Search
Close this search box.

Νεόφυτος Φακοντής: “Όραμα μου είναι, να φτιάξουμε ένα δημοτικό διαμέρισμα το οποίο να είναι το καλύτερο στη Κύπρο”

Έχουν πει ότι “έφερε στρατιωτική πειθαρχία στην Ορόκλινη”, έχουν πει ότι “έκανε την Ορόκλινη να εργάζεται σαν Ελβετικό ρολόι”, έχουν πει ότι μεταμόρφωσε την Ορόκλινη σε παραλιακό στολίδι της επαρχίας Λάρνακας.
Ό,τι και να έχουν πει, τα γεγονότα και οι αριθμοί μιλούν από μόνα τους και είναι υπερ του.
Σε μια συνέντευξη με επίκεντρο το χθες, το σήμερα και το αύριο της Ορόκλινης, ο Νεόφυτος Φακοντής κάνει ένα απολογισμό και μιλά με αριθμούς και ντοκουμέντα.
Ανάμεσα σε άλλα, μιλά για την απόφαση του να επαναδιεκδικήσει τη θέση του, ως Αντιδήμαρχος πλεόν Ορόκλινης, για την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για το όραμα του.

Της Γιώτας Δημητρίου

Πρόεδρε, από την τελευταία μας συνέντευξη μέχρι σήμερα έχουμε δει πολλά έργα να υλοποιούνται στην περιοχή της Ορόκλινης. Συμφωνείτε ότι έγιναν πολλά έργα μέσα σε αυτό τον χρόνο;
Ναι. Συμφωνώ, ότι η Ορόκλινη όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο, αλλά τα τελευταία χρόνια, έχει αδιαμφισβήτητα μία σημαντική ανάπτυξη με επενδύσεις σε όλους τους τομείς.
Λειτούργησε το ξενοδοχείο Radisson Beach Resort, το Mercure στο οποίο βρισκόμαστε τώρα για τη συνέντευξη, ανακαινίζεται πλήρως το Palm Beach στο οποίο θα γίνουν σημαντικές αναβαθμίσεις, θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, προχωρεί η διαδικασία για την ανέγερση ενός νέου μεγάλου ξενοδοχείου λίγο πιο πάνω από το Palm Beach το οποίο ανήκει σε μια παγκόσμια αλυσίδα. Υπάρχει ζωντανό ενδιαφέρον και από τη Λεμεσό και από άλλες πόλεις για να επενδύσουν στην Ορόκλινη.
Έχουν εξασφαλιστεί πολεοδομικές άδειες για την ανέγερση σε μια μεγάλη έκταση γης στην Ορόκλινη, στην τουριστική περιοχή, για 89 επαύλεις. Επισης ανεγείρονται ή έχει εξασφαλιστεί άδεια για την ανέγερση, στην περιοχή της Ορόκλινης, 50 επαύλεων, 190 διαμερισμάτων και μεμονωμένων οικιών σε διάφορες περιοχές της Ορόκλινης.

Για το νέο ξενοδοχείο μετά το Palm Beach μπορούμε να πούμε λίγα λόγια; Είναι το Eva Hotel, που ακουγόταν ότι θα κατεδαφιστεί;
Όχι, το Eva είναι μικρό ξενοδοχείο το οποίο εξασφάλισε άδεια κατεδάφισης η οποία έληξε το Νοέμβριο του 21’ και έχει κατατεθεί άδεια πολεοδομική για την ανέγερση τετραόροφου ξενοδοχείου.

Το νέο ξενοδοχείο μετά το Palm Beach ποιο είναι;
Έχει αγοραστεί η γη, είναι περίπου 15 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, είναι στην περιοχη Γιαννάδες και θα ανεγερθεί ένα ξενοδοχειο αλυσίδας. Θεωρώ σωστό να μην ανακοινώσω κάτι εγώ, αλλά να το αναφέρουν οι ίδιοι οι άνθρωποι του ξενοδοχείου. Ετοιμάστηκαν τα σχεδία. Θα είναι ένα μεγάλο ξενοδοχείο το οποίο, θα αναβαθμίσει σίγουρα την περιοχή μας.

Πόσο δύσκολο είναι να πρέπει να εργάζεστε για το παραλιακό μέτωπο του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας και συγχρόνως και για τον πυρήνα της κοινότητας;
Να σας πω ότι, η Ορόκλινη το 1976 με επίσημη απογραφή είχε 811 κατοίκους, το 2001 είχε 3300, το 2011 είχε 6300. Σήμερα η Ορόκλινη αριθμεί πέρα των δέκα χιλιάδων κατοίκων και είναι η μεγαλύτερη κοινότητα της Κύπρου.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις. Έχουμε πέραν των 2000 κλινών τουριστικές μονάδες, υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Κάποιος ο οποίος εκτελεί τα καθήκοντα προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου, δεν μπορεί να έχει και κάποιο άλλο επάγγελμα ή να αφιερώνει μόνο λίγο χρόνο για τα καθήκοντα του.
Η κοινότητα, έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις για τις οποίες πρέπει να είσαι παρών, να δίνεις λύσεις, να επιλύεις προβλήματα και να μπορείς να συμμετέχεις σε όλους αυτούς τους οργανισμούς που είσαι υπόχρεος, όπως είναι το Συμβούλιο Αποχετεύσεων, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας, η εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας.
Έχουμε ιδρύσει Κοινοτική Βιβλιοθήκη της οποίας είμαι πρόεδρος.
Είμαι πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας.
Ως πρόεδρος της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης να σας πω ότι, αναγνωρίζεται από όλους και κυρίως από τις πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ότι ισως είναι η καλύτερη από τις 146 κοινοτικές βιβλιοθήκες που λειτουργούν στην Κύπρο. Εκπαιδεύουμε κόσμο που μας στέλνει το υπουργείο Παιδείας, από άλλους δήμους που θέλουν να ιδρύσουν βιβλιοθήκες.
Έχουμε δημιουργήσει παράλληλα, τρεις βιβλιοθήκες σε σχήμα βάρκας που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της παραλία, τις οποίες, παρακολουθεί η βιβλιοθηκονόμος μας και σύντομα θα κατασκευαστεί ακόμη μια στη περιοχή που είναι το “Γαλάζιο Κύμα”.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε δημιουργήσει και παιδικό τμήμα, έχουμε βιβλία κυπριακής, ελληνικής λογοτεχνίας, έχουμε αγγλικής, ιταλικής, γαλλικής, γερμανικής, ρωσικής και έχουμε πέραν των δεκαέξι χιλιάδων τόμων βιβλίων και κάθε μέρα εμπλουτίζουμε τη βιβλιοθήκη μας με νέους τόμους και εκδόσεις. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι για όλα αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να υπάρχει ένας πρόεδρος που να διοικεί την κοινότητα εκ του μακρόθεν. Πρέπει να βρίσκεται στο Κοινοτικό Συμβούλιο, να εργάζεται 8ωρα και 10ωρα και όσες ώρες χρειάζεται.

Πρόεδρε, αναφερθήκατε στη Κοινοτική Βιβλιοθήκη. Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι πολιτισμός για το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης; Γνωρίζω ότι έχετε χορωδία, θεατράκι…
Να σας πω ότι, η Ορόκλινη διαθέτει και αρκετούς πόρους για να στηρίξει αυτούς τους ομίλους ή τα σωματεία που ασχολούνται με τον πολιτισμό.
Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι διαθέτουμε πέραν των 50 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, για αυτές τις εκδηλώσεις και για τη στήριξη αυτών των ομίλων.
Διαθέτουμε αίθουσα στον υπόγειο χώρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, πέρα από το θεατράκι που υπάρχει στο ισόγειο, στην οποία πραγματοποιούνται πάρα πολλές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εορτές, κ.α. Εκτός αυτού, η κάτω αίθουσα παραχωρείται κάθε Τετάρτη στην αγγλική χορωδία που έχουμε στη κοινότητα μας για να κάνει τις πρόβες της και τις προετοιμασίες της και παρουσιάζει σε όλη την Κύπρο προγράμματα τα οποία, είναι εξαίρετα και είναι επαγγελματικά.
Επίσης, στηρίζουμε τον Πολιτιστικό Όμιλο που υπάρχει στην Ορόκλινη, καθώς και το Χορευτικό Συγκρότημα του Διγενή. Επίσης, στηρίζουμε φιλανθρωπικά ιδρύματα, την τρίτη ηλικία με το να τους παρέχουμε κάποια εκδρομή με φαγητό.
Δημιουργούμε παιδικές εκδηλώσεις, κάνουμε συγκεντρώσεις παιδιού στη βιβλιοθήκη, συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις όπως είναι η καθαρά Δευτέρα, η Δευτέρα του Πάσχα και άλλες.

Αναφερθήκατε στην τρίτη ηλικία για την οποία έχετε κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια ως Κοινοτικό Συμβούλιο και έχετε φτιάξει και ένα ειδικό χώρο, να πούμε λίγα λόγια γι αυτό;
Ναι. Βεβαίως. Τα πρώην γραφεία της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας μας έχουν παραχωρηθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα έχουμε ανακαινίσει πλήρως και από πλευράς εγκαταστάσεων και ηλεκτρονικά, κλιματιστικά, εξοπλισμό κλπ και λειτουργεί ένας όμορφος χώρος για άτομα τρίτης ηλικίας.
Δημιουργήσαμε ένα χώρο όπου μπορούν να πάνε οι ηλικιωμένοι της κοινότητας μας και τους παρέχουμε δωρεάν πρόγευμα και σε τακτά διαστήματα παρέχουμε ένα δωρεάν γεύμα. Στόχος είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας να βρίσκουν ένα “καταφύγιο”, να περνούν ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες τους με κάποιες ασχολίες. Επίσης, ο ίδιος χώρος λειτουργεί ως πολυχώρος στον οποίο μαζί με τον Οργανισμό Νεολαίας μπορούμε και εφαρμόζουμε κάποια προγράμματα νεολαίας για τους νέους της κοινότητας μας.

Πριν ένα χρόνο είχατε και την επίσκεψη του πρώην Υπουργού στην κοινότητα….
Ναι. Ο Υπουργός Μεταφορών μετά από αιτήματα τα οποία συζητήσαμε με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων πραγματοποίησε επίσκεψη στην παρουσία των βουλευτών και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου του στις 23 Ιουνίου στο Κοινοτικό Συμβούλιο. Θέσαμε επιτακτικά τα τρία θέματα που απασχολούν την κοινότητας μας: Το πρώτο θέμα είναι η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων επί του αυτοκινητοδρόμου στο μέρος που διασχίζει την κοινότητα μας που υπάρχουν οικιστικές μονάδες, ένα πάγιο αίτημα το οποίο, από το 2017 ζητάμε από το Υπουργείο και φαίνεται ότι τελικά βρήκε τη λύση του. Έχουμε πάρει διαβεβαίωση από τον Υπουργό ότι θα τοποθετηθούν τα πρώτα 500 μέτρα επί του αυτοκινητόδρομου, εντός του 2024, έτσι θα περιοριστεί η ηχορύπανση που επηρεάζει τις οικιστικές μονάδες που βρίσκονται ένθεν και ένθεν του αυτοκινητόδρομου και θα μπορούν και οι ιδιοκτήτες που έχουν την γη κοντά στον αυτοκινητόδρομο να την αξιοποιήσουν για να μην χάνει από την αξία της. Επιπλέον, έχουμε ζητήσει, ο δρόμος που οδηγεί από την κοινότητα μας και συνδέει τον πυρήνα της κοινότητας μας με την τουριστική περιοχή, που είναι η λεωφόρος Τάσου Παπαδόπουλου και Σπύρου Κυπριανού, να αναβαθμιστεί με την κατασκευή πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων, να τοποθετηθεί σύγχρονος φωτισμός, διαβάσεις πεζών κλπ. Μισθώσαμε υπηρεσίες από ιδιώτη τοπογράφο ο οποίος προχώρησε στην αποτύπωση του δρόμου και υποβλήθηκαν τα στοιχεία στο τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, για να επικαιροποιήσει παλιά σχέδια του δρόμου, ούτως ώστε όταν είναι έτοιμα να σταλούν στα Δημόσια Έργα για να προχωρήσουν σε μελέτη και σε δεύτερο στάδιο, στην προκήρυξη προσφορών για την κατασκευή αυτού του δρόμου, ο οποίος εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια. Όπως εκκρεμούσε και ο δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας τριάντα δύο χρόνια, αλλά με την επιμονή μας, με την στήριξη από την ΕΤΑΠ και τους βουλευτές μας πετύχαμε και η κατασκευή του δρόμου άρχισε και σύμφωνα με την σχεδίαση πιστεύουμε ότι μέχρι τα τέλη του 2025 θα ολοκληρωθεί. Είναι ένας δρόμος ο οποίος, θα είναι σύγχρονος, θα παρέχει ασφάλεια, θα είναι τεσσάρων λωρίδων, με ένθεν και ένθεν δρόμους με service road, θα έχει τέσσερις κυκλικούς κόμβους τους οποίους, έχουμε πετύχει να τοπιοτεχνηθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία, θα υπάρχει σύγχρονος φωτισμός, 20 φωτοελεγχόμενες διαβάσεις ο δρόμος και άλλες 24 ελεγχόμενες διαβάσεις, υπηρεσιακοί δρόμοι, επίσης ποδηλατόδρομοι, χώροι στάθμευσης και θα είναι πράγματι ένα στολίδι.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Δήμο Λάρνακας και Δήμο Λιβαδιών και πού βρίσκεστε σήμερα, λίγο πριν την εφαρμογή της νέας τοπικής μεταρρύθμισης;
Να σας πω ότι, ο Δήμος Λάρνακας μαζί με τον Δήμο Λιβαδιών και την κοινότητα της
Ορόκλινης, ήταν οι τρεις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης παγκύπρια που πρωτοστατήσαμε και ζητήσαμε να συνενωθούμε για το καλό της επαρχίας αλλά και του Διαμερίσμαστος μας και επιμέναμε μέχρι το τέλος, παρά του ότι στην πορεία παίχτηκαν κάποια παιχνίδια τα οποία, ήθελαν να δώσουν την Ορόκλινη σε κάποιον άλλο δήμο. Τελικά πετύχαμε, αυτό που ομόφωνα συμφωνήσαμε στο Κοινοτικό Συμβούλιο, ότι θέλαμε να συνενωθούμε με τον Δήμο Λάρνακας με τον οποίο έχουμε κοινά σύνορα, κοινή παραλία, κοινούς στόχους, κοινά οράματα, είναι ένας μητροπολιτικός δήμος με ιστορία, με εμπειρίες ο οποίος, θα βοηθήσει την κοινότητα μας έτσι ώστε και να αναπτυχθεί αλλά και να δημιουργηθούν υποδομές που θα παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες μας και θα ανεβάσουν και την ψυχολογία των κατοίκων της κοινότητας με ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και άλλα έργα, με δραστηριότητες, καθώς και το βιοτικό επίπεδο. Ήμασταν πολύ μπροστά από όλους τους δήμους και μπορώ να σας πω ότι έχουμε κάνει τόσες πολλές συνεδρίες και σε επίπεδο αρχόντων αλλά και σε επίπεδο λειτουργών για να προωθήσουμε όλα τα προβλήματα, έτσι ώστε η 1η Ιουλίου 2024 να μας βρει έτοιμους να λειτουργήσουμε σύμφωνα με την νέα νομοθεσία της μεταρρύθμισης. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν και μετά τις εκλογές αλλά επιβάλλεται να λυθούν με νομοθετικές τροπολογίες.

Οι εκλογές 2024 δεν αργούν. Έχετε αποφασίσει να επαναδιεκδικήσετε τη θέση σας ως αντιδήμαρχος πλέον, σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση. Γιατί επαναδιεκδικείτε;
Θα επαναδιεκδικήσω ακόμη μία θητεία για την Ορόκλινη γιατί στόχος μου, είναι να ολοκληρωθούν τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία, έχουν αρχίσει επί δικής μου προεδρίας. Για το καλό της κοινότητας θέλω να τα δω να ολοκληρώνονται. Επίσης υπάρχουν έργα που βρίσκονται στα σχέδια, έργα τα οποία οραματιστήκαμε και εργαστήκαμε για να φτάσουν μέχρι ενός σημείου και χρειάζεται δουλειά για την ωρίμανση και υλοποίηση τους.

Να υπενθυμίσουμε μερικά;
Βεβαίως. Είναι η αναβάθμιση του δρόμου της Ορόκλινης με τον παραλιακό δρόμο, η ολοκλήρωση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, η ολοκλήρωση των κυματοθραυστών που σχεδόν ολοκληρώνονται, η ανάδειξη του προφήτη Ηλία που έχουμε προχωρήσει, έχουμε αναθέσει σε πολιτικό μηχανικό τη μελέτη, αποτυπώσαμε την όδευση των “παθκιών” του προφήτη Ηλία, έχουν σταλεί τα στοιχεία στον πολιτικό μηχανικό και αυτή την στιγμή βρίσκεται στην διαδικασία για να μπορούμε να προκυρήξουμε προσφορές και θα ζητήσουμε από το Υφυπουργείο Τουρισμού με το οποίο μιλήσαμε προφορικά από πριν, για να βοηθήσει και να χορηγήσει την προσπάθεια μας αυτή. Έχουμε ολοκληρώσει το δρόμο του προφήτη Ηλία με κόστος πάνω από ένα εκατομμύριο και έχουμε στόχο μας αρκετά άλλα έργα για να γίνουν σε συνεργασία με τον δήμο Λάρνακας.
Ένα από τα σημαντικά σχέδια μας, είναι το πάρκο το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας και ονομάζεται “Πάρκο Ευρώπης”. Θα αναβαθμιστεί από την αρχή, θα γίνει ένα σύγχρονο πάρκο, με υπαίθριο θεατράκι για να μπορούν να πραγματοποιούνται όλες οι εκδηλώσεις εκεί, θα υπάρχει καφεστιατόριο, ένας νέος χώρος στάθμευσης και πολλά άλλα, θα είναι το στολίδι της Ορόκλινης! Αυτό είναι σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος μας έχει διαθέσει και τον πολιτικό μηχανικό, έτσι ώστε να γίνει η μελέτη και να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκα κονδυλια, διότι αντιλαμβάνεστε αυτό το έργο μπορεί να είναι και κόστους πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων.
Ένα άλλο έργο που ωριμάζουμε και μπορώ να πω, ότι θα είμαστε έτοιμοι εντός του 2024 να μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη και σε προκήρυξη προσφορών, είναι η τελευταία φάση του παραλιακού πεζόδρομου από το σημείο του ξενοδοχείου Lebay μέχρι τα ορια της Ορόκλινης, ούτως ώστε να μπορεί στη συνέχεια ο Δήμος Λάρνακας μετά και την απομάκρυνση των πετρελαιοειδών, να συνεχίσει αυτό το πεζόδρομο για να ενωθεί με τον πεζόδρομο των φοινικούδων.

Πρόεδρε, επειδή παρακολουθώ το έργο σας τα τελευταία εφτά χρόνια, αυτό που παρατηρώ είναι ότι, όσο σας ενδιαφέρουν τα μεγάλα έργα, τόσο σας ενδιαφέρουν και τα μικρά που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων της Ορόκλινης, που είναι τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, κάποιοι φωτισμοί μέσα στον πυρήνα κλπ. Να το σχολιάσετε λίγο αυτό. Είναι όντος σημαντικά για εσάς και τα μικρά έργα που αφορούν την κοινότητα;
Βεβαιότατα! Και το πιο ασήμαντο φαινομενικά, για εμάς είναι σημαντικό. Η καθημερινότητα του κάθε κατοίκου είναι για εμάς προτεραιότητα. Με την ευκαιρία της ερώτησης να αναφέρω ότι ακριβώς επειδή μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα του κάθε κατοίκου μας και πως ζει μέσα στην Ορόκλινη, έχουμε αντικαταστήσει τον οδικό φωτισμό της κοινότητας με ένα κόστος 475 χιλιάδες ευρώ, τον οποίο καταφέραμε να αναλάβει το κόστος, όχι μόνο για την κοινότητας μας, αλλά για όλες τις κοινότητες, το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ κάποιες κοινότητες προχώρησαν πρώτες με λεφτά του Κοινοτικού τους Συμβουλίου για να αντικαταστήσουν τον οδικό φωτισμό, ωστόσο με ενέργειες δικές μου και επιστολές που είχα στείλει στο τότε Υπουργό Εσωτερικών τον κύριο Κωνσταντίνο Πετρίδη, καταφέραμε ο οδικός φωτισμός να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το κράτος για όλες τις κοινότητες της Κύπρου. Έχουμε τοποθετήσει πέραν των 500 φωτοβολταϊκών σε όλους τους παιχνιδότοπους της Ορόκλινης, σε όλες τις διαβάσεις πεζών, σε όλους τους χώρους στάθμευσης, σε ορισμένα σημεία του παραλιακού πεζόδρομου και σε δρόμους που ο οδικός φωτισμός ήταν περιορισμένης ορατότητας και ξοδέψαμε πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ. Είμαστε πιστεύω, η πρώτη Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο που εφαρμόσαμε αυτό το πράγμα. Έχουμε τοποθετήσει στο δρόμο Ορόκλινης προς τον προφήτη Ηλία φωτοβολταϊκά συστήματα, έχουμε αναβαθμίσει όλους τους παιχνιδότοπους, έχουμε δημιουργήσει οκτώ αθλητικά πάρκα με συνολικά πάνω από 100 όργανα εκγύμνασης, εγκαταστήσαμε σε όλους τους παιχνιδότοπους πάρα πολλά σκυβαλοδοχεία, καινούργια παιχνίδια, καινούργια παγκάκια, αντικαταστήσαμε όλες τις κούνιες στους παιχνιδότοπους, με σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας. Αντικαταστήσαμε όλους τους μπλε καλάθους από το παραλιακό μέτωπο, με πάνω από 70 τσιμεντένιους που είναι κατασκευασμένοι από το ίδιο υλικό με τον πεζόδρομο για να συνάδουν με τον πεζόδρομο και να είναι οικολογικοί.
Επίσης αντικαταστήσαμε όλες τις ξαπλώστρες της παραλίας και τις ομπρέλες, με καινούριες με ένα κόστος πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ και το οποίο, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το 75% της δαπάνης από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Ανακαινίσαμε όλα τα αποχωρητήρια της παραλίας και τα ντους με επίσης μια κάλυψη 75% από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Δώσαμε προτεραιότητα σε προσβάσεις ΑΜΕΑ, αγοράσαμε αμαξίδια στην παραλία για να βοηθάμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κινητικά προβλήματα για να μπορούν να μπαίνουν στη θάλασσα. Κατασκευάσαμε τρεις καινούργιους πύργους ναυαγοσωστών, στους οποίους τοποθετήσαμε φωτοβολταϊκά για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, με μια δαπάνη πάνω από 80 χιλιάδες ευρώ.
Τοποθετήσαμε ψύκτη νερού στη παραλία Γιαννάδες, ο οποίος παρέχει 24 ώρες το 24ώρο παγωμένο νερό για να παίρνουν δωρεάν οι επισκέπτες της περιοχής και να αποφεύγονται τα μπουκαλάκια για να μην ρυπαίνουν το περιβάλλον και την παραλία. Δημιουργήσαμε συνολικά 560 θέσεις χώρου στάθμευσης στην παραλία και στην κοινότητα, η οποία είναι δωρεάν και στους οποίους υπάρχουν περίπου 56 με 60 θέσεις είναι για ΑΜΕΑ. Έχουμε δεντροφυτεύσει πάρκα, στο δρόμο του προφήτη Ηλία και στην παραλία με πάνω από τρεις χιλιάδες δέντρα και συνεχίζουμε την δενδροφύτευση με μεγάλα δέντρα στον πυρήνα και στην παραλία. Μόνο στην παραλία φυτεύσαμε πάνω από 200 φοινικόδεντρα, έχουμε διαθέσει στην κοινότητα αυτά τα χρόνια, πάνω από 800 χιλιάδες ευρώ για την κατασκευή πεζοδρομίων, διαθέσαμε πάνω 900 χιλιάδες ευρώ για την ασφαλτόστρωση δρόμων, αλλάξαμε όλες τις πινακίδες οδών με καινούργιες πινακίδες, οι οποίες είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά με το λογότυπο του Κοινοτικού Συμβουλίου, με τον ταχυδρομικό τομέα της κάθε περιοχής, με μια δαπάνη πέραν των 30 χιλιάδων ευρώ. Αντικαταστήσαμε όλο τον στόλο των εργαλείων και μηχανιμάτων μας με επαγγελματικά και καινούργια.
Αγοράσαμε καινούργια αυτοκίνητα, τρακτέρ για τους ψεκασμούς, καινούργια δίκυκλα για την καταγραφή του νερού, με ένα κόστος πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν έχουμε δανειστεί ποτέ ούτε ένα ευρώ. Το μόνο που κάνουμε είναι να πληρώνουμε τα δάνεια που “κληρονομήσαμε”, τα οποία ήταν πέραν των 4 εκατομμυρίων. Ήταν 4.5 εκατομμύρια στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για το νερό και άλλες 700 χιλιάδες σε άλλα διάφορα, οργανισμούς, κλπ.

