Search
Close this search box.

Κωνσταντίνος Αντωνίου: Με όραμα, πυγμή και τα νιάτα των 27 του χρόνων διεκδικεί τη θέση Κοινοτάρχη Κοφίνου

Είναι μόλις 27 ετών, έχει σπουδάσει στην Αγγλία, αλλά επέστρεψε στο χωριό του την Κοφίνου, το οποίο αγαπά όπως τονίζει με κάθε ευκαιρία.
Σήμερα με όραμα και πυγμή διεκδικεί τη θέση του Κοινοτάρχη Κοφίνου.
Ο Κωνσταντίνος Αντωνίου δίνει την πρώτη του συνέντευξη, ως Υποψήφιος Κοινοτάρχης Κοφίνου και διευκρινίζει: “Ο λόγος της υποψηφιότητας μου είναι επειδή θέλω να βοηθήσω τη Κοφίνου να αναπτυχθεί και να προοδεύσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κωνσταντίνε, είσαι μόλις 27 ετών και σήμερα διεκδικείς με την υποψηφιότητα σου τη θέση του Κοινοτάρχη Κοφίνου. Ποιοι λόγοι σε ώθησαν να θέσεις υποψηφιότητα και μάλιστα σε μια τόσο νεαρή ηλικία;
Καταρχάς σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω σε ένα τοπικό ΜΜΕ της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Η αλήθεια είναι ότι έχω μεγάλη αδυναμία και αγάπη στο χωριό μου και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που με ώθησε να θέσω υποψηφιότητα. 

Δεν ανήκεις στην κατηγορία των νέων που ανυπομονούν να μεγαλώσουν για να φύγουν από το χωριό;
Όχι! Αντιθέτως! Μεγάλωσα, σπούδασα εξωτερικό και ανυπομονούσα να επιστρέψω στο αγαπημένο μου χωριό. Η Κοφίνου κουβαλάει μια ιδιαίτερη ιστορία λόγω του ότι κατοικείται αποκλειστικά και εξολοκλήρου από πρόσφυγες. Ανήκω στη γενιά που γεννήθηκε στην Κοινότητα, από γονείς που κατάγονται από τις προσφυγικές κοινότητες Γιαλούσα και Τρυπημένη.
Προέρχομαι από γονείς πρόσφυγες, αγαπώ τα χωριά των γονιών μου και ξέρω ότι από εκεί είναι οι ρίζες μου, έχω ακούσει πολλές ιστορίες και για την Γιαλούσα και για την Τρυπημένη, αλλά εγώ στην Κοφίνου μεγάλωσα, εκείνο είναι το χωριό όλων των αναμνήσεων της ζωής μου. Αυτό γνωρίζω ως χωριό μου και το αγαπώ πραγματικά με όλη τη καρδιά μου και θέλω να το δω να προοδεύει.

Η Κοφίνου σήμερα πόσους κατοίκους έχει; 
Μια καταγραφή του 2011 δείχνει 1300 περίπου. Σε περίπτωση εκλογής μου θα φροντίσω να έχουμε σωστή ενημέρωση για τον πληθυσμό σήμερα. Να αναφέρω ωστόσο ότι θεωρείταια από τα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Λάρνακας.

Δεν μου απάντησες τι σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα
Αυτό που έχω προαναφέρει, ότι υπάρχει ένα συναισθηματικός δεσμός με την κοινότητα. Αυτό ήταν το έναυσμα της απόφασης. Μετά είδα ότι με την ήδη εμπλοκή μου στα κοινά (είμαι αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας KOFINOU FC που έχει ένα μεγάλο θετικό: δεν έχει κομματικό χρώμα) ήδη έχω όραμα και στόχους για την κοινότητα, ήδη καταφέραμε κάποια πράγματα μέσα από το ποδοσφαιρικό μας σωματείο και θα ήθελα να εκλεγώ κοινοτάρχης γιατί ακριβώς έχω όραμα για το χωριό μου.
Με την επαφή που έχω με την νεολαία του χωριού βλέπω πως υπάρχει ανάγκη για αλλαγή, για νέες ιδέες, έργα και δράσεις που θα βοηθήσουν την κοινότητα. Αν πρέπει να απαντήσω με μια πρόταση θα σας πω ότι ο λόγος της υποψηφιότητας μου είναι επειδή θέλω να βοηθήσω τη Κοφίνου να αναπτυχθεί και να προοδεύσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.

