Search
Close this search box.

Τι περιείχε η αφρικανική σκόνη: Όσα έδειξε το μικροσκόπιο – Οι επιπτώσεις στην υγεία

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης, που κάλυψε τη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα.

Συλλέγοντας και αναλύοντας, με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο οι πνευμονολόγοι έκρουαν το καμπανάκι όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ότι δηλαδή εκτός από την αφρικανική σκόνη στο αναπνευστικό μας σύστημα περνούν και επικίνδυνα στοιχεία (αιωρούμενα σωματίδια) που μεταφέρονται λόγω αυτής.

Ειδικότερα, ενώ οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti). Και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΑΓΜΕ η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγω τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της.

Η αφρικανική σκόνη που μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα.

Οι κίνδυνοι για την υγεία και τα μέτρα προστασίας

Την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες εφιστούν οι επιστήμονες εν μέσω κορύφωσης του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης, συστήνοντας τους να φορούν προστατευτική μάσκα και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους πολίτες που έχουν αναπνευστικό πρόβλημα, τους καρδιοπαθείς, τα παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Να σημειωθεί πως, τα άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία

Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία.

Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.

  • Αλλεργίες και ερεθισμός

Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια. Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης.

  • Καρδιαγγειακές επιδράσεις

Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.

  • Επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες. Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Πηγή: https://www.cnn.gr/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Παρουσίαση Βιβλίου: Λάρνακα, Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού

Ο Δήμαρχος Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξη Μιχαηλίδη με τίτλο “Λάρνακα: Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα

error: Content is protected !!