Search
Close this search box.

Με ένσταση και δικηγόρο οι κάτοικοι της περιοχής Φανερωμένης για την κατεδάφιση του παλιού αρχοντικού στην Περιοχή

Της Γιώτας Δημητρίου

Σε Ένσταση, μέσω του γνωστού δικηγορικού γραφείου της Λάρνακας Δειλινός και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. προχώρησαν οι κάτοικοι της περιοχής Φανερωμένης. Η ένσταση αφορά στο παλιό αρχοντικό, στα Φώτα τροχαίας της Φανερωμένης, για το οποίο γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό στην πόλη μας.
Συγκεκριμένα η ένσταση αφορά στην υποβολή αίτησης για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση πύργου ή/και πύργων συνολικού ύψους 115 μέτρων εντός του ακινήτου με Αρ. Εγγραφής: 2 / 1485, Φυλ./Σχ.: 40 / 640601, Τεμ.: 830, Έκταση: 5,882 τ.μ., Ενορία: Σκάλα, Δήμος: Λάρνακας.

Ως SkalaTimes πιστεύουμε πως η πόλη μας οφείλει να κρατήσει τον χαρακτήρα και ταυτότητα της, όπως και την ιστορία το παρελθόν της, αν ξεκινήσουμε να γκρεμίζουμε παλιά αρχοντικά και διατηρητέα, τότε αυτό που θα έχουμε δεν θα είναι ανάπτυξη, αλλά μια πόλη αφημένη στα συμφέροντα.
Η ατάκα “δική μου περιουσία είναι, ότι θέλω κάνω” μόνο γελοία και παιδαριώδης μπορεί να ακουστεί, καθώς ζούμε σε μια πόλη, σε μια χώρα, με νόμους και αρχές.
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κατεδαφίζει χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τις αρμόδιες αρχές (όπως έγινε με το παλιό αρχοντικό στο κέντρο της πόλης, το οποίο κατεδάφισαν χωρίς άδεια από το Δήμο Λάρνακας), όπως κανένας δεν έχει δικαίωμα να προχωρά σε ανέγερση χωρίς άδεια.
Αυτά είναι αυτονόητα, που δυστυχώς καλούμαστε να τα λέμε και να τα γράφουμε γιατί κάποιοι όχι μόνο εθελοτυφλούν, αλλά θέλουν να μας πείσουν πως είναι οκ ο καθένας να γκρεμίζει ή να χτίζει χωρίς να λαμβάνει υπόψη καμία αρχή και χωρίς να ενδιαφέρεται για το καλό αυτής της πόλης, παρά μόνο για συμφέροντα.

Δυστυχώς αυτή είναι μια Κυπριακή νοοτροπία που ευχόμαστε οι νέες γενιές αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, επιχειρηματιών, αρμόδιων αρχών και κόσμου, να σταματήσει να την ανέχεται.

Προς
Δήμαρχο Λάρνακας και Δημοτικούς Συμβούλους

Ημερ: 29 Ιανουαρίου 2024
κ. Ανδρέα Βύρα
Δημαρχείο Λάρνακας
Λάρνακα

Θέμα: Ένσταση στην υποβολή αίτησης για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση πύργου ή/και πύργων συνολικού ύψους 115 μέτρων εντός του ακινήτου με Αρ. Εγγραφής: 2 / 1485, Φυλ./Σχ.: 40 / 640601, Τεμ.: 830, Έκταση: 5,882 τ.μ., Ενορία: Σκάλα, Δήμος: Λάρνακας.

