Search
Close this search box.

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορονοϊό – Ο λόγος που επικαλείται

Τα εμβόλιά της για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την παγκόσμια αγορά η AstraZeneca. Οι λόγοι “πλεονάσματος” που επικαλείται.

Την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου για τον κορονοϊό ξεκίνησε η AstraZeneca.

Η εταιρεία αποδίδει την εν λόγω απόφαση στη μείωση της ζήτησης του εμβολίου λόγω “πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων” που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

Στις 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης.

Η παραπάνω ενέργεια έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την παραδοχή της εταιρείας ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό προκαλεί παρενέργειες.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19».

Άλλες χώρες έχουν ήδη σταματήσει την προμήθεια του εμβολίου. Ενδεικτικά, δεν είναι διαθέσιμο για χρήση στην Αυστραλία από τον Μάρτιο του 2023, αν και η χρήση του είχε ήδη καταργηθεί σταδιακά από τον Ιούνιο του 2021 λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας νεότερων εμβολίων.

Οι αλλαγές της AstraZeneca στο εμβόλιο

Η AstraZeneca άλλαξε την ονομασία του εμβολίου σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο είχε εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χορηγούμενο ως δύο ενέσεις, συνήθως στον μυ του άνω βραχίονα, με διαφορά περίπου τριών μηνών. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από ορισμένες χώρες ως αναμνηστική ένεση.

Όπως γράφει ο Guardian, το Vaxzevria αποτελείται από έναν άλλο ιό της οικογένειας των αδενοϊών που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης από τον κορονοϊό. Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει τον ιό.

Αν και το εμβόλιο κρίθηκε συνολικά ασφαλές και αποτελεσματικό, εμπεριείχε τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Vaxzevria.

Η πρόεδρος επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Deakin στην Αυστραλία, καθηγήτρια Catherine Bennett, δήλωσε ότι το εμβόλιο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια καταπολέμηση του ιού, ιδίως κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν υπήρχαν περιορισμένα εμβόλια.

«Έχει σώσει εκατομμύρια ζωές και αυτό δεν πρέπει να ξεχνιέται», είπε.

«Ήταν ένα πραγματικά σημαντικό μέρος της αρχικής παγκόσμιας αντίδρασης. Ωστόσο, στόχευε τις αρχικές προγονικές παραλλαγές. Τώρα έχουμε περάσει σε μια αλυσίδα εμβολίων όπου έχουμε διαθέσιμα προϊόντα που κυνηγούν τις παραλλαγές που αναδύονται.

Υπάρχει επίσης μια μετατόπιση στον υπολογισμό του κινδύνου, δεδομένου ότι οι πληθυσμοί είναι πολύ πιο προστατευμένοι και, παρόλο που φυσικά το Covid εξακολουθεί να προκαλεί θανάτους, είμαστε συνολικά λιγότερο ευάλωτοι στη νόσο».

Οι τελευταίες συμβουλές για το εμβόλιο του κορονοϊού που εκδόθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Απρίλιο συνιστούσαν ότι τα σκευάσματα των εμβολίων θα πρέπει να στοχεύουν στην γενεαλογική γραμμή JN.1 του ιού, η οποία εκτοπίζει τις υπάρχουσες παραλλαγές της γενεαλογικής γραμμής XBB.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!