Ποια προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η Κοφίνου;
Βεβαίως έχει προβλήματα, όπως όλες θεωρώ οι κοινότητες και τα προβλήματα χρειάζονται δυναμικούς ανθρώπους που να έχουν την πυγμή και την δυναμική για να αγωνιστούν να τα λύσουν. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι το οικιστικό αφού όπως ήδη θα γνωρίζετε ως δημοσιογράφος δεν έχουμε οικόπεδα ή σπίτια να μείνουμε εμείς οι νέοι άνθρωποι που θέλουμε να δημιουργήσουμε δική μας οικογένεια. Τα σπίτια των γονιών μας βρίσκονται σε Τουρκοκυπριακή γη και δεν υπάρχει ελληνοκυπριακή γη για να χτίσουμε εμείς οι πιο νέοι. Γνωρίζω ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να αποκτηθεί χαλίτικη γη, αλλά ακόμη δεν έχουν βρεθεί λύσεις. Αυτό είναι το μέγιστο πρόβλημα διότι αναγκάζει τους νέους να φεύγουν και να πηγαίνουν να κατοικήσουν σε διπλανά χωριά ή στη πόλη. Αυτό όμως δεν είναι επειδή δεν αγαπούν το χωριό, αλλά από ανάγκη. Τους βλέπεις ότι καθημερινά έρχονται στο χωριό να δουν τους δικούς τους, τους φίλους τους και να πιουν ένα καφέ.Αγαπούν την Κοφίνου. 
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η κομματική διχόνοια. Σήμερα χρειαζόμαστε ενότητα και ομόνοια και να έχουμε ένα κοινό στόχο για το χωριό μας.



Να πούμε λίγα λόγια για σένα; Οικογενειακή κατάσταση και σπουδές;

Ναι, οι γονείς μου, πρόσφυγες όπως έχω αναφέρει, έχουν δικές τους δουλειές στη Κοφίνου. Έχω δύο αδέλφια πιο μικρά. Πήγα στο δημοτικό σχολείο Κοφίνου και στη συνέχεια στην Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας. Αποφοίτησα με άριστα. Υπηρέτησα στο στρατό. Σπούδασα Accounting and Finance στο Newcastle University στην Αγγλία, που είναι ένα από τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας στο τομέα του. Επέστρεψα στη Κύπρο, κάνω το Certifate αυτή τη στιγμή και είμαι τρία μαθήματα πίσω από την απόκτηση του, θα το έχω μέσα στους επόμενους μήνες.
Εργάστηκα για δύο χρόνια στην KPMG, τώρα εργάζομαι στην Deloitte.

Μπορεί κάποιος νέος με σπουδές και καριέρα να είναι την ίδια ώρα και κοινοτάρχης;
Σαφώς και μπορεί αν έχει σχέδιο, πλάνο, στρατηγική και είναι διαθέσιμος να εργαστεί με όλες τις δυνάμεις του για την κοινότητα. Έχω μια ομάδα δίπλα μου και ήδη ετοιμάζουμε μαζί το προεκλογικό μου πρόγραμμα, υπάρχει όραμα, όρεξη για δουλειά. Nα απαντήσω σε πρακτικό επίπεδο, είμαι σε ένα επάγγελμα που μου δίνει την δυνατότητα (και με την ολοκλήρωση του Certifate μου σε λίγους μήνες) να μπορώ να εργάζομαι και από σπίτι τις μισές ημέρες της εβδομάδας, κάτι που θα διευκολύνει το έργο μου ως Κοινοτάρχης, αν εκλεγώ. Από την άλλη, σκοπός μου είναι να φέρω την ομόνοια στο χωριό και όλο να συμβάλλουμε με το δικό μας τρόπο στην πρόοδο και ανάπτυξη του χωριού.

Ποιο το δικό σου όραμα και ποια έργα θα ήθελες να κάνεις αν εκλεγείς
Καταρχάς να λύσουμε το οικιστικό πρόβλημα, που έχω αναφέρει πιο πάνω, ήδη σχεδιάζω κάποιες συναντήσεις με αρμόδιους για συζητήσεις για το θέμα.
Το δεύτερο είναι ο εγχώριος τουρισμός και όχι μόνο για τον οποίο θέλω να εργαστώ και να γίνει η Κοφίνου πόλος έλξης για επισκέπτες. ‘Εχουμε εκκλησίες, έχουμε ωραίες ταβέρνες, έχουμε την γραφικότητα που μπορεί να έχει ένα μικρό χωριό, έχουμε κοντά στο χωριό τη θάλασσα, έχουμe μονοπάτια της φύσης που μπορούν να αξιοποιηθούν και γενικότερα μπορούν πολλά να γίνουν για να φέρουμε κόσμο. Χρειάζεται όραμα και πυγμή για να πάρει η Κοφίνου τη θέση που της αξίζει. Επίσης θα ήθελα να δούμε με την ΕΤΑΠ Λάρνακας αν μπορούμε με κάποιο τρόπο να φέρουμε και τουρίστες από το εξωτερικό στο χωριό μας.
Επίσης θεωρώ εξίσου σημαντικό να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να ανοίξουν κάποιες δουλειές για τους νέους της κοινότητας.

Αυτή τη στιγμή κατεβαίνεις ως ανεξάρτητος υποψήφιος, είσαι θετικός στο να έρθει κάποιο κόμμα να σε στηρίξει;
Αν έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις και όραμα για την Κοφίνου, γιατί όχι; Αυτό που με ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι να δούμε το καλό της κοινότητας και όχι οτιδήποτε κομματικό.

