Πραγματοποιήθηκε χθες η πρεμιέρα του έργου “Το Χελιδόνι” του Γκιλιέμ Κλουά, από το θέατρο ΡΟΗ. Στην πρεμιέρα είδαμε την Υφυπουργό Πολιτισμού, βουλευτές, καλλιτέχνες και πολλούς άλλους. Με αφορμή την επιτυχία της πρεμιέρας αλλά και τις προγραμματισμένες παραστάσεις του έργου, το SkalaTimes μίλησε με την καλλιτεχνική διευθύντρια και ηθοποιό του Θεάτρου ΡΟΗ, Βαλεντίνα Σοφοκλέους.
Της Γιώτας Δημητρίου
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες η Πρεμιέρα της Θεατρικής Παράστασης “Το Χελιδόνι”. Στην πρεμιέρα είδαμε αρκετό κόσμο, πολιτικούς, καλλιτέχνες, αλλά και την Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Κασσιανίδου. Να μας πείς δυο λόγια.
Εγώ είμαι πάρα πολύ χαρούμενη διότι το καλλιτεχνικό κομμάτι ήταν πολύ δυνατό, η ομάδα είναι πολύ αξιόλογη. Σκηνοθεσία ο εξαιρετικός Πέτρος Χαραλάμπους , για μένα δεν θα περιαυτολήσω με ξέρετε πλέον και Εύρος Βασιλείου, ένα νεαρό παιδί, ανερχόμενο ταλέντο, ο οποίος στάθηκε επάξια δίπλα μου στην παράσταση.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο, ενός βραβευμένου συγγραφέα, που καταπιάνεται με ένα επίκαιρο θέμα, την διαφορετικότητα. Να πούμε δυο λόγια για το πως προσέγγισες το έργο όχι μόνο ως ηθοποιός, αλλά και ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου ΡΟΗ; Και γιατί το επέλεξες;
Πρώτα από όλα το επέλεξα επειδή είναι άκρως ανθρώπινο. Πολύ ζεστό, δεν σερβίρει απαντήσεις και απόψεις στο πιάτο, αλλά αφήνει τον θεατή να κρίνει, να επικρίνει, να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Αυτό είναι το ένα.
Όταν πρωτοδιάβασα το έργο συγκλονίστηκα. Ήρθα σε επιαφή με το συγγραφέα, ο οποίος είναι Καταλανός, είναι πολύ γνωστός και στο Netflix αφού πολλά έργα του πέρασαν στην γνωστή παγκόσμια αυτή πλατφόρμα. Ο άνθρωπος κάνει επιλογές ποιοι θα ανεβάσουν τα έργα του. Το έψαξε λοιπόν να δει ποιο είναι το θέατρο ΡΟΗ, ποια είμαι εγώ κτλ. Μετά από λίγες ημέρες μου έστειλε μήνυμα, μέσω της μεταφράστριας του έργου, της αγαπημένης μου Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και μου απάντησε “ναι, θα ήταν τιμή μου να ανεβάσετε αυτό το έργο μου εσείς”. Με πολλή χαρά λοιπόν μας έδωσε την άδεια να το μεταφέρουμε στα κυπριακά σανίδια κι αυτό το θεωρώ μεγάλη τιμή, το ότι ένας τόσο σπουδαίος συγγραφέας είπε οκ στο θέατρο ΡΟΗ για να ανεβάσει το έργο του.
Η συνεργασία με τον Πέτρο Χαραλάμπους πώς ήταν;
Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι αυτή η δουλειά με τον Πέτρο, αλλά οφείλω να πω ότι όλοι οι συντελεστές εργαστήκαμε με πολύ αγάπη και δέσαμε. Ο Εύρος Βασιλείου, ο Ανδρέας Παρασκευά.
Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο ΣΚΑΛΑ ψες, με τη στήριξη του ΛΑΡΝΑΚΑ 2030 και συνεχίζει τις παραστάσεις του, σωστά;
Ναι. Οι παραστάσεις συνεχίζονται στο δικό μας θεατράκι, στο χώρο του Θεάτρου ΡΟΗ, που βρίσκεται στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα. Έχουμε προγραμματισμένες ακόμη τρεις παραστάσεις την Τρίτη και την Πέμπτη στις 8.30 και την Δευτέρα στις 19:00 με στόχο να βγάλουμε το έργο και εκτός Λάρνακας.
