Search
Close this search box.

Στο Bybloserve Business Centre στη Λάρνακα από τους 80 εργαζομένους οι 60 είναι γυναίκες! To SkalaTimes μίλησε με κάποιες από αυτές

Στο Bybloserve Business Centre στη Λάρνακα, εργάζονται άντρες και γυναίκες, από τους 80 εργαζομένους οι 60 είναι γυναίκες!
Το SkalaTimes συνομίλησε με κάποιες από αυτές, σήμερα, 8 Μαρτίου, Ημέρας της Γυναίκας.

Anna Maria Coaten
Cleaner
Bybloserve Business Centre Ltd

As the years pass,  as a ,cypriot woman we  have become, more,and more independent, more straightforward, more fearless, more strong and more respectful to ourselves.  As for equal rights,  I think a few more years,  cypriot women,  will have those equal rights. 
The 8th of March ts a day to be proud,  proud of the outcome of each woman, how proud and strong she is,in life’s struggles. 
It doesn’t matter what job you have, how much salary you get, what matters is how well you handle each situation in life, and women know how to handle difficult situations,  that’s why we are strong enough to go through anything,  as long as we have faith.
We don’t need 8th of march to celebrate,  we celebrate every day because every day is a new challenge. 
Who inspires me? Women who fight,who struggle with terrible illnesses,, who have nothing,  but they still manage to smile…And that, is the  strongest smile you’ll ever see.

Ανδριάνα Ευσταθίου
Partner-Δικηγόρος
Bybloserve Management Ltd


Το να είσαι γυναίκα σήμερα στην Κύπρο σημαίνει να είσαι επαγγελματίας, μητέρα, σύζυγος, φίλη, συνάνθρωπος. Η κοινωνία σου επιβάλλει την τέλεια απόδοση σε κάθε ένα από αυτούς τους  ρόλους. Οι προσδοκίες αυτές δημιουργούν έντονη πίεση στις γυναίκες, που αισθάνονται ότι πρέπει να ανταποκρίνονται ισότιμα σε κάθε απαίτηση, συχνά με αυτοθυσία.
Αισθάνομαι τυχερή γιατί στην επαγγελματική μου πορεία δεν ένιωσα  ποτέ το αίσθημα ότι δεν μου δόθηκε ίση ευκαιρία με έναν άνδρα. Στη δουλειά μου νιώθω ότι αναγνωρίζομαι και μου παρέχεται κάθε δυνατή ευκαιρία για ανάπτυξη. Χρησιμοποιώ τη λέξη “τυχερή” γιατί αντιλαμβάνομαι ότι, δυστυχώς, αυτό αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
Αυτό που θα  ήθελα να τονίσω είναι ότι η κοινωνία δεν επιτρέπει στις γυναίκες να διεκδικήσουν όσα θα μπορούσαν, τουλάχιστον επαγγελματικά. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε καθημερινά να εξισορροπήσουμε την επαγγελματική και την οικογενειακή μας ζωή.  Το θεωρώ αδιανόητο σήμερα, μια γυναίκα σε επαγγελματική συνέντευξη να ερωτείται σχετικά με την οικογενειακή της κατάσταση, εάν σκοπεύει να αποκτήσει παιδιά, ή αν υπάρχει κάποιος να αναλάβει την φροντίδα των παιδιών της. Αυτού του είδους οι ερωτήσεις δεν απευθύνονται συνήθως σε άνδρες  και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανομή των ρόλων μεταξύ  ανδρών και γυναικών παραμένει σε μεγάλο βαθμό παραδοσιακή, µε τους άνδρες να υστερούν στην ανάληψη του δικού τους μεριδίου ευθύνης στις οικογενειακές υποχρεώσεις.
Αναγνωρίζω ότι η συγκεκριμένη νοοτροπία αλλάζει και πως παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες και δικαιώματα στις γυναίκες, αλλά οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν με ρυθμούς αργούς.
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας πρέπει να είναι περισσότερο από μια απλή εορτή· πρέπει να αποτελεί μια ημέρα υπενθύμισης για τη σημασία της αλληλεγγύης, της ενθάρρυνσης και του σεβασμού μεταξύ των γυναικών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου κάθε μία από εμάς θα αισθάνεται ελεύθερη να ακολουθήσει τα όνειρά της, ανεξαρτήτως του τι είναι αυτά. Επίσης, μέσω της αμοιβαίας υποστήριξης και της αλληλοκατανόησης, θα είμαστε σε θέση να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για τη διεκδίκηση ισότητας και δικαιωμάτων για όλες τις γυναίκες. Πιστεύω πώς η γυναίκα μπορεί να κάνει τα πάντα όταν έχει την υποστήριξη και την ευκαιρία που της αξίζει.
Ιδανικά θα ήθελα να την γιορτάσω αυτή την Ημέρα με όλες τις γυναίκες της ζωής μου, την μητέρα μου, τις αδελφές μου και τις φίλες μου.  
Δεν θαυμάζω μια γυναίκα συγκεκριμένα αλλά  θαυμάζω γυναίκες που καθημερινά γνωρίζω στην ζωή μου οι οποίες δεν φοβούνται να ονειρεύονται και να κυνηγούν τα όνειρα τους με πάθος και αποφασιστικότητα. Θαυμάζω τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, και παρά τα εμπόδια, συνεχίζουν να προχωρούν προς τον στόχο τους. Θαυμάζω τις γυναίκες που δεν συμβιβάζονται με το μέτριο. Αυτές οι γυναίκες είναι πηγή έμπνευσης για εμένα.

