Το όνομα του Μάριου Πελεκάνου απασχολεί για δεύτερη φορά το πολιτικό σκηνικό σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου μέσε σε διάστημα ενάμιση μήνα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και για πολλούς ο εκ των φαβορί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές, μένει τελικά εκτός μετά το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας κατά τη συνεδρία του περιβόητου Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Σύμφωνα με αποτέλεσμα της κάλπης του Πολιτικού Γραφείου της 10ης Φεβρουαρίου, ο Μάριος Πελεκάνος είχε λάβει 61 σταυρούς προτίμησης, έναντι 92 του Μιχάλη Χατζηπαντέλα, 77 του Κωνσταντίνου Πετρίδη, Λουκά Φουρλά 74 και 66 του Χρίστου Αγγελίδη και κατατάγηκε πέμπτος στην τελική κατάταξη. Έκτος ήταν ο Ονησίφορος Ιορδάνους ο οποίος έλαβε 32 σταυρούς προτίμησης.
Η εξέλιξη αυτή, ήταν ασφαλώς από μόνη της είδηση και στοιχείο ανάλυσης των κομματικών ρεπορτάζ για διάφορους λόγους.
Πρώτον, γιατί ο Μάριος Πελεκάνος ως αξιωματούχος του κόμματος δεν εξασφάλιζε τη στήριξη ενός διευρυμένου συλλογικού οργάνου του Δημοκρατικού Συναγερμού και έμενε εκτός του ψηφοδελτίου του.
>> Δεύτερον, διότι θεωρείτο ως ένας πολιτικός εκφραστής πιο συντηρητικών θέσεων της δεξιάς, με θέσεις που έχουν απήχηση σε ένα ακροατήριο του κόμματος. Σε μια περίοδο που υπάρχει η πεποίθηση ότι λόγω και των εσωκομματικών ζητημάτων που είχε και έχει ακόμα να διαχειριστεί ο ΔΗΣΥ, καταγράφονται διαρροές του κόμματος προς το ΕΛΑΜ, η υποψηφιότητα Μάριου Πελεκάνου, θεωρείτο από πολλούς ότι μπορούσε να συγκρατήσει κάποιες διαρροές.
>> Τρίτο στοιχείο, ήταν το ερώτημα που προέκυπτε για το τι θα έπραττε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό ήρθε ουσιαστικά 46 ώρες μετά το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης του ΔΗΣΥ. Με επιστολή του προς την πρόεδρο του κόμματος, σημείωσε πώς για λόγους αξιοπρέπεια, παραιτείται από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος. «Η πολιτική ηθική, η αξιοπρέπεια και η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω και με υποχρεώνουν να υποβάλω την παραίτηση μου από τη θέση του Α αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού», έγραφε χαρακτηριστικά στην επιστολή του και συνέχιζε με το εξής: «Εργάστηκα όλο αυτό το διάστημα με ένα ξεκάθαρο στόχο: να κάνουμε ξανά τον Δημοκρατικό Συναγερμό ένα μεγάλο και σύγχρονο κόμμα της δεξιάς, με καθαρές θέσεις και προσανατολισμό».
>> Το παρασκήνιο και η δεύτερη ανακοίνωση- Ζητούσε παραιτήσεις;
Μετά την επιστολή παραίτησης, έγιναν διάφορες ενέργειες από πλευράς ηγεσίας του κόμματος για να το μεταπείσουν και να αλλάξει την απόφαση του. Την ίδια ώρα, αποτελούσε θέμα συζήτηση, ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους ο Μάριος Πελεκάνος δεν κατάφερε να είναι στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Στα διάφορα συναγερμικά πηγαδάκια είχαν ξεκινήσει να κυκλοφορούν σενάρια για παιχνίδια που παίχθηκαν στην ψηφοφορία των μελών του Πολιτικού Γραφείου υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων και τα οποία στοίχησαν, όπως πίστευε ο Μάριος Πελεκάνος, στον ίδιο. Το ένα σενάριο ήθελε στρατηγική ψήφο υπέρ Χατζηπαντέλα, Πετρίδη και Αγγελίδη. Το δεύτερο σενάριο ήθελε να λειτουργεί η τοπικιστική ψήφος των Βαρωσιωτών υπέρ Χατζηπαντέλα και Αγγελίδη. Ένα άλλο σενάριο ήθελε και τον ίδιο τον Μάριο Πελεκάνο, να προσπαθεί να κάνει παιχνίδι με τους σταυρούς προτίμησης με άλλο υποψήφιο και το οποίο τελικά δεν του βγήκε.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ του “Φ” εδώ