Αρ. Πολεοδομικής Αίτησης: ΠΡ 71 / 23.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Αγαπητοί κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Έχουμε οδηγίες από τους πελάτες μας:

[α] κα ………….., η οποία είναι ιδιοκτήτρια των Τεμ: 626 και 627 εντός ή/και επί του οποίου (Τεμ:626) έχει ανεγείρει την κατοικία της στην οποία και διαμένει μαζί με τον σύζυγό της κ. Ανδρέα Κάππελο στον 1ον όροφο και την μητέρα της κα ……… η οποία διαμένει στο ισόγειο,

[β] κα ………….., η οποία είναι ιδιοκτήτρια του Τεμ: 629 εντός ή/και επί του οποίου έχει ανεγείρει την κατοικία της στην οποία και διαμένει μαζί με τον σύζυγο της κ. ………. και τα δύο ανήλικα τέκνα τους,

[γ] κα …………….., η οποία είναι ιδιοκτήτρια του Τεμ: 623 εντός ή/και επί του οποίου υπάρχει κατοικία στην οποία και διαμένει η μητέρα της κα ………..,

τα ακίνητα των οποίων γειτνιάζουν ή/και εφάπτονται με το στο θέμα αναφερόμενο ακίνητο (στο εξής «ΤΕΜ.:830»), όπως φαίνεται στο τοπογραφικό σχέδιο που επισυνάπτουμε ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α, να αναφερθούμε στο πιο πάνω θέμα και να σας πληροφορήσουμε τα ακόλουθα:

Οι πελάτες μας ΕΝΙΣΤΑΝΤΑΙ σφόδρα στην έκδοση ή/και χορήγηση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση πύργου ή/και πύργων συνολικού ύψους 115mστο ΤΕΜ.:830, που εφάπτεται με τις κατοικίες τους,για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Η ιδιωτικότητα έχει αναγνωρισθεί ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα (αρθ.7 ΕΣΑΔ) σε μια δημοκρατική κοινωνία, το οποίο δικαίωμα θα πρέπει να προστατεύεται.

Είναι δεδομένο ότι εάν ανεγερθεί πύργος ή/και πύργοι συνολικού ύψους 115m στο ΤΕΜ.: 830 θα επηρεαστεί, χωρίς αμφιβολία, δραστικά και ουσιαστικά το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ή/και η ιδιωτικότητα των πελατών μας καθώς και οποιoνδήποτε άλλων προσώπων διαμένουν στις κατοικίες τους. Τα πρόσωπα αυτά δεν θα μπορούν να βγουν στην αυλή ή/και στην βεράντα τους χωρίς να “παρακολουθούνταιαπό τους ιδιοκτήτες ή/και διαμένοντες στα διαμερίσματα ή/και γραφεία ή/και καταστήματα ή/και άλλως πως του πύργου ή/και πύργων, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 ημέρες τον χρόνο.

Αυτό πέραν από τις ψυχοσυναισθηματικές συνέπειες που θα έχει για όλα τα πρόσωπα που διαμένουν στις κατοικίες των πελατών μας θα συνεπάγεται επιπρόσθετα και ουσιαστική μείωση της αξίας των ακινήτων τους. Και αυτό διότι δενχρειάζεται να είναι κανείς εκτιμητής ακινήτων για να αντιληφθεί ότι ένας προτιθέμενος αγοραστής θα προτιμήσει, χωρίς αμφιβολία, να αγοράσει μια κατοικία η οποία δεν γειτνιάζει ή/και εφάπτεται με πύργο ή/και πύργους, αντί να αγοράσει μια κατοικία η οποία εφάπτεται ή/και γειτνιάζει με πύργο ή/και πύργους, ακριβώς για τον λόγο ότι στην κατοικία που εφάπτεται με πύργο ή/και πύργους, θα στερηθεί το δικαίωμα του για ιδιωτική ζωή, τόσο του ίδιου, όσο και των μελών της οικογένειας του. Ως εκ τούτου η τιμή που θα προσφέρει για αγορά της κατοικίας που γειτνιάζει ή/και εφάπτεται με τον πύργο ή/και πύργους θα είναι τουλάχιστον 50% πιο χαμηλή από την τιμή που θα προσφέρει για αγορά της κατοικίας που δεν εφάπτεται. Επομένως με την ανέγερση πύργου ή/και πύργων ύψους 115 μέτρων στο ΤΕΜ.:830 θα υπάρχει ουσιαστική μείωση της αξίας των οικοπέδων και κατοικιών των πελατών μας, για την οποία μείωση της αξίας επιφυλάττουν το δικαίωμα τους να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, από οποιονδήποτε φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο ή/και Αρχή είναι υπεύθυνο ή/και θα ευθύνεται για την ουσιαστική αυτή μείωση της αξίας.

Ως εκ τούτου, δεν έχει κανένα δικαίωμα, ούτε ο κ. Δήμαρχος ούτε και οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση που να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής έστω και μίας οικογένειας στην Λάρνακα. Δεν είναι γι’ αυτό που τους έχουν ψηφίσει οι πολίτες της Λάρνακας. Αντίθετα. Τους έχουν ψηφίσει, ακριβώς για να κάνουν καλύτερη την ποιότητα ζωής τους και να λαμβάνουν αποφάσεις που να είναι ευμενής γι’ αυτούς ή τουλάχιστον να μην έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον αστικό ιστό, στην κυκλοφορία, στο περιβάλλον και γενικά τις ανέσεις των πολιτών της Λάρνακας.

[2] Χωρίς αμφιβολία επίσης, τυχόν έγκριση της εν λόγω πολεοδομικής άδειας στο ΤΕΜ.: 830 θα επηρεάσει σοβαρά τον χαρακτήρα της γειτονιάς στην οποία διαμένουν οι πελάτες μας, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι κατοικίες μικρού ύψους και χαμηλής πυκνότητας καθώς και οι πολυτελείς κατοικίες υψηλού επιπέδου. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών, όταν αγόρασαν τα οικόπεδα τους και ανήγειραν τις κατοικίες τους για να ζήσουν με τις οικογένειες τους, γνώριζαν ότι σύμφωνα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, η περιοχή αυτή ήταν περιοχή κατοικίας. Και παραμένει περιοχή κατοικίας αφού η πολεοδομική ζώνη της μικρής περιοχής είναι Κα8 με χαμηλούς Συντελεστές Δόμησης (Συντελεστής Δόμησης: 0,60:1, Συντελεστής Κάλυψης: 0,35:1, Ανώτατος Αρ. Ορόφων: 2, Ανώτατο Ύψος: 10μ). Η τυχόν έγκριση χωροθέτησης πύργου ή/και πύργων στην γειτονιά αυτή, θα αλλοιώσει ή/και καταστρέψει τον χαρακτήρα της γειτονιάς και στην ουσία θα καταργήσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό που είχε γίνει προηγουμένως και στον οποίο απέβλεπαν ή/και βασίστηκαν οι πελάτες μας για να ανεγείρουν τις κατοικίες τους. Στο εξωτερικό δε οι πύργοι δεν συνυπάρχουν σε περιοχές που υπάρχουν μόνο κατοικίες.

[3] Στις 25 Απριλίου 2018 έχει δημοσιευθεί το Διευκρινιστικό Πλαίσιο των Γενικών Αρχών και προϋποθέσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων στις αστικές περιοχές των τεσσάρων μεγάλων Αστικών Συγκροτημάτων. Στην ουσία το Διευκρινιστικό αυτό Πλαίσιο, που στο εξής θα καλείται το «Πλαίσιο», αποτελεί τη βάση για τη διαδικασία αξιολόγηση όλων των εκκρεμουσών αιτήσεων για ψηλά κτίρια.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3.5 του «Πλαισίου», όπου φέρει τίτλο «Αξιολόγηση σε Οικιστικές Ζώνες», αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Κατά κανόνα, εκτός Αστικού Κέντρου, στις περιπτώσεις αιτήσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων σε Οικιστικές Ζώνες, η άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Διευθυντή ΔΕΝθα είναι δυνατή. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές όπου ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, λαμβάνοντας υπόψη του σύνολο των παραμέτρων του παρόντος «Πλαισίου», κρίνει ότι κυρίως λόγω του μεγάλου μεγέθους του τεμαχίου, της θέσης του στον αστικό ιστό ή/και άλλων παραμέτρων, δεν προκύπτει ουσιαστικός επηρεασμός των ανέσεων των περιοίκων (σκίαση μόνο εντός της υπό ανάπτυξης ιδιοκτησίας), ή του περιβάλλοντος, ή όπου η περιοχή έχει αποκτήσει διαχρονικά, ή και θα αποκτήσει, λόγω εγκεκριμένων χρήσεων και λειτουργιών, άλλη φυσιογνωμία και χαρακτήρα, και νοουμένου ότι η ιδιοκτησίαεφάπτεται σε δρόμο πρωταρχικής σημασίας ή έχει άμεση σχέση με αυτόν».