Αυτή τη στιγμή είστε 3-4 υποψήφιοι αν δεν κάνω λάθος. Δεν είναι πολλοί για ένα χωριό τον 1000 κατοίκων;
Έχουμε δημοκρατία και ο καθένας έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, ο κόσμος θα κρίνει ποιον θέλει για τη θέση αυτή.

Είσαι αντιπρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομάδα της Κοφίνου, να πούμε δυο λόγια γι αυτό;
Ναι. Για χρόνια δεν είχαμε ποδοσφαιρική ομάδα, δημιουργήσαμε μια και η επιτυχία της είναι χωρίς κανένα κομματικό χρώμα γι αυτό και αποτελείται από νέους όλων των κομμάτων. Τα τελευταία τρία χρόνια η ομάδα μας θεωρείται από τις καλύτερες στο αγροτικό πρωτάθλημα Χτίσαμε μαζί και συλλογικά ένα πολύ καλό όνομα. Επιπλέον μέσα από την ομάδα και μέσα από το συμβούλιο καταφέραμε όμορφα πράγματα όπως πχ να έχουμε πάνω στις φανέλες μας το όνομα ενός κατεχόμενου χωριού και τις δύο σημαντικές λέξεις ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Κάθε φορά που παίζαμε έπαιζαν μαζί μας 23 κατεχόμενα χωριά. Το καλοκαίρι κάναμε ένα παινχίδι ως ένδειξη μνήμης μέσα στο πλαίσιο των μαύρων επετείων. Αυτό που αγαπώ στην ομάδα μας είναι η συλλογικότητα και η ομόνοια που έχουμε και το όραμα μας για πολιτιστική και κοινωνική προσφορά.
Θέλω να δω το χωριό μου να συσπειρώνεται ενωμένο ανεξαρτήτου κόμματος και μαζί να ονειρευτούμε το αύριο του χωριού μας. Όπως κάνουμε με την ποδοσφαιρική μας ομάδα. 
Επίσης το ότι είμαστε όλοι πρόσφυγες στην Κοφίνου να το αξιοποιήσουμε και να γίνει η Κοφίνου ο φάρος μνήμης και επιστροφής όλου του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου. Ίσως μέσα από μια εκδήλωση που θα γίνει θεσμός, μέσα από κάποιες δράσεις. Έχω κάποια σχέδια στο μυαλό μου, αλλά να μου επιτρέψεις να μην τα αναφέρω. Θα γίνουν κάποιες συναντήσεις και μετά θα είμαι σε θέση να τα ανακοινώσω.Να σας πω ότι η ταυτότητα της Κοφίνου είναι η ταυτότητα που ενώνει πρόσφυγες από 50 διαφορετικά προσφυγικά χωριά. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε με ένα όμορφο τρόπο.



Στην επόμενη μας συνέντευξη θα μας πεις περισσότερα;
Οκ. Ναι. (Χαμογελά)

Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες στην Κοφίνου;
Φυσικά, υπάρχουν διάφορα σύνολα, πολιτιστικά, αθλητικά και άλλα και σκοπός μου είναι όλα αυτά τα σύνολα να εργάζονται μαζί και συλλογικά να δημιουργούμε, να ενώνουμε ιδέες,

Δεν σε ανησυχεί ότι κάποιοι ίσως να είναι καχύποπτοι απέναντι σου λόγω ηλικία;
Κοιτάξτε, ένας ώριμος των 40 και 50 και 60 κτλ έχει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά λόγω ηλικίας. Το ίδιο και ένας 27χρονος σαν εμένα, μπορεί να μην έχω την εμπειρία των χρόνων, αλλά έχω τα θετικά που έχει ένας νέος, την μόρφωση, τις εμπειρίες του εξωτερικού, τις γνώσεις της τεχνολογίας και άλλα πολλά. Θεωρώ πως κανένας δεν πρέπει να κρίνεται με βάση την ηλικία του, είτε είναι νέος, είτε είναι ηλικιωμένος, Ο καθένας πρέπει να κρίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες και την προσωπικότητα του.

Θα κάνεις κάποιες συναντήσεις τώρα ως υποψήφιος;
Ναι, ήδη έχω κανονίσει κάποιες συναντήσεις.

Να κλείσουμε με ένα μήνυμα σου;
Ναι, ένα μήνυμα στο κόσμο του χωριού μου, με αγάπη: οι εκλογές δεν πρέπει να έχουν γνώμονα ούτε κόμμα, ούτε οτιδήποτε άλλο ιδιοτελές, οι εκλογές πρέπει να έχουν γνώμονα το καλό της Κοφίνου και μόνο!
Επίσης έχω σχέδια και πλάνα και όραμα που καλύπτουν πολλές πτυχές στις ανάγκες τις κοινότητας μας αλλά και των γύρω κοινότητων διότι ας μη ξεχνάμε πως από τον Ιούνιο θα γίνουμε μια μεγάλη οικογένεια με τα συμπλέγματα κοινοτήτων λόγω της μεταρρύθμισης και μπορούμε να συνεργαστούμε και να φέρουμε μεγάλες και όμορφες αλλαγές για ένα καλύτερο αύριο για τις κοινότητες μας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

error: Content is protected !!