Ανδριάνα Γεωργίου
Senior Banking Administrator
Bybloserve Management Ltd

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα στην Κύπρο;
Να είσαι γυναίκα στη σημερινή Κύπρο σημαίνει να αντιμετωπίζεις προκλήσεις και ευκαιρίες, να αγωνίζεσαι για ισότητα και σεβασμό, και να εκφράζεις τον εαυτό σου με περηφάνια και αυτοπεποίθηση.

Υπάρχουν ίσα δικαιώματα σήμερα στην Κύπρο;
Θέλω να πιστεύω πως ναι , και είναι δικαιώματα που εγγυώνται ίσες ευκαιρίες ανεξάρτητα από το φύλο. Όμως δεν παύει να υπάρχει μια συνεχής πρόκληση να αποδεικνύουμε το εαυτό μας συνεχώς , που θεωρώ ότι και αυτό είναι μια ευκαιρία να γινόμαστε καλύτερες.

Τι ακριβώς θα έπρεπε να σημαίνει η μέρα της γυναίκας;
Πιστεύω ότι αυτή η μέρα δεν έπρεπε αν υπάρχει καν,  γιατί αυτό από μόνο του γίνετε διάκριση.

Εσείς θα γιορτάσετε την Ημέρα της Γυναίκας; Πώς;
Είμαι στα 40 μου έτη και ουδέποτε γιόρτασα αυτή την μέρα έξω με άλλες γυναίκες. Δεν είναι του χαρακτήρα μου και ούτε κάτι που ένιωσα την ανάγκη ποτέ να κάνω.  Μου φτάνει που αναγνωρίζουν οι δικοί μου άνθρωποι την προσφορά μου ως σύζυγος , μάνα και εργαζόμενη γυναίκα.  

Ποια γυναίκα θαυμάζετε και γιατί;
Προσωπικά δεν υπάρχει κάποια γυναίκα που θαυμάζω και μπορώ να αναφέρω ονομαστικά. Θεωρώ όμως πως όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα σε ποιον τομέα διαπρέπουν είτε είναι γυναίκα  επιχειρηματίας, είτε είναι γυναίκα εργαζόμενη είτε είναι νοικοκυρά πρέπει,  να αναγνωρίζεται η αξία της και η προσφορά της . Κάποιος είπε ότι ‘’επειδή ο Θεός δεν μπορούσε να είναι παντού δημιούργησε την γυναίκα’’ και αυτό σημάνει πολλά.  