Λόγω του τεράστιου όγκου του πύργου ή/και πύργων (εάν ανεγερθούν εντός του ΤΕΜ:830) είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστούν σοβαρά και χωρίς αμφιβολία οι ανέσεις των περιοίκων. Είναι δεδομένο δηλαδή ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα η οχληρία στην ήσυχη αυτή γειτονιά. Είναι δεδομένο ότι θα πολλαπλασιαστεί η κυκλοφορία, είτε τροχοφόρων είτε πεζών, στην μικρή περιοχή. Είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστεί ο ήλιος, ο αέρας και η θέα των περιοίκων κατοικιών. Γι’ αυτό και κάθε πολίτης της πόλης, εάν ήταν ιδιοκτήτης των κατοικιών αυτών, θα είχε σφοδρή ένσταση στην αδειοδότηση τέτοιου τύπου, μεγέθους, ύψους και όγκου ανάπτυξης στην γειτονιά του, που θα αλλάξει με βεβαιότητα προς το χείριστο τα χαρακτηριστικά της.

[4] Στα πλείστα ακίνητα των πελατών μας που γειτνιάζουν με το ΤΕΜ.:830, έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια φωτοβολταϊκά συστήματα, με σκοπό την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, τυχόν ανέγερση πύργου ή/και πύργων συνολικού ύψους 115 m, θα επηρεάσει σίγουρα την απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχουν εγκαταστήσει οι πελάτες μας με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για την ηλεκτρική τους ενέργεια. Και για τον λόγο αυτό οι πελάτες μας επιφυλάσσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους να διεκδικήσουν αποζημιώσεις κατά παντός υπευθύνου.

[5] Ουσιαστικό κριτήριο για την πολεοδομική ανάπτυξη των πόλεων και των οικιστικών εν γένει περιοχών είναι η εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας των οικισμών και η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των κατοίκων. Τυχόν έγκριση χωροθέτησης πύργου ή/και πύργων στο ΤΕΜ.:830, θα παραβιάσει, για τους λόγους που έχουμε ήδη αναφέρει, το πιο πάνω αναφερόμενο κριτήριο πολεοδομικής ανάπτυξης. Η Πολεοδομική Αρχή, σύμφωνα με την παρ.5.5.2. του «Πλαισίου», κατά την εξέταση αιτήσεων για ανάπτυξη πύργων, οφείλει να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην διασφάλιση συνθηκών μη δυσμενούς επηρεασμού των ανέσεων της περιοχής.

[6] Τυχόν μεταφορά Συντελεστή Δόμησης στο ΤΕΜ:830 για ανάπτυξη περισσοτέρων ορόφων θα είναι παράνομη αφού θα παραβιάζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας των πελατών μας που προστατεύεται από το άρθρο 23 παρ.1 του Συντάγματος και το άρθρο 1 του ΠΠΠ της ΕΣΑΔ. Κι’ αυτό διότι τα κριτήρια για μεταφορά Συντελεστή Δόμησης θα πρέπει να είναι αμιγώς πολεοδομικά και να αναφέρονται όχι απλώς σε συγκεκριμένα ωφελούμενα ακίνητα αλλά στην εν γένει περιοχή που υποδέχεται στον Συντελεστή Δόμησης, ώστε η μεταφορά να γίνεται σε περιοχές που μπορούν πολεοδομικά να τη δεχθούν. Απαγορεύεται δε η μεταφορά Συντελεστή Δόμησης σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.

