Πραγματοποιήθηκαν χθες 22 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, τα εγκαίνια της έκθεσης της ζωγράφου Νεφέλης Πτωχοπούλου, με τίτλο Colors and statues.
Τα εγκαίνια έκανε ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος τόνισε για ακόμη μια φορά πως για το Δήμο Λάρνακας οι καλλιτέχνες και οι τέχνες είναι προτεραιότητα, αναφέρθηκε στη ζωγράφο Νεφέλη Πτωχοπούλου και είπε πως το ταλέντο της, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλωσε σε μια οικογένεια ζωγράφων, αποτελούν τα εχέγγυα της ποιότητας των έργων που παρουσιάζει η ζωγράφος. “Η οικογένεια Πτωχοπούλου με καταγωγή από την Αμμόχωστο, ζουν και προσφέρουν στη Λάρνακα, μέσα από την τέχνη τους, προσφέρουν στον πολιτισμό” είπε ο δήμαρχος.
Με τη σειρά της η ζωγράφος μίλησε για τα έργα που αποτελούν την έκθεση Colors and Statues και ευχαρίστησε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους που τίμησαν την έκθεση με τη παρουσία τους.
Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κουκουμάς, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση, ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής, ο δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας Άθως Καζαντζής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάριος Κουκουμάς, Ανδρέας Τταουξής, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ο υποψήφιος δήμαρχος Λάρνακας Μιχάλης Ππεκρής, ο υποψήφιος αντιδήμαρχος Λάρνακας Άκης Ζανέττος, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, καλλιτέχνες και άλλοι.
Η έκθεση θα παραμένει ανοικτή μέχρι 31 Μαρτίου.
Τρίτη 26/3 στις 6:45
Τετάρτη 27/3 στις 6:00
Πέμπτη 28/3 στις 4:00
Κυριακή 31/3 στις 1:30
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (πρώην συνεργατική Βαρωσιών)
Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 16-18, Λάρνακα 6016
Τηλ.: 24 817737
Σε συνέντευξη της στο SkalaTimes για την έκθεση Colors and Statues η ζωγράφος έχει δηλώσει: «Η προηγούμενη μου δουλειά της οποίας μέρος συμπεριλαμβάνω σε αυτή τη νέα μου έκθεση είχε θέμα τις αισθήσεις (όραση, ακοή). Πχ βλέποντας ζωντανά χρώματα, κάτι σου αφήνει και αλλάζει τη διάθεση σου. Tο ίδιο και η ακοή, μέσω της μουσικής, ενός ωραίου τραγουδιού, πάλι επηρεάζονται οι αισθήσεις.
Ένιωσα λοιπόν ότι αυτή η νέα μου δουλειά, που είναι εμπνευσμένη από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα, συνδέεται με την προηγούμενη μου δουλειά. Ο λόγος είναι απλός. Βλέποντας κάποιος τα αγάλματα, τα συγκεκριμένα που έχω επιλέξει να σχεδιάσω, τα οποία είναι πολύ ιδιαίτερα για μένα, σίγουρα ξυπνούν αισθήσεις, πέρα από την όραση, ξυπνούν κι άλλες αισθήσεις.
Γι αυτό τα «πάντρεψα αρμονικά» και βγήκε αυτή η νέα μου έκθεση που ονομάζεται «Χρώματα και Αγάλματα». («Colours and statues»).
Για το χρυσό που κυριαρχεί στα νέα αυτά της έργα η ζωγράφος έχει πει: «Σίγουρα δεν είναι καθόλου τυχαίο το χρυσό που υπάρχει στα νέα αυτά έργα μου. Τα αγάλματα τα οποία απεικονίζονται στα έργα μου είναι, θεωρώ, θησαυρός για τον Ελληνικό πολιτισμό και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Βέβαια όταν μιλάμε για τα κλεμμένα αγάλματα, είναι σωστό να τονίσουμε ότι ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα της κάθε χώρας, το να βρίσκονται σήμερα κλεμμένα τα ελληνικά αγάλματα σε άλλες χώρες, αυτό κάθε άλλο παρά πολιτισμός είναι.
Από όλα τα αγάλματα τα οποία έχω δει σε διάφορες χώρες και μουσεία, επέλεξα να σχεδιάσω τα αγαπημένα μου. Ανάμεσα σε αυτά είναι και τρία κλεμμένα τα οποία βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα: Η Νίκης της Σαμοθράκης, η οποία βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, η Αφροδίτη της Μήλου η οποία επίσης βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και η Καρυάτιδα που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Αντιλαμβάνεστε βέβαια πως είναι ιδιαίτερη συγκίνηση για ένα καλλιτέχνη να σχεδιάζει αγάλματα που είναι κομμάτι του πολιτισμού μας και να γνωρίζει ότι δεν βρίσκονται εκεί που ανήκουν».