, το ντοκιμαντέρ και τον χορό.

Περιόδευσε πολλές φορές ανά τον κόσμο, δίνοντας συνολικά πάνω από 2000 συναυλίες. Έχει επίσης δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Berklee College of Music, Princeton University, Georgia State University) και της Γαλλίας (Institut National des Sciences Appliquées de Strasburg). Επί σειρά ετών, δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το 2005, για σύντομο διάστημα, παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης στο Κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης, με καθηγητή τον Μπορίς Τίσιενκο.

Έργα του για ορχήστρα και χορωδία έχουν παρουσιαστεί σε προσωπικές συναυλίες στη Ρωσία (Φιλαρμονική Αγ. Πετρούπολης, Αίθουσες Glazunov της Αγ. Πετρούπολης και του Πετροζαβόντσκ), στη Γερμανία (Φιλαρμονική του Βερολίνου, Saalfeld Saale, Rudolstadt Theater), στην Ελλάδα  (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και στην Κύπρο.

Σε συνεργασία με την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών, έδωσε τις πρώτες καθολικά προσβάσιμες συναυλίες στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε επίσης τις πρώτες συναυλίες στο σκοτάδι, για λόγους ευαισθητοποίησης στο θέμα της τυφλότητας.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 επέστρεψε στη Λευκωσία, όπου ζει με τη σύντροφό του και τα τρία τους παιδιά.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!