[7] Σύμφωνα με την παράγραφο 4.9.1. του «Πλαισίου»: «Για ορθολογική αξιολόγηση των επιπτώσεων ένταξης ψηλού κτιρίου, παράλληλα με την αίτηση θα πρέπει να υποβάλλεταιμελέτη αξιολόγησης επηρεασμού του αστικού μικροκλίματος από την ανάπτυξη, σε σχέση με τον ηλιασμό, τη σκίαση, τη ροή αέρα, το φαινόμενο θερμονησίδας, τις αντανακλάσεις/φωτορύπανση, κλπ., ή/και άλλες μελέτες που ενδεχομένως να απαιτούνται σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία». Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπάρχει Περιβαλλοντική μελέτη και κυκλοφοριακή μελέτη η οποία να έχει εγκριθείαπ’ όλους τους αρμόδιους φορείς (Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.λ.π). Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να είναι θετικές στην ανάπτυξη.

Δεν έγινε καμία από τις πιο πάνω αναφερόμενες μελέτες που προνοεί η Νομοθεσία. Χωρίς τις μελέτες αυτές ή/και την θετική έγκριση των Αρμόδιων Υπηρεσιών του Κράτους, δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί πολεοδομική άδεια.

[8] Δεν επιτρέπεται ή/και δεν προνοείται από το ισχύον Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας η χωροθέτηση πύργου ή/και πύργων στην συγκεκριμένη περιοχή. Απαίτηση όλων των κατοίκων της περιοχής είναι να τηρηθούν οι πρόνοιες του ΤΣΛ, χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση. Ειδικότερα οι πελάτες μας δεν αποδέχονται την ανάπτυξη πέραν των δύο (2) ορόφων στο οικιστικό μέρος (Κα8) του ΤΕΜ:830 και έξι (6) ορόφων στο εμπορικό μέρος (Εβ2) του ΤΕΜ:830, όπως δηλαδή προνοείται στο ΤΣΛ.

[9] Σύμφωνα με την παράγραφο 3.6 του «Πλαισίου»:

«Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για ανέγερση ψηλού κτιρίου στο ευρύτερο περιβάλλον αρχαιολογικών χώρων/περιοχών, ή και μεμονωμένων Αρχαίων Μνημείων, καθώς και άλλων περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών, ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως θα ασκεί τη διακριτική του ευχέρεια με ιδιαίτερη αυστηρότητα και εφόσον διασφαλίζεται πρωτίστως η προβολή, η προστασία και ο μη δυσμενής επηρεασμός των περιοχών αυτών και το ψηλό κτίριο δεν υποβαθμίζει τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τους πλούτο, και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραμέτρων του παρόντος Πλαισίου».

Είναι κατά την άποψη μας αυτονόητο, ότι τυχόν χορήγηση πολεοδομικής άδειας, θα επηρεάσει δυσμενώς την εικόνα της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου, λόγω του ύψους του πύργου ή/και πύργων (115μ). Ο πύργος ή/και οι πύργοι θα είναι πέντε (5) φορές πιο ψηλοί από το ξενοδοχείο INDICO που φαίνεται αμυδρά πίσω από την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Αντί δηλαδή οι επισκέπτες να προσέχουν και να εστιάζουν την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, θα εστιάζουν στον πύργο ή/και πύργους που θα φαίνονται ακριβώς πίσω από την εκκλησία. Όλες οι φωτογραφίες της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου, θα έχουν φόντο (background) τους πύργους. Αυτό σίγουρα θα αποτελεί υποβάθμιση του πολιτιστικού μας πλούτου, σίγουρα θα αποτελεί παραβίαση του «Πλαισίου» και της Νομοθεσίας και σίγουρα δεν έχει κανένας το δικαίωμα να λάβει αυτή την απόφαση, εάν δεν προηγηθεί δημόσια διαβούλευση όλων των πολιτών της Λάρνακας, στους οποίους ανήκει ο πολιτιστικός πλούτος και η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Εάν λοιπόν προσανατολίζεστε να δώσετε θετική έγκριση στην ανάπτυξη του πύργου ή/και πύργων εντός του ΤΕΜ:830, θα πρέπει να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες της Λάρνακας καθώς και η Εκκλησία, τα συμφέρονται των οποίων επηρεάζονται. Αυτό δε προνοείται στην παράγραφο 5.5.2 του «Πλαισίου» και αυτό απαιτούν και οι πελάτες μας να γίνει.