Γιώτα Χαραλάμπους
Corporate Administrator
Bybloserve Management Ltd

Η Γυναίκα σε ένα παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζει να παλεύει. Στην Κύπρο τολμώ να πω πως είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με τις νομοθεσίες. Η Γυναίκα στη Κύπρο μπορεί να δουλεύει,  μπορεί να έχει υψηλά αξιώματα, μπορεί να έχει οικογένεια αν το επιθυμεί, μπορεί να αναγνωριστεί.
Στην Κύπρο τα δικαιώματα των γυναικών αναγνωρίζονται από τη νομοθεσία που είναι πλήρως εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή. Δεν θεωρώ πως υπάρχουν ανισότητες στη μισθοδοσία και στις προοπτικές ανέλιξης. Πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο αν εξαιρέσεις τις πατριαρχικές προκαταλήψεις που ακόμα δυστυχώς συναντάμε.
Η Μέρα αυτή δεν είναι απλά και μόνο μια μέρα γιορτής και η όλη σημασία της δεν πρέπει να αρκεστεί στην θεωρητική της πλευρά. Θα πρέπει να αποτελεί ημέρα προβληματισμού για τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας σε όλα τα πεδία της ζωής.
Η γιορτή αυτή αποτελεί σημαντικό κομμάτι αναγνώρισης της γυναικείας ύπαρξης. Για τον λόγο αυτό θα μου άρεσε να την γιορτάσω παρέα με τις γυναίκες της ζωής μου.
Ποια γυναίκα θαυμάζω….Η γυναίκα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η μητέρα μου. Η Γυναίκα – μητέρα,  η Γυναικά – εργαζόμενη, η Γυναίκα – σύζυγος, η Γυναίκα – πρότυπο.

Γεωργία Θωμά
Partner-Δικηγόρος
I. Frangos & Associates LLC

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα στην Κύπρο;
Παρότι έχει σημειωθεί ενδεχομένως αξιοσημείωτη πρόοδος, η πραγματικότητα του να είσαι γυναίκα σήμερα στην Κύπρο παραμένει μια συνεχής πρόκληση και αγώνας. Ο πολυδιάστατος ρόλος που αναλαμβάνουμε ως γυναίκες μας φέρνει αντιμέτωπες να χρειάζεται καθημερινά να ανταποκρινόμαστε το μέγιστο δυνατό, είτε ως εργαζόμενες, σύζυγοι, μητέρες, φίλες, κόρες, είτε ως αδελφές. Συχνά βρισκόμαστε στην δυσμενή θέση να θυσιάζουμε πτυχές της ζωής μας από τη μία πλευρά, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της άλλης. Αντιμετωπίζουμε μεγάλη πρόκληση στο να προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε ή ακόμη και απλά να ανταποκριθούμε σε κάθε ρόλο που μας αναλογεί.

Υπάρχουν ίσα δικαιώματα σήμερα στην Κύπρο;
Αποτελεί γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η θεσμική ισότητα. Εκ των πραγμάτων όμως η ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών παραμένει ανεπίλυτη σε πολλούς τομείς. Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις αποτελεί ένα ξεκάθαρο παράδειγμα, ενώ τα ποσοστά ενδοοικογενειακή βίας κατά των γυναικών και η έλλειψη θεσμοθετημένων ευκαιριών, όπως ευέλικτο ωράριο εργασίας, αποτελούν άλλα σημεία ανησυχίας.

Τι ακριβώς θα έπρεπε να σημαίνει η μέρα της γυναίκας;
Αυτή η μέρα θα πρέπει να έχει σαν στόχο την αναγνώριση του συνεχιζόμενου αγώνα για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ανάδειξη των προκλήσεων και διακρίσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες στον πολύπλευρο ρόλο που έχουν. 

