Search
Close this search box.

21 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή!!!

Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς σήμερα, 21 Ιανουαρίου.

Δώστε αγκαλιές για να δείξετε την αγάπη σας, αλλά και για τα οφέλη που μου μας προσφέρει μια αγκαλιά.
Η αγκαλιά απελευθερώνει ορμόνες “ευεξίας“, στις οποίες περιλαμβάνονται η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Η απελευθέρωση αυτών των ορμονών στο σώμα σας δημιουργεί αισθήματα ευτυχίας και βελτιώνει τη διάθεση, μειώνοντας τα επίπεδα κατάθλιψης.



Το SkalaTimes σας στέλνει μια μεγάλη αγκαλιά και μοιράζεται μαζί σας πιο κάτω μερικά από τα οφέλη της αγκαλιάς, σύμφωνα με το wikihealth.gr/

Βελτιώνει τον ύπνο
Οι αγκαλιές συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στον ύπνο. Το να σας κρατάει αγκαλιά ένας σύντροφος μπορεί να προσφέρει στον εγκέφαλό σας μια αίσθηση καθησυχασμού και στοργής, επιτρέποντάς σας να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Αυτό το επιτυγχάνει μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία αποτελεί βασικό ρυθμιστή του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Αυξάνεται όταν είμαστε αγχωμένοι και τα υψηλά επίπεδα έντασης μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπτόμενο ύπνο ή αϋπνία.

  1. Μειώνει το στρες

Το να δεχτείτε μια αγκαλιά κατά τη διάρκεια μιας στιγμής άγχους μπορεί να σας βοηθήσει άμεσα να νιώσετε πιο ήρεμοι, αλλά μπορεί επίσης να σας προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη. Το σωματικό άγγιγμα και τα καταπραϋντικά συναισθήματα που προσφέρει μπορούν να κάνουν το σώμα σας να αντιδράσει λιγότερο στο στρες σε πρώτη φάση και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα περιποιητικό άγγιγμα παράγει υψηλότερα επίπεδα υποδοχέων ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που μερικές φορές αναφέρεται ως «η ορμόνη της αγάπης», καθώς τα επίπεδά της αυξάνονται τόσο κατά τη διάρκεια της αγκαλιάς όσο και του οργασμού. Συνδέεται με την ευτυχία, την ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και το δέσιμο.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ορμόνη αυτή έχει ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση στις γυναίκες, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ορμόνης του στρες (νορεπινεφρίνη).

Μια μελέτη ανακάλυψε ότι η ωκυτοκίνη είχε τα πιο θετικά οφέλη στις γυναίκες που αγκαλιάζονταν συχνότερα από τους ερωτικούς τους συντρόφους.

Εξίσου, η αγκαλιά μειώνει το στρες μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των συναισθημάτων σας. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα βρέφη που δέχονται υψηλά επίπεδα περιποιητικής επαφής μεγαλώνοντας αντιδρούν λιγότερο στους στρεσογόνους παράγοντες και εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

  1. Μειώνει την κατάθλιψη και το φόβο του θανάτουΗ αγκαλιά απελευθερώνει ορμόνες “ευεξίας“, στις οποίες περιλαμβάνονται η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Η απελευθέρωση αυτών των ορμονών στο σώμα σας δημιουργεί αισθήματα ευτυχίας και βελτιώνει τη διάθεση, μειώνοντας τα επίπεδα κατάθλιψης.Σύμφωνα με μια μελέτη, η αγκαλιά μειώνει επίσης το άγχος γύρω από τη θνησιμότητα, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ασφαλείς και ανακουφίζοντας τον υπαρξιακό φόβο. Ο ψυχολόγος επιστήμονας και επικεφαλής ερευνητής Sander Koole του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ πραγματοποίησε δοκιμές για να αξιολογήσει την υπόθεση ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση αντιμετωπίζουν τις υπαρξιακές τους ανησυχίες με το να συνδέονται με άλλους.Σε μια μελέτη, δόθηκαν στους συμμετέχοντες ερωτηματολόγια για να συμπληρώσουν. Σε ορισμένους συμμετέχοντες προσφέρθηκε ένα ελαφρύ άγγιγμα στην ωμοπλάτη τους που διήρκεσε ένα μόνο δευτερόλεπτο. Παρά το γεγονός ότι η σωματική επαφή ήταν σύντομη, οι συμμετέχοντες με χαμηλή αυτοεκτίμηση που δέχτηκαν το άγγιγμα ανέφεραν λιγότερο άγχος για το θάνατο στο ερωτηματολόγιο από εκείνους που δεν είχαν δεχτεί το άγγιγμα. Οι συμμετέχοντες με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν παρουσίασαν επίσης μείωση της κοινωνικής σύνδεσης μετά την υπενθύμιση του θανάτου. Η έρευνα της Google σημειώνει ότι ακόμη και το άγγιγμα ενός άψυχου αντικειμένου -όπως ένα αρκουδάκι- μπορεί να απαλύνει τους υπαρξιακούς φόβους και να προσφέρει παρηγοριά.Ένας οίκος ευγηρίας στη Νέα Υόρκη εφάρμοσε ένα πρόγραμμα με την ονομασία Embraceable You σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ευημερία των ενοίκων και να αυξήσει την επαφή μεταξύ των ηλικιωμένων ενοίκων και του προσωπικού. Διαπίστωσαν ότι οι ένοικοι που λάμβαναν τρεις ή περισσότερες αγκαλιές την ημέρα αισθάνονταν λιγότερο καταθλιπτικοί, είχαν περισσότερη ενέργεια, μπορούσαν να συγκεντρωθούν ευκολότερα και κοιμόντουσαν καλύτερα.