Έχω ακούσει ότι πήρατε τέτοια μέτρα με τα οποία εξοικονομήσατε αρκετά εκατομμύρια για τη κοινότητα σας. Ποια είναι αυτά;
Πρώτα ήταν η κατασκευή των κυματοθραυστών η οποία εκκρεμούσε από το 2010 και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης είναι ότι η συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης έπρεπε να είναι στο 50%. Εμείς με αγώνα και προσπάθειες πείσαμε τη κυβέρνηση και δέχθηκε να πληρώσουμε το 25% οπόταν αμέσως στο συνολικό κόστος των 4 εκατομμυρίων εξοικονομήσαμε 1 εκατομμύριο.
Επίσης όσον αφορά στην αντικατάσταση του οδικού φωτισμού, που έπρεπε να καταβληθεί από την κοινότητα μας το κόστος, εμείς καταφέραμε με δικές μας ενέργειες να καλυφθεί πλήρως από την κυβέρνηση. Μιλάμε για ένα κόστος περίπου 475 χιλιάδες ευρώ.
Επίσης, με δική μου προσωπική ενέργεια στον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη καταφέραμε όχι μόνο η κυβέρνηση να πληρώσει ένα μεγάλο μέρος των οφελών της Κοινότητας μας προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, αλλά καταφέραμε να γίνει αυτό για όλες τις Κοινότητες της Κύπρου. Πληρώθηκε για εμάς το ποσό των 3 εκατομυρίων και 787 χιλιάδες και έμεινε ένα υπόλοιπο γύρω στις 650 χιλιάδες.
Με το να καταργήσουμε την περισυλλογή των σκυβάλων από υπαλλήλους της κοινότητας και να ανατεθεί με προσφορές σε ιδιωτικές εταιρείες, εξοικονομήσαμε 150 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Μέσα σε εφτά χρόνια εξοικονομήσαμε ένα και πλέον εκατομμύριο ευρώ.
Επίσης τα μέτρα που πήραμε για μη διασπάθηση δημοσίου χρήματος, οι προσφορές μας οι οποίες γίνονται μέσα από δημόσιες συμβάσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, κτλ επέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Μπορώ να σας πω ότι αυτά τα εφτά χρόνια είχαμε μια εξοικονόμηση από τα διάφορα μέτρα που πήραμε, πέραν των 6 εκατομμυρίων ευρώ!

