Search
Close this search box.

Δρ Γιώτα Δημητρίου: “Γράμμα αγάπης για ‘μενα είναι πράξη αντίστασης”

Ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου το πρότζεκτ Larnaka’s Love Letters που υλοποιείται από το ΛΑΡΝΑΚΑ 2030. Το πρότζεκτ αυτό δίνει την δυνατότητα στο κόσμο της πόλης και επαρχίας Λάρνακας να ρίξει ένα γράμμα αγάπης σε ένα από τα κουτιά που έχουν απλωθεί στη Λάρνακα (σε 30 σημεία και 6 σχολεία). Στη συνέχεια τα γράμματα θα τα πάρει η Curator του πρότζεκτ μαζί με τους ανθρώπους του ΛΑΡΝΑΚΑ 2030 και θα τα αξιοποιήσουν με διάφορους εικαστικούς και άλλους τρόπους.
Η Δρ Γιώτα Δημητρίου με καταγωγή από τη Λάρνακα ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασιλείο. Έχει ασχοληθεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο με το θέμα “Γράμματα Αγάπης”.
Γι αυτό το λόγο το ΛΑΡΝΑΚΑ 2030 την φέρνει στην Κύπρο, στη Λάρνακα, για να δώσει μία διάλεξη για το θέμα, στα πλαίσια του πρότζεκτ Larnaka’s Love Letters.
Η διάλεξη θα εστιάσει στην ιστορία, τη φιλοσοφία και την καλλιτεχνία των ερωτικών γραμμάτων, από το μελάνι στο χαρτί, στον κώδικα, στην οθόνη και στα περφόρμανς.
Η διάλεξη, με τίτλο”Love Bytes: Digital Declarations and the future history of Love Letters” θα γίνει την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στις 18:30 στο ξενοδοχείο Lebay.
Μετά τη διάλεξη θα προσφερθεί κρασί. Η είσοδος θα είναι δωρεάν.
Με αφορμή τη διάλεξη, η Δρ Γιώτα Δημητρίου μιλά στο SkalaTimes λίγες μέρες πριν φτάσει στο νησί μας.

