Γράφει η Νάσια Αποστόλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Msc
Λάρνακα
Τηλέφωνο: 99 960084
Instagram: https://www.instagram.com/nasia_nutritional_vibes/
Κατά τους χειμερινούς μήνες η επικράτηση των ιώσεων και ασθενειών είναι μεγάλη. Η τόνωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντική ώστε να αντιμετωπιστούν οι ιώσεις και να προστατευτεί ο οργανισμός.
Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το σύνολο των οργάνων και μηχανισμών του σώματος με στόχο την άμυνα του οργανισμού και την αποφυγή λοιμώξεων και επιβλαβών παραγόντων.
Είναι ζωτικός παράγοντας στην επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης αλλά και της προφύλαξης του οργανισμού.
Σημάδια κόπωσης του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι συχνές ιώσεις, η συχνή και αδικαιολόγητη αδυναμία και εξάντληση, το μεγάλο χρονικό διάστημα ίασης και συχνά συνδέεται με την εμφάνιση φλεγμονής (για οποιοδήποτε λόγο), στον οργανισμό.
Τι μπορούμε να κάνουμε για ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Η σχέση της διατροφής με την τόνωση του ανοσοποιητικού είναι αποδεδειγμένη και ο ρόλος της είναι σημαντικός. Μια σωστή διατροφική προσέγγιση μπορεί να προσφέρει επάρκεια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού προφίλ ενός ατόμου.
Βιταμίνη D: η βιταμίνη του ήλιου. Είναι σημαντική και σχετίζεται μέσα από πολλές μελέτες με την ενεργοποίηση της άμυνας του οργανισμού καθώς βοηθά και στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Την βρίσκουμε στο γιαούρτι, τον κρόκο αυγού, στην γλυκοπατάτα και τα λιπαρά ψάρια. Ενισχύεται η σύνθεση της στον οργανισμό με την έκθεση μας στο ηλιακό φως.
Βιταμίνη C: η βιταμίνη του χειμώνα. Συστήνεται με την έναρξη του φθινοπώρου, ώστε να ¨κτίσουμε¨ ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και την βλέπουμε να προωθείτε ιδιαίτερα σαν συμπλήρωμα. Υπάρχουν όμως τρόφιμα που με την καθημερινή κατανάλωση τους μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C.
Εσπεριδοειδή, χρωματιστές γλυκιές πιπεριές, σπανάκι, ακτινίδιο, παπάγια, μπρόκολο, λαχανίδα (kale), λεμόνι και θυμάρι (δοκιμάστε το και σε τσάι).
Βιταμίνη Ε: 8 ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά που προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση και προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.
Προτίμησε ελαιόλαδο, ανάλατους ξηρούς καρπούς (φιστίκια, Brazilian nuts, καρύδια) και σπόρους, αβοκάντο, μάνγκο, σταφίδες, παντζάρια.
Προβιοτικά – Πρεβιοτικά: το μικροβίωμα του εντέρου μας πλέον σχετίζεται άμεσα με το καλό προφίλ υγείας. Τα προβιοτικά είναι ισχυρά καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο μας και τα πρεβιοτικά είναι ίνες που δεν απορροφούνται, οι οποίες είναι η τροφή των προβιοτικών.
Μαζί ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου και σαν επακόλουθο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Προβιοτικά βρίσκουμε σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως είναι το κεφίρ, το πρόβειο γιαούρτι, το τουρσί και πρεβιοτικά σε δημητριακά ολικής άλεσης, στα όσπρια, στην φλούδα του μήλου, στο ακτινίδιο κ.α.
Ψευδάργυρος: Μέταλλο που συμμετέχει στην ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού και στην απάντηση του οργανισμού στην φλεγμονή. Προτίμηστε άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, όσπρια, γαλακτοκομικά και δημητριακά ολικής.
Extratip: Κουρκουμίνη είναι η δραστική ουσία που βρίσκουμε στον κουρκουμά και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Τζίντζερ, προστατεύει από ιογενείς λοιμώξεις.
Ενσωματώστε αυτά τα 2 υλικά στο μαγείρεμα ή σε αφέψημα καθημερινά με στόχο την ενίσχυση του οργανισμού σε αντιοξειδωτικά.
Γενικευμένα η διατήρηση καλών συνηθειών καθημερινά, καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης προϊόντα, όσπρια, άπαχα κρέατα και λιπαρά ψάρια και περιορίζοντας τα λιπαρά κρέατα, και τρόφιμα υψηλά σε επεξεργασία και ζάχαρη ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα σας, και προστατεύστε από ανεπιθύμητες ιώσεις και κρυώματα.
Μην ξεχνάτε το νερό σας και επαρκή ύπνο τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα!