Search
Close this search box.

Γιατί κοστίζει η ηλεκτροκίνηση στη Ευρωπαϊκή Ένωση

Του Νίκου Ιωάννου
Εκτελεστικός Γραμματέας Παγκόσμιου Οργανισμού Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Οκτώβρη του 2023 αποφάσισε αυτεπάγγελτα τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων (ΗΟ) με μπαταρία (BEV) από την Κίνα. H έρευνα αποσκοπεί να εξακριβώσει κατά πόσο τα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από τη
Κίνα είναι «παράνομα επιχορηγούμενα» από την Κινέζικη Κυβέρνηση.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ Φον Ντεν Λαιερ ανησυχεί για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των Ευρωπαϊκών Εταιρειών κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων. Εάν η έρευνα αποδείξει κάτι τέτοιο προφανές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε επιβολή δασμών στα κινέζικα ΗΟ.
Η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής προφανώς δεν θα μείνει αναπάντητη από τους Κινέζους, αφού και η Κίνα είναι παράλληλα εισαγωγέας Ευρωπαϊκών οχημάτων, ενώ πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες αυτοκινήτων είναι εγκατεστημένες στη Κίνα.
Η έρευνα θα διαρκέσει 13 μήνες και θα εξετάσει τυχόν «συνέπειες, επιπτώσεις και επιβολής μέτρων» στους εισαγωγείς αλλά ακόμα και στους καταναλωτές των Κινέζικων ΗΟ στη ΕΕ. Είναι προφανές ότι η έρευνα επιχειρεί να εκφοβίσει την προσπάθεια εισαγωγής και πώλησης
ΗΟ από τη Κίνα, ακόμα και σε Ευρωπαίους μελλοντικούς αγοραστές.
Σήμερα η τιμή πώλησης ενός ηλεκτρικού οχήματος με τις ίδιες ισοδύναμες προδιαγραφές ενός κινέζικου είναι τουλάχιστο δύο φορές ακριβότερη. Η Κίνα παράγει και πωλεί το 60% των ΗΟ παγκοσμίως.
Συνεπώς η ηλεκτροκίνηση για τον Ευρωπαίο πολίτη κοστίζει περισσότερο συγκριτικά.
Η συνεχώς αναδυόμενη κινέζικη οικονομία και η μετατροπή της σε πρώτη παγκόσμια υπερδύναμη ξεπερνώντας σε μερικά χρόνια ακόμα και αυτή των ΗΠΑ, η αμφισβήτηση του αμερικανικού δολαρίου ως του μοναδικού παγκόσμιου μέσου συναλλαγής, η διεύρυνση των χωρών που συμμετέχουν στον οργανισμό οικονομικής συνεργασίας BRICS (Βραζιλία,
Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική ) κουνεί συθέμελα την δυτική παγκόσμια οικονομική τάξη και προκαλεί σοκ. Η πολιτική κατά των Κινέζικων προϊόντων και υπηρεσιών εκπορεύεται από τις ΗΠΑ με αποδέκτη και τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απόδειξη αυτού του φόβου είναι η δήλωση Τράμπ ότι αν εκλεγεί θα επιβάλλει 100 % δασμό στα κινέζικα ΗΟ.

Αυτή η πολιτική της τοποθέτησης εμποδίων προστατευτισμού κατά της παγκοσμιοποίησης της αγοράς εξυπηρετεί μεν τα συμφέροντα των ολιγαρχιών και των μονοπωλίων, δεν εξυπηρετεί όμως τα συμφέροντα των λαών και του ίδιου του περιβάλλοντος.
Η πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και στη περίπτωση της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των λαών της Ευρώπης. Αντίθετα το ντόμινο αυξήσεων οδήγησε 95 εκατομμύρια να ζουν με το κίνδυνο της φτώχειας τη στιγμή που η Κίνα έβγαλε από τα όρια της φτώχιας σχεδόν ολοκληρωτικά 100 εκ
ανθρώπους.

Η «ελεύθερη» οικονομία όπως αποκαλείται από τη νεοφιλελεύθερη αστική τάξη δεν είναι τόσο ελεύθερη τελικά και καλουπώνεται ανάλογα με τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!