SkalaTimes

Γιώτα καταρχάς πες μας ποια είναι η δική σου σχέση με το θέμα “Γράμματα Αγάπης”;
Η αλήθεια είναι πως έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου μου, της ακαδημαικης και καλλιτεχνικης μου καριερας, διαβάζοντας γράμματα αγάπης άλλων ανθρώπων – τα περισσότερα από αυτά ερωτικά. (γελά)
Το 2012, μαζί με κάποιους φίλους, διοργανώσαμε το πρώτο performance event στην Κύπρο, Performance and live Art Platform. Εκείνη την περίοδο, εκπονούσα το διδακτορικό μου στο Πανεπιστήμιο του Bristol, το οποίο εστίαζε, εν μέρει, στην επιμέλεια αρχείων και εφήμερων αντικειμένων, καθώς και στην προφορική ιστορία, με έμφαση σε παλαιότερα έργα performance art, πολιτικές παρεμβάσεις και ζωντανές δράσεις. Το δικό μου project επικεντρωνόταν στη δημοκρατικοποίηση και αποαποικιοποίηση της διαδικασίας αρχειοθέτησης της προφορικής ιστορίας, ερευνώντας παράλληλα δημιουργικούς και παιδαγωγικούς τρόπους επιμέλειάς της  (ειδικά στην έκθεση). 
Μια μέρα έκανα έρευνα στο Αρχείο Μαζικής Παρατήρησης (Mass Observation Archive) στο Brighton, το οποίο διαθέτει τεράστιο αριθμό συλλογών που έχουν δωρίσει ανθρώποι από τα προσωπικά τους αρχεία. (Να τονίσω πως αυτό είναι το αγαπημένο μου “day out” -γελά-.
Οι ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων, είναι που με ενδιαφέρουν πάντα). Βρισκόμουν λοιπόν στο Αρχείο Μαζικής Παρατήρησης και βρήκα ένα κουτί γεμάτο love letters, οπότε άρχισα να ερευνώ όχι μόνο την ιστορία του γράμματος αγάπης, αλλά και το love letter ως πολιτικό και λογοτεχνικό μέσο. Καρπός αυτής της έρευνας, η πρώτη performance love letters, η οποία παρουσιάστηκε στο πρώτο performance και live art platform στη Λάρνακα τον Ιούλιο του 2012.
Η performance love letters περιόδευσε για 6 χρόνια, σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ, όπως το φεστιβάλ Latitude, και σε διάσημους πολιτιστικούς χώρους, όπως το Arnolfini και το Museum of Broken Relationships στην Κροατία. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, δημιούργησα μια συλλογή με πάνω από 200 γράμματα αγάπης που έγραψαν τα μέλη του κοινού για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Λίγα χρόνια αργότερα (περίπου το 2016), διεξήγαγα έρευνα στο Πανεπιστήμιο Bath Spa ως μέρος του μεταδιδακτορικού μου έργου, εστιάζοντας στις διαδραστικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδραστικών βιβλίων και των διαφόρων μορφών ανάγνωσης. Παράλληλα με την έρευνα, άρχισα να σκέφτομαι μια νέα ιδέα για ένα project: ένα διαδραστικό βιβλίο που θα αντιδρούσε σαν να έχει ανθρώπινα συναισθήματα. Έτσι, έγραψα και δημιούργησα το καλλιτεχνικό μου βιβλίο με τίτλο “to You”, το οποίο μπορεί να διαβαστεί μόνο όταν οι σελίδες του ζεσταθούν από τα χέρια του αναγνώστη. Το βιβλίο περιλαμβάνει ποίηση γραμμένη σε πεζομορφές μορφές, ως γράμματα αγάπης απευθυνόμενα στον αναγνώστη, και ζητά να του δοθεί αγάπη σε μορφή ζεστασιάς για να διαβαστεί.
Το βιβλίο “To You” αποτελεί συλλεκτικό αντικείμενο, μονο 150 αντιγραφα σε ολο τον κοσμο. Πολλοί το έχουν αγοράσει για τη δική τους συλλογή έργων τέχνης, προσωπική συλλογή βιβλίων καλλιτεχνών ή σπάνιων βιβλίων. Ένα από τα πρώτα αντίτυπα αγοράστηκε μάλιστα από τη Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη για τη συλλογή σπάνιων βιβλίων της, τη Βιβλιοθήκη Μπόντλιαν στην Οξφόρδη που έχει σπάνια βιβία απο το 1600. Η αναγνώριση που έχει λάβει το βιβλίο περιλαμβάνει τη συμπερίληψή του στη λίστα υποψηφιότητων των Communication Arts στην Καλιφόρνια και ένα βραβείο από την RE-LOGIA. Η εκπαιδευτική του αξία έχει αναγνωριστεί από πανεπιστημια για μαθήματα σχεδιασμού, σύγχρονης τέχνης, δημιουργικής γραφής και χαρακτικής ανά τον κόσμο. Επιπλέον, το “To You” τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στο BBC και The Bookseller, εκτέθηκε στη έκθεση “Sensational Books” της Βιβλιοθήκης Bodleian περσι, δίπλα απο το Index του Andy Warhol. 
Αυτή τη στιγμή, το βιβλίο συμμετέχει σε μια έκθεση στο Λονδίνο, Οντάριο – Καναδά, συνεχίζοντας να προκαλεί συζητήσεις σχετικά με το πώς η μορφή και το περιεχόμενο συνδέονται άρρηκτα, διαμορφώνοντας την ίδια την εμπειρία ανάγνωσης.

Εντυπωσιακό! Μία ακαδημαϊκός με καταγωγή από τη Λάρνακα με τόση μεγάλη αναγνώριση του έργου και δουλειάς της στο εξωτερικό! Δρ Δημητρίου, ιστορικά και λογοτεχνικά ποιος ο ρόλος των γραμμάτων αγάπης;
Μία από τις παλαιότερες αναφορές σε ερωτικά γράμματα χρονολογείται στη μυθολογία της Ινδίας, πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια. Απαντάται στο Bhagavatha Purana, απευθύνεται από την πριγκίπισσα Rukmini στον βασιλιά Krishna και μεταφέρεται σε αυτόν από τον Βραχμάνο αγγελιοφόρο Sunanda.
Παραδείγματα από την Αίγυπτο κυμαίνονται από τα πιο επίσημα έως και τα πιθανόν πρακτικά. Η Ankhesenamun, βασίλισσα που έζησε κατά τη διάρκεια της 18ης δυναστείας της Αιγύπτου και τεκμηριώνεται ως Μεγάλη Βασιλική Σύζυγος του Φαραώ Τουταγχαμόν, έγραψε μια επιστολή στον βασιλιά των Χετταίων, τον παλιό εχθρό της Αιγύπτου, ζητώντας του να στείλει έναν από τους γιους του στην Αίγυπτο για να την παντρευτεί μετά το θάνατο του Τουταγχαμόν.
Μια άλλη πρώιμη εκδήλωση, ίσως βρίσκεται στο Άσμα Ασμάτων της Βίβλου του Σολομώντα. 
Στην Αρχαία Ρώμη, η περίπλοκη σύνθεση και η υποδοχή της ερωτικής επιστολής αποτελούσαν τον πυρήνα του Ars Amatoria, ή της Τέχνης της Αγάπης, του Οβιδίου: “Η ερωτική επιστολή βρίσκεται στον πυρήνα των οβιδιανών ερωτικών”, όπως έχει ειπωθεί. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος, συγγραφέας των Διαλογισμών, αντάλλαξε ερωτικές επιστολές με τον δάσκαλό του, Μάρκο Κορνήλιο Φρόντωνα.
Ο Μεσαίωνας γνώρισε την ανάπτυξη της Ars dictaminis, η οποία περιλάμβανε την τέχνη του ερωτικού γράμματος από την απαρχή έως την ακμή της. Ως λογοτεχνική μορφή, η ιστορία των ερωτικών γραμμάτων πιθανώς ξεκίνησε στην πρώιμη Αναγέννηση. Η εποχή του Ιπποτισμού γέννησε μια σειρά από διακριτική αλληλογραφία που στηρίχτηκε στα κομψά κομπλιμέντα και την έντονη αυτοϋποτίμηση του αυλικού έρωτα.
Στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα, τα ερωτικά γράμματα απέκτησαν σαφώς πιο προσωπικό και ειλικρινή χαρακτήρα. Εκφράζοντας τρυφερότητα, γοητεία, και έως και χιούμορ, τα γράμματα αυτής της περιόδου διακρίνονταν για την αυθεντικότητά τους.
Καθώς ο 18ος αιώνας εξελισσόταν και τα ρομαντικά ιδεώδη υποχωρούσαν μεταβάλλονταν και οι ερωτικές επιστολές. Οι διανοούμενοι εφάρμοζαν τις ιδέες τους στην τέχνη, την οποία θεωρούσαν όχι ασήμαντη, αλλά μάλλον απαραίτητη για την αναζήτηση της αυτογνωσίας και της ευτυχίας. Οι διανοητές ενσωμάτωναν τις ιδέες τους στην τέχνη θεωρώντας την απαραίτητη για την αναζήτηση της αυτογνωσίας και της ευδαιμονίας.
Κάποιες ερωτικες επιστολες έχουν βιβλικη εκταση, όπως Beethoven προς την Embry, τις επιστολές του Napoleon στη Josephine, τα κείμενα του Jean-Paul Sartre προς τη Simone de Beauvoir, μέχρι τα λόγια του Oscar Wilde προς τον Lord Alfred Douglas, του Leo Tolstoy στη Valeria Arsenev, του Allen Ginsberg στον Peter Orlovsky, της Frida Kahlo στον Diego Rivera, της Vita Sackville-West στη Virginia Woolf, του John Keats στη Fanny Brawne, του Voltaire στην Olympe Dunover, και τόσων άλλων. 

