“Στην καρδιά της Λάρνακας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Λαζάρου κτίστηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ. Όταν κάποιος κάνει μια βόλτα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, αλλά και μέσα, μπορεί να παρατηρήσει τουλάχιστον 3 άλλα είδη αρχιτεκτονικού ρυθμού. Αναγεννησιακός ρυθμός, Γοτθικός ρυθμός, ακόμη και Μπαρόκ. Αρκετές φορές αναρωτιέμαι πώς μπορεί μια εκκλησία να διαμορφωθεί για τόσο πολύ ανά τους αιώνες, αλλά να καταφέρνει να σταθεί αξιοπρεπώς στα βάθη του χρόνου. Ο Άγιος Λάζαρος λοιπόν είναι ένα παράδειγμα όπου η πολιτιστική κληρονομιά και η αρχιτεκτονική ταυτότητα όχι μόνο δεν χάθηκαν αλλά αναδείχθηκαν με τέτοιο τρόπο που μέχρι σήμερα αποδίδει ζωή στο κέντρο της πόλης μας”
Γράφει ο Χριστόφορος Μιχαηλίδης
Αρχιτεκτονικό Γραφείο BDT Architects, Λάρνακα
Ήταν μεγάλη χαρά για το γραφείο μας, BDT Architects, να παρεβρεθεί στο Larnaca International Business Summit που έλαβε θέση στο ξενοδοχείο Radisson Blue, στην πόλη μας Λάρνακα την Tρίτη, 5 Μαρτίου 2024. Στο συνέδριο είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για την επιχειρηματικότητα στη Λάρνακα, με αξιότιμες προσωπικότητες, αλλά και να τοποθετηθούμε ως αρχιτέκτονες, όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης στην πόλη μας και πώς μια υπεύθυνη αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλλει σε έναν καλύτερο αστικό περιβάλλον.
Η κ. Τίνα Πουλλίδη, εκπαιδευτικός και επιχειρηματίας στην πόλη μας, αποτέλεσε την εμπνεύστρια του συγκεκριμένου Συνεδρίου, το οποίο, πέραν την μοναδικότητάς του, ήταν και η αφορμή να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και τις επενδύσεις στην πόλη μας. Όσα ειπώθηκαν, εάν τύχουν αξιοποίησης από τους κατάλληλους φορείς, τότε θα είναι ο δείκτης που θα οδηγήσουν στο καλύτερο μέλλον της Λάρνακας.
Το Αρχιτεκτονικό μας Γραφείο, προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο πάνελ με θέμα συζήτησης τις «Προοπτικές επένδυσης στη Λάρνακα», με στόχο να δώσουμε έμφαση στην αρχιτεκτονική και υπευθυνότητα που πρέπει να εκπέμπει η πόλη μας.
Η Λάρνακα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ανάπτυξη. Είναι αρκετά σημαντική αυτή η στιγμή για την πόλη μας. Νέα έργα όπως είναι η νέα Μαρίνα ελκύουν πάρα πολύ το επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Όπως είχαμε αναφέρει υπάρχει μια γρήγορη ανάπτυξη και για αυτό θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν σε άλλες πόλεις της Κύπρου και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ανάπτυξη με υπευθυνότητα για μια πόλη του αύριο. Η αύξηση των τιμών των ακινήτων, η κοινωνική ανισότητα, η περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και η απώλεια της αρχιτεκτονικής μας ταυτότητας είναι μερικά από τα θέματα τα οποία χρήζουν της προσοχής μας. Σκοπός μας λοιπόν είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη πρότυπο γιατί όταν μια κοινωνία είναι χαρούμενη τότε και η πόλη ανθοφορεί.
Η πόλη μας από τα βάθη του χρόνου είχε έντονη δραστηριότητα στις ναυτιλιακές και εμπορικές δραστηριότητες. Έτσι η μεγαλύτερη ανάπτυξη ήταν στο παραλιακό της μέτωπο. Μέχρι και σήμερα η παραλιακή λεωφόρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης. Η ποικιλία στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική μας αντικατοπτρίζει τις επιρροές που είχε Λάρνκα από τις διάφορες κουλτούρες που εγκαταστάθηκαν στο νησί ανά καιρούς. Η κάθε κουλτούρα άφησε το δικό της στοιχείο στην πόλη μας. Καταλήγοντας σήμερα σε μια πολυπολιτισμική πόλη.