[10] Σύμφωναμε την παράγραφο 3.4 του «Πλαισίου»: «Ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως θα ασκεί τη διακριτική του ευχέρεια για δυνατότητα ανέγερσης ψηλού κτιρίου σε Εμπορικές και Τουριστικές Ζώνες, ή σε Ζώνες Κατοικίας/Γραφείων για τις επιτρεπόμενες σε αυτές χρήσεις, μόνο στις περιπτώσεις που η υπό ανάπτυξη ιδιοκτησία διαθέτει άμεση πρόσβαση από καθορισμένο δρόμο πρωταρχικής σημασίας (ή όπου έχει άμεση σχέση με αυτόν), λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραμέτρων του παρόντος Πλαισίου».

Σύμφωνά με την παράγραφο 3.5 του «Πλαισίου»: «Κατά κανόνα, εκτός Αστικού Κέντρου, στις περιπτώσεις αιτήσεων για ανέγερση ψηλών κτιρίων σε Οικιστικές Ζώνες, η άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Διευθυντή δεν θα είναι δυνατή», «..…και νοουμένου ότι η ιδιοκτησίαεφάπτεται σε δρόμο πρωταρχικής σημασίας ή έχει άμεση σχέση με αυτόν».

Σύμφωνα με την παράγραφο 4.7 του «Πλαισίου»: «Το γήπεδο της ανάπτυξης θα πρέπει να διαθέτει ικανοποιητικές οδικές προσπελάσεις (κατά προτίμηση πέραν της μίας), καθώς και ικανοποιητικό μέτωπο επαφής με το οδικό δίκτυο».

Το ΤΕΜ:830 στο οποίο προορίζεται η ανάπτυξη του πύργου ή/και πύργων δεν διαθέτει άμεση πρόσβαση σε καθορισμένο δρόμο πρωταρχικής σημασίας. Από την Λεωφόρο Αρτέμιδος σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει άμεση πρόσβαση στο ΤΕΜ: 830, καθ’ ότι θα υπάρχει σοβαρός κυκλοφοριακός κίνδυνος. Ούτε και από την λεωφόρο Φανερωμένης μπορεί να υπάρχει άμεση πρόσβαση στο ΤΕΜ:830 καθ’ ότι ισχύουν τα ίδια δεδομένα. Είναι δε και αμφίβολο εάν οι δύο αυτές οδικές αρτηρίες θεωρούνται δρόμοι Πρωταρχικής σημασίας. Το μόνο οδικό δίκτυο που παραμένει για άμεση πρόσβαση στο ΤΕΜ:830, είναι η οδός Διογένους.

Η οδός Διογένους όμως είναι ένας στενός δρόμος πλάτους 4,5 μέτρων και σίγουρα δεν μπορεί να υποστηρίξει κυκλοφορικάτην υπερανάπτυξη που μελετάται εντός του ΤΕΜ:830. Ο στενός αυτός δρόμος εμπίπτει επίσης σε Ζώνη Προστασίας της Φύσης (Δα2) και ανήκει στο Τμήμα Δασών. Δεν υπάρχει άλλη άμεση πρόσβαση στο ΤΕΜ:830, αλλά ούτε και μπορεί να δημιουργηθεί. Επομένως νομικά και πολεοδομικά, μόνον και μόνον γι’ αυτόν το λόγο, δεν επιτρέπεταιη χορήγηση Πολεοδομικής άδειας για την προτεινόμενη ανάπτυξη στο ΤΕΜ:830, η οποία θα πρέπει να απορριφθεί.

[11] Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης (“ΤΓΕ”) διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για αδειοδότηση ψηλών κτιρίων. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αίτηση της εταιρείας QN Developing Company Ltd, για ανέγερση του κτιρίου KITION LUXURY SERVICE APARTMENTS, ύψους 22 ορόφων, στην περιοχή των Φοινικούδων, όπου το ΤΓΕ απάντησε ότι με βάση τα σεισμικά και εδαφολογικά δεδομένα της περιοχής ήταν αδύνατο και ανασφαλές να χορηγήσει θετική έγκριση για την ανάπτυξη αυτή.

Επιπλέον το ΤΓΕ σε μελέτη του που εκπονήθηκε το 2005 αναφέρει ότι εντοπίστηκαν τρία (3) μεγάλα ενεργά ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων. Το ένα από τα επονομαζόμενα ρήγματα LarnacaFault οριοθετείται μόλις ένα χιλιόμετρο δυτικά του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων και περίπου 500 μέτρα από την υπό μελέτη ανάπτυξη.

Τελικό συμπέρασμα της μελέτης του ΤΓΕ είναι ο αποκλεισμός της Λάρνακας από τον χάρτη τέτοιου μεγέθους αναπτύξεων (πολυώροφων κτιρίων) και η χωροθέτηση τους σε περιοχή όπου οι γεωλογικές συνθήκες μπορούν να αντέξουν το βάρος τέτοιων οικοδομών.

Είναι γνωστό ότι η Λάρνακα βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα σεισμικής επικινδυνότητας και ότι έχουν γίνει 146 σεισμοί τα τελευταία 20 χρόνια. Γι’ αυτό οι πελάτες μαςαπαιτούν να δουν ή/και να τους κοινοποιηθεί η έγκριση ή/και η θετική γνωμάτευση του ΤΓΕ για την προτεινόμενη ανάπτυξη στο ΤΕΜ:830.

Ως εκ τούτου εγείρονται σοβαρά θέματα ασφάλειας, τόσο των περιοίκων όσο και των ιδιοκτητών / ενοίκων των μονάδων του προτεινόμενου πύργου ή/και πύργων. Και το γεγονός αυτό θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, από όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή/και Αρχή θα λάβει απόφαση για την υπό εξέταση αίτηση στο ΤΕΜ:830.

Ως εκ των πιο πάνω, παρακαλούμε πολύ όπως, αυτοί που θα αποφασίσουν για το εάν θα χορηγηθεί ή όχι η πολεοδομική άδεια που αναφέρεται στο θέμα για ανέγερση πύργου ή/και πύργων συνολικού ύψους 115m στο ΤΕΜ.:830, να αναλογιστούν εάν ήταν η δική τους κατοικία που διαμένουν με την οικογένεια τους που εφαπτόταν ή/και γειτνίαζε με το ΤΕΜ.:830, τί θα αποφάσιζαν ή/και τί θα εύχονταν να γίνει.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, είναι πέραν από την έκδοση ακόμη μίας πολεοδομικής άδειας για ανάπτυξη και δυστυχώς θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις και συνέπειες για τις οικογένειες των πελατών μας και όχι μόνο, οι οποίοι είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να διεκδικήσουν ή/και προστατεύσουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τους, σε οποιοδήποτε Δικαστήριο ή/και Δικαστικό βαθμό χρειασθεί.

ΟΙ ΕΝΙΣΤΑΝΤΕΣ

Κατ’ εντολή,

—————————————————–

ΔΕΙΛΙΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δ.Ε.Π.Ε.

Δικηγόροι – Νομικοί Σύμβουλοι

Κοινοποίηση:

  1. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  2. Πρόεδρο της Βουλής.
  3. Υπουργό Εσωτερικών.
  4. Βουλευτές Λάρνακας.
  5. Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.
  6. Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.
  7. Προς όλα τα κόμματα.
  8. Προς όλα τα ΜΜΕ.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 thought on “Με ένσταση και δικηγόρο οι κάτοικοι της περιοχής Φανερωμένης για την κατεδάφιση του παλιού αρχοντικού στην Περιοχή”

  1. Η περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι η βάση και η αρχή μιας δυναμικής του καθε πολίτη να αντισταθεί στην καταστροφή και διάβρωση της γραφικοτητας της πολης μας που ο λόγος που γινετσι και πιο αρεστή ειναι για την ήπια ανάπτυξη και σεβασμό στο περιβάλλον και τιν άνθρωπο. Στο Ντουμπάι οι ουρανοξύστες του πάει, στην Λάρνακα δεν Του Πάει!

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!