Επίσης είμαστε ανοικτοί και σε προτάσεις από Κοινοτικά Συμβούλια και Δήμους για να ανεβάσουμε το έργο σε κοινότητες.
Το έργο είναι και επίκαιρο….
Αρκετά επίκαιρο και το πιο σημαντικό είναι ότι ο συγγραφέας δεν μας σερβίρει απόψεις στο πιάτο αλλά μας θέτει ερωτήματα να απαντήσουμε μόνοι μας. Όμορφα, ωραία και με χιούμορ.
Βαλεντίνα έδωσες ένα προσωπικό αγώνα όχι μόνο για να δημιουργηθεί αλλά και για να εδραιωθεί και να ξεχωρίσει το θέατρο ΡΟΗ στη Λάρνακα. Το θέατρο ΡΟΗ της Λάρνακας.
Να πούμε δυο λόγια γι αυτό;
Εγώ Γιώτα μου συγκινούμε όταν βγαίνει στο εξωτερικό το Θέατρο ΡΟΗ της Λάρνακας και καταχειροκροτείται. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με συγκινεί αυτό και με κάνει να δακρύζω. Διότι ακούγεται η Λάρνακα, οι καλλιτέχνες της Λάρνακας.
Όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό ακούγεται ότι είναι ένα θέατρο από τη Κύπρο και δη από τη Λάρνακα! Πήγαμε στο εξωτερικό, πήγαμε σε μεγάλα φεστιβάλ, βραβευτήκαμε, καταχειροκροτηθήκαμε, το θέατρο ΡΟΗ καταφέρνει να κάνει γνωστή τη Λάρνακα στο εξωτερικό στο χώρο του πολιτισμού.
Και τώρα έχω να σας πω και μία είδηση που είναι καλά νέα για τη Λάρνακα, για τη Κύπρο, για εμας στο θέατρο ΡΟΗ.
Μας αρέσουν οι ωραίες ειδήσεις! Για πες.
Μας έχουν καλέσει σε ένα μεγάλο Φεστιβάλ Θέατρου στη Πορτογαλλία και θα πάμε το καλοκαίρι. Επίσης πριν από την Πορτογαλλία θα πάμε Αθήνα, γιατί είναι τα εκατόν χρόνια από τη γέννηση της Κάλλας και θα πάμε ως καλεσμένοι της Κυπριακής Πρεσβείας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης να ανεβάσουμε την Κάλλας.
Άρα η Λάρνακα μας μέσω του Θέατρου ΡΟΗ διαφημίζει τη Λάρνακα μας;
Ναι, βεβαίως. Επίσης εχουμε πρόταση για να πάμε στην Αφρική στο Γιοχάνεσμπουργκ με την Κάλλας και εκεί.
Αυτό που θέλω να πω Γιώτα μου, να το διαβάσουν και οι αναγνώστες σας, είναι ότι κάθε φορά που πάμε στο εξωτερικό ο κόσμος μας αναγνωρίζει, μας χειροκροτά, μας βραβεύουν. Η δική μου η πατρίδα γιατί να με έχει (εννοώ τον πολιτισμό ευρύτερα) σαν τριτοκλασάτο θέμα;
Αναφέρεσαι στις αποφάσεις του Υφυπουργείου Πολιτισμού για τις χορηγίες;
Αναφέρομαι και σε αυτό και στην πολιτική του τόπου όσον αφορά στον πολιτισμό. Η πολιτική της Κύπρου όσον αφορά στο πολιτισμό μειώνει τους ανθρώπους του πολιτισμού!
Ο ρόλος του απλού κόσμου στην στήριξη του θεάτρου; Ή συγκεκριμένα των Λαρνακέων στη στήριξη στο θέατρο ΡΟΗ δεν είναι εξίσου σημαντική;
Φυσικά και είναι! Πάνω σε αυτό τον κόσμο βασιζόμαστε, δεν κάνουμε τέχνη για εμάς, κάνουμε για να την δει ο κόσμος.
Για να υπάρχουμε χρειαζόμαστε τον κόσμο δίπλα μας όπως κι εμείς είμαστε δίπλα τους, μέσα από τη τέχνη μας.