Εσύ Γιώτα τι έχεις σπουδάσει;
Ξεκίνησα με σπουδές κινηματογράφου, στη συνέχεια με σπουδές Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, και σύγχρονης τέχνης, μετά τα πράγματα έγιναν λίγο πιο περίπλοκα, συνδυάζοντας την Performance, την Κοινωνιολογία, τη Φιλοσοφία, Human Computer Interaction, Museum/Archival and curatorial studies, Ψηφιακά Μέσα και Πολιτιστική Γεωγραφία.


Που σε βρίσκουμε σήμερα επαγγελματικά;
Αυτή τη στιγμή είμαι επικεφαλής του τμήματος User Experience Design & Research στη Lyfta, μια βραβευμένη εταιρεία τεχνολογίας της εκπαίδευσης που ανατρέπει τη μάθηση μέσω συναρπαστικών και μεταμορφωτικών διαδραστικών περιβαλλόντων. Επιπλέον, διεξήγω ακαδημαϊκή και δημιουργική έρευνα στη δική μου συμβουλευτική εταιρεία. Πέρα από αυτό, επιλέχθηκα ως μέρος του προγράμματος Emerging Writers Programme στο The London Library τον Ιούνιο του 2023. Ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 1.400 συμμετοχές, αυτή τη στιγμή γράφω τα μητριαρχικά απομνημονεύματά μου, με θέμα τις Κύπριες γυναίκες στη διασπορά, με τίτλο “4757 Miles from Home”. 
Η βιβλιοθήκη The London Library είναι μια ανεξάρτητη βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε το 1841 με πρωτοβουλία του Thomas Carlyle, ο οποίος ήταν δυσαρεστημένος με ορισμένες πολιτικές της Βιβλιοθήκης του Βρετανικού Μουσείου. Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου έχει φιλοξενήσει διάσημους συγγραφείς όπως οι Sylvia Plath, Virginia Woolf, Stanely Kubrick, Angela Carter, Kazuo Ishiguro.
Και έτσι, είμαι πολύ τυχερή που μπορώ να πω ότι βρίσκομαι σε εξαιρετική παρέα. (γελά)

Στη Κύπρο θα έρθεις για μία διάλεξη στα πλαίσια του Project “Larnaka’s Love Letters” πώς προέκυψε αυτή η διάλεξη και τι να αναμένουμε να ακούσουμε στη διάλεξη; 
Ο τίτλος της διάλεξης θα είναι Love Bytes: Digital Declarations and the future history of Love Letters. Η διάλεξη θα εστιάσει στην ιστορία, τη φιλοσοφία και την καλλιτεχνία των ερωτικών γραμμάτων, από το μελάνι στο χαρτί, στον κώδικα, στην οθόνη και στα περφόρμανς.

Ως άτομο που έχεις ασχοληθεί με το θέμα Love Letters είναι αλήθεια πως υπάρχουν μουσεία στο κόσμο για γράμματα αγάπης; Τα λεγόμενα Love Letters Museums;
Φυσικά υπάρχουν. Μερικά από αυτά είναι:

  • Museum of Broken Relationships in Zagreb also toured worldwide with pop-up exhibitions.
  • Love letters collections at the Smithsonian, USA.
  • The Love Letters Museum in Utah but its been permanently closed. 
  • The Liebesbriefarchiv (love letter archive) is in Berlin and Zurich.

Για σένα τι σημαίνει ΓΡΑΜΜΑ ΑΓΑΠΗΣ;
Για μένα, ένα γράμμα αγάπης δεν είναι απλώς μια σειρά από λέξεις γραμμένες σε χαρτί. Είναι μια ανακωχή, μια διακοπή εχθροπραξιών, μια σιγή όπλων σε έναν κόσμο γεμάτο βία και μίσος. Είναι τέλος στη γενοκτονία, στην κατοχή, στον αποικισμό.
Είναι μια έκκληση για ειρήνη, για απελευθέρωση. Είναι κραυγή για αλληλεγγύη, για ενότητα, για ισότητα. Γράμμα αγάπης για ‘μενα είναι πράξη αντίστασης.

Τέλος, το μήνυμα σου στο κόσμο που σκέφτεται να έρθει στη διάλεξη σου; 
Μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας και το χαρτομάντιλό σας…(γελά)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!