Του Νικόλα Σμυρνάκη
(Συγγραφέας)
Αγαπημένοι μου Συνοδοιπόροι,
Η μέρα της γυναίκας είναι μια ευκαιρία να ειπωθεί κάτι που δεν ακούμε συχνά. Τα στερεότυπα δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άντρες.
Μας συμφέρει εμάς τα αγόρια να σταθούμε αρωγοί και σύμμαχοι δίπλα σε εκείνες που παλεύουν να υπερβούν τα στεγανά της κοινωνίας και να ζήσουν με όρους αλήθειας και ισοτιμίας.
Παραθέτω μερικά παραδείγματα:
«Κλαίνε μωρέ οι άντρες». Εννοείται ότι κλαίνε!
«Ο άντρας είναι η κολώνα του σπιτιού». Με μία μόνο κολώνα δεν μένει κανένα οικοδόμημα όρθιο.
Συχνά, επίσης, ακούμε τη φράση «εργαζόμενη μητέρα». Έχετε ακούσει τη φράση «εργαζόμενος πατέρας»;
Ή το επικό: «Τι έγινε; Ακόμα να νοικοκυρευτείς; Ώρα σου είναι να κάνεις κανένα κουτσούβελο». Αν είσαι 30 ή 40 μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι είναι λάθος να μην παντρευτείς ή να μην κάνεις παιδιά. Ο τρόπος για να είσαι ευτυχισμένη δεν είναι να κάνεις εκείνα που θα πείσουν τους άλλους ότι είσαι ευτυχισμένη αλλά να κάνεις όσα σε κάνουν ευτυχισμένη.
Και συνεχίζουμε:
«Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά!». Κυρά ναι. Δούλα ούτε για αστείο.
«Η ανατροφή των παιδιών είναι πρωτίστως γυναικεία υπόθεση». Την ώρα της ερωτικής πράξης νόμιζα ότι συμμετέχουν δύο. Τουλάχιστον!
Και κάτι άλλο που αρχικά φαίνεται αθώο.
«Έλα να σε βοηθήσω στις δουλειές σου». «Σε βοηθάω» ή «μοιράζομαι μαζί σου αυτά που πρέπει να γίνουν»;
Επιστρέφουμε στα αγόρια και πάμε στο φοβερό:
«Ο άντρας φέρνει τα λεφτά».
Τι ανελέητο βάρος κι αυτό. Είναι το πορτοφόλι ένδειξη ανδρισμού;
Πριν 15 χρόνια, άφραγκος τελείως τότε, καλλιτέχνης στην ψυχή και στην τσέπη, είχα πει στην Εύα, μεταξύ σοβαρού κι αστείου: «Θα σε πείραζε να μείνω εγώ σπίτι για μερικά χρόνια, να αφοσιωθώ στην τέχνη μου, να φέρνεις εσύ τα χρήματα, μέχρι να γίνω διάσημος συγγραφέας;». Προφανώς την πείραζα, χαριτολογούσα, μιλούσα μεταξύ σοβαρού και αστείου. Μα, τελικά, το μεταξύ σοβαρού κι αστείου ενέχει πολύ περισσότερα στοιχεία σοβαρότητας από ότι αστεϊσμού. «Εννοείται, καθόλου δεν με πειράζει», μου απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Διάσημος δεν έγινα, συγγραφέας όμως έγινα. Μπορεί να μη ζω από τη συγγραφή, κάνω όμως αυτό που αγαπώ. Εκείνη η κουβέντα της τότε, με έκανε να νιώσω ελεύθερος να συγκεντρωθώ στο όνειρό μου (κι ας μην χρειάστηκε να μείνω σπίτι τελικά). Είπαμε. Μας συμφέρει να αποτινάξουμε τα στερεότυπα!
Χρόνια πολλά στις γυναίκες!
Χρόνια πολλά στους άνδρες.
Τους άνδρες που παλεύουν να είναι δίπλα στις γυναίκες με σεβασμό κι αγάπη.
Εκείνους που δεν τα κάνουν όλα για τις γυναίκες, μα που συνάμα γνωρίζουν πως χωρίς αυτές ούτε η επιτυχία, ούτε τα χρήματα έχουν σημασία.
(Κάθε αντρική σκέψη μοιάζει να είναι γένους θηλυκού)
Την αγάπη μου
Νικόλας Σμυρνάκης
(Το κείμενο γράφτηκε το 2022)
(Διανθίστηκε μερικές ώρες πριν)