Εσείς θα γιορτάσετε την Ημέρα της Γυναίκας; Πώς;
Δεν συνηθίζω να κάνω κάτι ιδιαίτερο για  την μέρα της γυναίκας, εντούτοις είναι μια καλή ευκαιρία να μοιραστώ ευχές και θετικά μηνύματα στις σημαντικές γυναίκες της ζωής μου, να τους εκφράσω τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μου για τον ρόλο τους. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι δεν θα έπρεπε να τιμούμε τις γυναίκες μόνο αυτή τη μέρα, αλλά καθημερινά με την συμπεριφορά και τις πράξεις μας.

Ποια γυναίκα θαυμάζετε και γιατί;
Ενδεχομένως να ακούγεται κλισέ, αλλά η γυναίκα που θαυμάζω περισσότερο είναι η μητέρα μου.  Μια γυναίκα η οποία από μικρή ηλικία αγωνίστηκε και δούλεψε σκληρά χωρίς την οικογενειακή θαλπωρή αφού μετοίκησε μόνη της στο εξωτερικό και ξεπέρασε κάθε εμπόδιο που βρέθηκε μπροστά της, συμπεριλαμβανομένου του να γίνει μάνα. Μια γυναίκα που, με αγάπη και αυτοθυσία, μου πρόσφερε μια παιδική ηλικία γεμάτη ανεμελιά, ευτυχία και τρυφερότητα. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα που με καθοδηγεί καθημερινά, και γι’ αυτό αισθάνομαι βαθύτατο σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τη ζωή που μου προσέφερε και τα όσα προσφέρει ακόμη σε εμένα και στα εγγόνια της.

Στυλιάνα Παυλίδου
Δικηγόρος
I. Frangos & Associates LLC


Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η σύγχρονη γυναίκα στην Κύπρο ενώ αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις παράλληλα αντλεί και πολυάριθμες ευκαιρίες. Παρόλο που παρατηρούμε βελτιώσεις σε διάφορους τομείς της κοινωνίας, η θέση της εξακολουθεί να είναι αντίξοη. Καθημερινά αναγκάζεται να εξισορροπεί τη φροντίδα της οικογενείας της με την επαγγελματική της πορεία, ενώ οι προσδοκίες που αντιμετωπίζει διαφέρουν συχνά από αυτές των ανδρών.

Παρά τις νομικές διατάξεις και τις προσπάθειες για τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων, η πλήρης ισότητα δεν έχει επιτευχθεί, λόγω  των προκαταλήψεων και της κουλτούρας ομάδας του κυπριακού πληθυσμού. Η παραπάνω διαπίστωση είναι απόρροια, μεταξύ άλλων, του γεγονότος ότι μέχρι και σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν υψηλά επίπεδα βίας κατά των γυναικών καθώς επίσης και του χαμηλού ποσοστού των γυναικών οι οποίες βρίσκονται σε θέσεις «κλειδιά» στην Κυπριακή κοινωνία.

Η μέρα της γυναίκας θα έπρεπε να σημαίνει μια ευκαιρία να αναγνωρίζονται τα επιτεύγματα των γυναικών ανά το παγκόσμιο ενώ παράλληλα θα έπρεπε να λειτουργεί και ως «αφύπνιση» στην κοινωνία να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα και ενέργειες για την επίτευξη της πλήρους ισότητας.

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, ωστόσο θα γιορτάσω οπωσδήποτε την Ημέρα της Γυναίκας. Θεωρώ ότι αυτή η ημέρα δεν περιορίζεται μόνο σε μια ευχή, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδείξουμε τη σημασία και τη συμβολή των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής και της κοινωνίας. Είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τους αγώνες και τα επιτεύγματά των γυναικών αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε μέχρι και σήμερα αντιμέτωπες.