Σήμερα ποιο είναι το ύψος των δανείων του Κοινοτικού Συμβουλίου;
Καταφέραμε να είναι κάτω από 3 εκατομμύρια και έχουμε και ένα πολύ καλό αποθεματικό. Πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο ΤΑΥ καθώς και ένα παλιό χρέος που έμεινε (στο ΤΑΥ). Πληρώνουμε την κατασκευή του δρόμου που θα έχουμε μια συνεισφορά 4 εκατομμύρια. Έχουμε τοποθετήσει ηλεκτρονικές συσκευές στο Συμβούλιο καινούργιες, νέες κάμερες, νέα φωτοτυπικά. Μπορώ να μιλώ για ώρες (γέλια). Και δεν έχουμε δανειστεί ούτε ένα ευρώ.
Μόνο στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, να σας πω ότι πληρώσαμε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα Πρόεδρε, ποιό είναι το όραμα σας για την κοινότητα;
Να σας πω πρώτα πριν τοποθετηθώ εδώ, ότι με μια επιστολή του Υπουργείου Παιδείας πέρσι, μας έδινε τελεσίγραφο να εγκαταλείψουμε τον δημόσιο χώρο του νηπιαγωγείου που είχαμε την αίθουσα του κοινοτικού νηπιαγωγείου και να βρούμε άλλο.
Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι, να ξαναφτιάξεις ένα κοινοτικό νηπιαγωγείο. Εμείς δεν μετακινήσαμε την αίθουσα που ήταν ιδιόκτητη και λειώμενη του Κοινοτικού Νηπιαγωγείου, την χαρίσαμε στο Υπουργείο Παιδείας. Ενώ είχαμε πολεοδομική άδεια και ήταν να εξασφαλίσουμε άδεια για το παλιό κτίριο του Κοινοτικού Συμβουλίου που ήταν το πρώτο δημοτικό σχολείο του 1924, για να το μετατρέψουμε σε μουσείο πολιτιστικής παράδοσης και λαϊκής τέχνης, μέσα σε δύο μήνες, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, το μετατρέψαμε σε Κοινοτικό Νηπιαγωγείο. Διαθέσαμε 60 χιλιάδες ευρώ, εργαστήκαμε Ιούλιο και Αύγουστο, προσωπικά εγώ επέβλεψα μαζί με το προσωπικό του Συμβουλίου και λειτούργησε κανονικά τον Σεπτέμβριο για να μην μείνουν στο δρόμο 25 παιδιά οικογενειών. Όταν ήρθαν για επιθεώρηση από το Τμήμα Ασφάλειας και Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, οι επιθεωρητές είπαν ότι είναι το καλύτερο Κοινοτικό Νηπιαγωγείο στην Κύπρο. Αυτό έγινε για τα παιδιά μας! Για μπορούν να φοιτούν 25 παιδιά, γιατί υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώνουν για να πηγαίνουν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Για εμάς είναι σημαντικό θέμα τα παιδιά και έτσι πρέπει να είναι για όλους.
Να σας πω επίσης, ότι τα σχολεία μας στην Ορόκλινη θεωρούνται ότι έχουν τις καλύτερες υποδομές στην Κύπρο, έχουμε αυξήσει την περίφραξη του σχολείου, τοποθετήσαμε φωτοβολταϊκά στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο, περιμετρικό φωτισμό, αναβαθμίσαμε τους κήπους, αγοράσαμε καινούργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καινούργια παιχνίδια, καινούργια φωτοτυπικά και έπιπλα. Ό,τι ζητήσουν τους το προσφέρουμε και μάλιστα ό,τι ζητήσουν τα σχολεία, ανταποκρινόμαστε αυθημερόν γιατί είναι τα παιδιά μας, είναι τα παιδιά μας όλων. Αυτό που μου λένε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, είναι πως το σχολείο μας είναι το μοναδικό στην Κύπρο που πριν ανοίξει, μετά τις διακοπές, είναι όλα άψογα και πανέτοιμα να λειτουργήσουν! Οι διαβάσεις πεζών, οι οδοσημάνσεις, όλα!