Στην καρδιά της Λάρνακας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Λαζάρου κτίστηκε τον 9ο αιώνα μ.Χ. Όταν κάποιος κάνει μια βόλτα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, αλλά και μέσα, μπορεί να παρατηρήσει τουλάχιστον 3 άλλα είδη αρχιτεκτονικού ρυθμού. Αναγεννησιακός ρυθμός, Γοτθικός ρυθμός, ακόμη και Μπαρόκ. Αρκετές φορές αναρωτιέμαι πώς μπορεί μια εκκλησία να διαμορφωθεί για τόσο πολύ ανά τους αιώνες, αλλά να καταφέρνει να σταθεί αξιοπρεπώς στα βάθη του χρόνου. Ο Άγιος Λάζαρος λοιπόν είναι ένα παράδειγμα όπου η πολιτιστική κληρονομιά και η αρχιτεκτονική ταυτότητα όχι μόνο δεν χάθηκαν αλλά αναδείχθηκαν με τέτοιο τρόπο που μέχρι σήμερα αποδίδει ζωή στο κέντρο της πόλης μας”
Ή ιστορία της αρχιτεκτονικής αποκαλύπτει ότι κανένας δεν μπορεί να προγραμματίσει ρομποτικά για το πώς θα αναπτυχθεί μια πόλη, ούτε πώς θα συμπεριφέρονται οι άνθρωποι μέσα σε ένα κτιστό περιβάλλον.
Η Jane Jacobs, αμερικανιδα/καναδεζα δημοσιογράφος στη δεκαετία του 50 και 60 έδωσε το δικό της αγώνα υποστηρίζοντας ότι οι πραγματικές ζωντανές πόλεις δημιουργούνται και διατηρούνται μέσα από την πολυμορφία των χρήσεων, την πυκνότητα του πληθυσμού, αλλά και την αλληλεπίδραση των κατοίκων. Στο έργο της The Death and Life of Great American Cities, που δημοσιεύτηκε το 1961, επέκρινε τις πολιτικές της αστικής ανανέωσης, που δεν σέβονταν τις ανάγκες των πόλεων.
Έτσι σήμερα εμείς, βρισκόμαστε 60 χρόνια μετά με τις σωστές γνώσεις και εμπειρίες την όρεξη και τις βάσεις για να κτίσουμε τη Λάρνακα του αύριο.
Μια Λάρνακα του αύριο λοιπόν θα πρέπει πρώτα από όλα να σχεδιαστεί με τρόπο όπου θα σέβεται και θα αναδεικνύει την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά. Διατηρώντας ταυτόχρονα την ιστορική-αρχιτεκτονική μας ταυτότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουμε το χαρακτήρα του τόπου μας δημιουργώντας μοναδικές προοπτικές ανάπτυξης και ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν και αποτελεσματικά εργα στους κατοίκους της πόλης.
Επίσης σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ανθρώπινη κλίμακα. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία χώρων που είναι προσβάσιμοι ασφαλής και φιλική προς τους ανθρώπους, ενθαρρύνοντας έτσι την κοινωνική αλληλεπίδραση και την ευημερία των πολιτών. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος ανατρέχοντας σε παλιά έργα που δεν δούλεψαν και αναζητώντας νέα κτίρια και έργα όπου οι χρήστες και οι πολίτες είναι ευτυχισμένοι.
Τέλος υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως τον BIM (Building Information Modeling) είναι ζωτικής σημασίας για ανάπτυξη υπευθύνων έργων. Καινοτόμες τεχνολογίες όπως BIM βελτιώνουν την ποιότητα των έργων και διευκολύνουν την αποτελεσματική συντήρηση και διαχείριση των ακινήτων. Τον BIM επιτρέπει την ακριβή μοντελοποίηση κτηρίων μειώνοντας το κόστος και το χρόνο κατασκευής.
Με αφορμή λοιπόν την ευκαιρία που είχαμε να μοιραστούμε τις απόψεις μας στο συνέδριο θα ήθελα να κλείσω το σημερινό άρθρο με κάτι που είχε πει ο Έλληνας αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης: «Δείξε μου ποιος είσαι να σου πω πως κτίζεις. Δείξε μου πως κτίζεις να σου πω ποιος είσαι»
Περισσότερα για το Αρχιτεκτονικό Γραφείο BDT Architects στη Λάρνακα:
Τηλέφωνο: 99 584 689
Instagram: bdt_architects