Μια γυναίκα την οποία θαυμάζω είναι η κ. Ruth Bader Ginsburg. Η καριέρα της Ruth Bader Ginsburg χαρακτηρίστηκε από την ακούραστη μάχη της της ενάντια στις διακρίσεις και την αδιάκοπη προσπάθειά της για τη γενικότερη ισότητα των φύλων. Παρά τις εξαιρετικές ακαδημαϊκές της επιδόσεις, αντιμετώπισε δυσκολίες στο να βρει εργασία στον ανδροκρατούμενο νομικό χώρο της δεκαετίας του 1960 και οδηγήθηκε να γίνει καθηγήτρια στο Νομικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Rutgers και αργότερα στο Columbia, όπου έγινε η πρώτη γυναίκα με τετραετή θητεία. Διηύθυνε το Έργο Γυναικών στην ACLU, ηγούμενη της μάχης κατά των διακρίσεων βάσει φύλου και παρουσίασε ιστορικές υποθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο. Διορίστηκε στο Εφετείο της Ομοσπονδίας και αργότερα στο Ανώτατο Δικαστήριο και αποτέλεσε την δεύτερη γυναίκα η οποία διορίστηκε στο Ανώτατο, συνεχίζοντας την προσπάθεια για τα δικαιώματα των γυναικών από τον δικαστικό της θώκο. Η προσέγγισή της εστιάστηκε στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων διακρίσεων, με στόχο να στείλει ένα μήνυμα στους νομοθέτες, υποστηρίζοντας την κοινωνική αλλαγή μέσω του Κογκρέσου. Αποτελεί σύμβολο του γυναικείου αγώνα για ισότητα, αφού πέρασε μία ζωή παλεύοντας με επιτυχία τις διακρίσεις λόγω φύλου και έθεσε γερά θεμέλια για την επίτευξη της ισότητας.

Ραφαέλλα Προδρόμου
Litigation Administrator
I. Frangos & Associates LLC

Η Κύπρια γυναίκα σήμερα έχει ένα πολυσύνθετο ρόλο μιας δυναμικής εργαζόμενης γυναίκας, μητέρας, κόρης, αδελφής και φίλης. Συνδυάζει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, μορφώνεται, διασκεδάζει και αγωνίζεται για να καταφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί για τον εαυτό της και για την κοινότητα της.

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεσθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται ότι ο δρόμος προς την επίτευξη πλήρους και ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων είναι μακρύς. Έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα μέχρι σήμερα παρόλα αυτά ακόμη οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμη και τώρα μεγαλύτερες οικονομικές δυσχέρειες απ’ ότι οι άντρες και υποεκπροσωπούνται στις θέσεις λήψεως σημαντικών αποφάσεων.

    Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ως η ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών θα έπρεπε να εορτάζεται ως μία περήφανη ανάμνηση όλων των αγώνων για ίσα δικαιώματα. Να την γιορτάζουμε με περηφάνεια χωρίς λουλούδια και σοκολάτες χάνοντας το νόημα της εορτής.

      Όχι δεν θα την γιορτάσω αυτή τη μέρα, σύμφωνα με τον κυπριακό τρόπο που γιορτάζεται. Δεν ξεχνώ όμως τις γυναίκες που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα που έχω εγώ σήμερα και ελπίζω στο μέλλον να διεκδικήσουμε την πραγματική ισότητα.

        Μία πολύ σημαντική προσωπικότητα που θαυμάζω είναι η Μελίνα Μερκούρη,μία γυναίκα σύμβολο που σημάδεψε την Ελλάδα με τα λόγια, τις πράξεις και την παρουσία της. Έθεσε για πρώτη φορά επίσημα θέμα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της Unesco. Εκμεταλλεύτηκε τη διασημότητα και την επιρροή της για ένα εθνικό θέμα εκπροσωπώντας την χώρα της και ταυτόχρονα δείχνοντας παγκόσμια ότι μια γυναίκα μπορεί να διεκδικήσει άξια την χώρα της.

          Share:

          Facebook
          Twitter
          Pinterest
          LinkedIn
          On Key

          Related Posts

          Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

          Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

          Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

          Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

          error: Content is protected !!