Όσον αφορά, στην ερώτηση για το όραμα μου. Το όραμα μου είναι να φτιάξουμε ένα δημοτικό διαμέρισμα το οποίο να είναι το καλύτερο στην Κύπρο, από πλευράς καθαριότητας, ασφάλειας, εγγύησης, ανάπτυξης, από πλευράς παροχής υπηρεσιών στον πολίτη, εκδηλώσεων. Ένα δημοτικό διαμέρισμα το οποίο να σκέφτεται για όλες τις ηλικίες. Για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, του δημοτικού, του γυμνασίου, του λυκείου, τους νέους μας, τους στρατιώτες μας, τους ηλικιωμένους μας.
Σήμερα διοργανώνουμε εκδηλώσεις και για μη ελληνόφωνους στη βιβλιοθήκη μας, με προγράμματα και για τα παιδιά που είναι ελληνόφωνα. Επιπλέον δημιουργούμε πάρα πολλές εκδηλώσεις: γιορτή του παιδιού, γιορτή της μητέρας, γιορτή της γυναίκας, κάνουμε γιορτή για την δενδροφύτευση. Είναι πάρα πολλά αυτά που κάνουμε κι άλλα τόσα αυτά που μπορούμε να κάνουμε τώρα με την μεταρρύθμιση.
Αλλά να σας πω κάτι που πολλοί μου λένε, ακόμα και ο προηγούμενος Υπουργός Εσωτερικών όταν ήρθαν στην κοινότητα μας για να υπογράψουμε τα συμβόλαια για τον δρόμο, μας λέει: “περάσαμε από πολλές κοινότητες και δήμους, μπαίνοντας στην Ορόκλινη, αντιλαμβάνεσαι ότι μπαίνεις σε μια πειθαρχημένη, καθαρή κοινότητα”.
Η καθαριότητα είναι εμφανής, υπάρχει παντού τάξη, οι πινακίδες δεν είναι κατεστραμμένες, δεν υπάρχουν βανδαλισμοί πάνω στους τοίχους κλπ. Είναι μία “μόδα” της νεολαίας να γράφουν πάνω στους τοίχους, όπως ξέρετε, συνθήματα κτλ. Ναι, γράφουν τη μια ημέρα, την άλλη τα βάφουμε. Μπορεί να ξαναγράψουν, τα ξαναβάφουμε. Κάποτε θα βαρεθούν και θα σταματήσουν, αλλά ναι, τα σβήνουμε αμέσως!
Υπάρχει καθαριότητα, υπάρχει τάξη, υπάρχει προγραμματισμός.
Υπάρχουν τα πάντα πλέον στην Ορόκλινη.

Κύριε Πρόεδρε νομίζω ότι στην κατάσταση που εσείς αναλάβατε την Ορόκλινη και εσείς την οδηγήσατε μέσα σε εφτά χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι έγινε ένα θαύμα!
Σας ευχαριστώ.


Να κλείσουμε με το μήνυμα σας στους αναγνώστες μας και ιδιαίτερα στους κατοίκους της Ορόκλινης;

Βεβαίως! Μαζί με τους πολίτες πετύχαμε πολλά και θα συνεχίσουμε μαζί για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους. Να διασφαλίσουμε ότι η κοινότητα μας παραμένει ένας υπέροχος και ασφαλής τόπος για τους κατοίκους της, αλλά και ένας εξαιρετικός προορισμός για τους επισκέπτες της. Πεποίθηση μου και ταυτόχρονα υπόσχεση μου είναι ότι το δημοτικό διαμέρισμα Βορόκλινης θα πάει ακόμη ψηλότερα.
Μαζί αλλάξαμε την Ορόκλινη και μαζί συνεχίζουμε να αλλάζουμε την Ορόκλινη προς το καλύτερο!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!