  2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημαΊσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι η αγκαλιά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα απέναντι στις λοιμώξεις. Οι αγκαλιές το πετυχαίνουν αυτό διεγείροντας τον θύμο αδένα, ο οποίος ρυθμίζει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων του σώματος, των οποίων η λειτουργία είναι η καταπολέμηση των ασθενειών.Μια μελέτη χρησιμοποίησε ένα δείγμα 404 υγιών ενηλίκων για να ελέγξει αυτή την ιδέα, εξετάζοντας τις επιδράσεις των αγκαλιών που έλαβαν οι άνθρωποι στην ευαισθησία τους σε μολυσματικές ασθένειες. Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε έναν ιό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα και παρακολουθήθηκαν σε καραντίνα για να εκτιμηθεί η μόλυνση και τυχόν σημάδια ασθένειας. Μεταξύ των μολυσμένων συμμετεχόντων, εκείνοι που λάμβαναν συχνότερα αγκαλιές εμφάνιζαν σημάδια λιγότερο σοβαρής ασθένειας.

  3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση
    Εκτός από τη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου σας, η κορτιζόλη αυξάνει επίσης τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης του σώματος. Η κορτιζόλη μειώνεται όταν δέχεστε μια αγκαλιά και τα επίπεδα της ωκυτοκίνης αυξάνονται. Η αρτηριακή πίεση μειώνεται επίσης από έναν τύπο υποδοχέα πίεσης στο δέρμα, που ονομάζεται σωμάτια Pacinian. Αυτά ενεργοποιούνται μετά από μια αγκαλιά και στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.Το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διεξήγαγε μια μελέτη με 59 γυναίκες, η οποία περιελάμβανε συζήτηση μαζί τους σχετικά με το πόσο συχνά δέχονταν αγκαλιές και μέτρηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης και της αρτηριακής τους πίεσης. Οι γυναίκες που αγκαλιάζονταν συχνά είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης.

    Άλλα οφέλη της αγκαλιάς είναι τα εξής:
    Η χαλάρωση των μυών με την ανακούφιση από την ένταση στο σώμα
    Ανακούφιση του σωματικού πόνου με την αύξηση της κυκλοφορίας στους μαλακούς ιστούς
    Μείωση του κλάματος και εξασφάλιση της σωστής σωματικής ανάπτυξης των νεογέννητων
    Βοηθώντας σας να νιώσετε ασφάλεια και σύνδεση με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο
    Σας επιτρέπει να επικοινωνείτε τα συναισθήματά σας σε στιγμές δυσφορίας
    Ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση, βοηθώντας σας να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ενισχύοντας τα συναισθήματα αυτοαγάπης.
    Μειώνοντας τα συναισθήματα μοναξιάς και θυμού παρέχοντας την αίσθηση του ανήκειν

    Πόσες αγκαλιές χρειάζεστε για να είστε υγιείς;
    Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς. Ωστόσο, η ψυχολόγος Virginia Satir είπε κάποτε: “Οι αγκαλιές είναι πολύ σημαντικές: “Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε. Χρειαζόμαστε οκτώ αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση. Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για ανάπτυξη”. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό πολλοί από εμάς να μην δίνουμε ή να μην παίρνουμε αρκετές αγκαλιές – αν και, πιστεύεται ότι η διάρκεια μιας αγκαλιάς είναι πιο σημαντική από τη συχνότητα των αγκαλιών.
    Ψυχολόγοι στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι οι αγκαλιές πρέπει να διαρκούν μεταξύ 5 και 10 δευτερολέπτων. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Goldsmiths, διαπιστώθηκε ότι οι μεγαλύτερες αγκαλιές παρέχουν άμεση ώθηση στην ευχαρίστηση σε σύγκριση με τις μικρότερες που διαρκούν μόνο για ένα δευτερόλεπτο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!