Search
Close this search box.

Καρκίνος μαστού: Η διατροφή «φυσικό φάρμακο» για τις γυναίκες που νόσησαν

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά σαν ένα φυσικό φάρμακο, προφυλάσσοντας από διαφορετικά προβλήματα υγείας. Ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, εάν ακολουθείται από γυναίκες που επιβίωσαν από τον καρκίνο του μαστού, υψώνοντας ισχυρή άμυνα ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JNCI Cancer Spectrum, μια διατροφή γνωστή για τα οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, η δίαιτα DASH μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά από τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε επιζήσασες από καρκίνο του μαστού.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κυριότερη απειλή για τη ζωή των γυναικών που έδωσαν αυτή τη μάχη, διατρέχοντας υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με τις υγιείς γυναίκες. Αυτό οφείλεται πιθανώς στις καρδιοτοξικές επιδράσεις της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, καθώς και σε κοινούς παράγοντες κινδύνου τόσο για τον καρκίνο του μαστού όσο και για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η γήρανση, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα.

Μέχρι πρότινος, οι διατροφικές οδηγίες για τις επιζήσασες από τον καρκίνο του μαστού ήταν περιορισμένες και βασίζονταν κυρίως σε σε έρευνες που αφορούσαν την πρόληψη του καρκίνου.

Αυτό το κενό κλήθηκε να γεμίσει η μελέτη, με τους ερευνητές να αξιοποιούν δεδομένα από τη μελέτη Pathways, μια προοπτική μελέτη κοόρτης 3.415 γυναικών που διαγνώστηκαν με διηθητικό καρκίνο του μαστού στο νοσοκομείο Kaiser Permanente Northern California μεταξύ 2005 και 2013 και παρακολουθήθηκαν έως το 2021. Σκοπός ήταν να εξετάσουν τις συσχετίσεις μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και των καρδιαγγειακών συμβάντων.

Η διατροφή που προστατεύει

Για την αξιολόγηση της ποιότητας της διατροφής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα βαθμολόγησης που βασίζεται στη δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), η οποία αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 για τη διαχείριση και τη θεραπεία της υπέρτασης.

Το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τις άπαχες πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Αντίστοιχα, περιορίζει τη λήψη νατρίου, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας καθώς και τα σακχαρούχα ποτά. Μια παρόμοια διατροφή συνιστά και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ενθαρρύνοντας επίσης την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών και ξηρών καρπών και αποθαρρύνοντας την κατανάλωση νατρίου.

Η μελέτη αξιολόγησε την υγεία της καρδιάς που συνδέεται με αυτές τις δύο δίαιτες, καθώς και με μια δίαιτα με βάση τη χορτοφαγία (plant – based), τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής 2020 και την εναλλακτική μεσογειακή διατροφή.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που είχαν υιοθετήσει στην καθημερινότητά τους μια διατροφή παρόμοια με την DASH κατά τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού είχαν 47% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, 23% χαμηλότερο κίνδυνο αρρυθμίας, 23% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, 21% χαμηλότερο κίνδυνο βαλβιδοπάθειας και 25% χαμηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων η δίαιτα ήταν λιγότερο ευθυγραμμισμένη με την DASH.

Σε μια πιο προσεκτική εξέταση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, μετά από προσαρμογή για όλες τις άλλες ομάδες τροφίμων. Διαπίστωσαν επίσης ότι η σχέση μεταξύ DASH και καρδιαγγειακής νόσου φάνηκε να τροποποιείται από το είδος της χημειοθεραπείας που λάμβανε μια γυναίκα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες των οποίων η θεραπεία περιελάμβανε ανθρακυκλίνη και η διατροφή τους ήταν στενά εναρμονισμένη με τη δίαιτα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από τις γυναίκες που ήταν λιγότερο εναρμονισμένες με τη DASH, μια σχέση που δεν ήταν εμφανής μεταξύ των γυναικών που έλαβαν άλλους τύπους χημειοθεραπευτικών σχημάτων.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε στις επιζήσασες από καρκίνο του μαστού για τα πιθανά οφέλη της δίαιτας DASH στην προστασία της καρδιάς» καταλήγει ο Δρ Isaac J. Ergas, PhD, επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα έρευνας του Kaiser Permanente.

ygeiamou

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!