Search
Close this search box.

Σχέδιο αλληλεγγύης «Healthy YOUth» από την Youth Dynamics

Η Οργάνωση νεολαίας Youth Dynamics ολοκλήρωσε με επιτυχία το σχέδιο αλληλεγγύης «Healthy YOUth», που είχε ως βασικό μέλημα την βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των νέων, την υιοθέτηση ενός  υγιεινού τρόπου ζωής και την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Το πρόγραμμα που είχε διάρκεια 12 μήνες  πραγματοποιήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης που έχει ως στόχο την προώθηση της ενεργού πολιτότητας των νέων και την συμμετοχή τους στην τοπική κοινωνία. Βασικός θεματικός άξονας του σχεδίου αποτέλεσε η καλλιέργεια της ψυχικής και σωματικής υγεία των νέων, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και μεθόδων για προστασία της υγείας αλλά και η ενεργοποίηση των νέων ώστε να βελτιώσουν τις καθημερινές τους συνήθειες και να υιοθετήσουν ένα πιο υγιές τρόπο ζωής.

.

Το πρόγραμμα των νέων στις μέρες μας τείνει να είναι ιδιαίτερα βαρυφορτωμένο και με ελάχιστη έως καθόλου σωματική δραστηριότητα. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως :

Αύξηση των απαιτήσεων του σχολείου: Η ύλη που διδάσκεται στα σχολεία γίνεται όλο και πιο πυκνή, ασκώντας πίεση στα παιδιά να αφιερώνουν πολλές ώρες στο διάβασμα και στις μελέτες.

Κοινωνικές προσδοκίες: Η επιτυχία στο σχολείο και η εισαγωγή σε πανεπιστήμιο υψηλού κύρους συχνά θεωρούνται απαραίτητες για μια “καλή” ζωή, ωθώντας οικογένειες και παιδιά να εστιάζουν υπερβολικά στα μαθήματα.

Ευκολία πρόσβασης στην τεχνολογία: Η διάδοση των tablets, smartphones και βιντεοπαιχνιδιών έχει καταστήσει την ψυχαγωγία εύκολα προσβάσιμη στο σπίτι, μειώνοντας τα κίνητρα για σωματική δραστηριότητα.

Αυτή η έλλειψη σωματικής κίνησης έχει δυστυχώς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών. Μπορεί να οδηγήσει σε:

Παχυσαρκία: Η σωματική αδράνεια, σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία στα παιδιά.

Προβλήματα υγείας: Η έλλειψη άσκησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Κακή ψυχική υγεία: Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Κοινωνική απομόνωση: Το πολύς χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στις οθόνες μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες.

Μέσα από το σχέδιο αλληλεγγύης «Healthy YOUth»   τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν  να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

Ενθάρρυνση της άσκησης: Προτροπή των νέων να ασχοληθούν με αθλήματα ή δραστηριότητες που τους αρέσουν, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, ποδηλασία, χορό ή πεζοπορία.

Περιορισμός του χρόνου που οι νέοι περνούν μπροστά από οθόνες, όπως τηλεόραση, υπολογιστές και smartphones.

Κοινές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σωματική κίνηση, όπως πεζοπορία, ποδηλασία ή ορειβασία.

Υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες από μικρή ηλικία, τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή

Μέσα από το σχέδιο πραγματοποιήθηκε  ανάπτυξη των τάσεων, εφαρµογών, µεθόδων, καλών πρακτικών και υπηρεσιών που αφορούν την Υγεία και το ΕΥ ΖΗΝ. Η  χώρας μας διαθέτει Μεσογειακό κλίμα που είναι εύκρατο θερμό και η επίδρασή του είναι ευεργετική στην ανάπτυξη όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων αλλά και η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή που με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το άφθονο ελαιόλαδο δεν σταματά να αποτελεί πηγή Υγιεινής Ζωής.

Στα πλαίσια το σχέδιο αλληλεγγύης «Healthy YOUth»,  υλοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης όπως βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις, προσομοιώσεις, παιχνίδια ρόλων, ανοιχτές συζητήσεις, αθλητικά παιχνίδια, ομάδες εργασίας  κ.α.  με στόχο την καλλιέργεια ενός υγιεινού τρόπου ζωής στους νέους. Μέσα από καθημερινή σωματική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, καλή φυσική κατάσταση  και ομαδικές δραστηριότητες έγινε προσπάθεια δημιουργίας ενός υγιεινού περιβάλλοντος που θα συμβάλει στην ευεξία και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια πιο θετική στάση ζωής.

Στο τέλος του προγράμματος δόθηκε στους συμμετέχοντες το πιστοποιητικό Youtphass.  Στόχος του YouthPass είναι να βελτιώσει την αναγνώριση των μαθησιακών αποτελεσμάτων από τον ίδιο τον συμμετέχοντα και κατ’επέκταση να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την κοινωνική αναγνώρισή τους και την απασχολησιμότητά του.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!