Μέσα από ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ) που πραγματοποιήθηκε στη Πορτογαλλία.
Με έντονη παρέμβαση του τόσο για το Παλαιστινιακό όσο και για το Κυπριακό ο Βουλευτής τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως “η τουρκική αξίωση για λύση «δύο κρατών», εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από την πλευρά μας, αλλά ούτε και από τη διεθνή κοινότητα. Επίσης το στάτους κβό στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού”.
Η ανάρτηση του βουλευτή.
Στις 15-16/05/2024, στην Μπράγκα της Πορτογαλίας, συμμετείχα, ως επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπείας, στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ).
Σε παρέμβασή μου, κατά τη συζήτηση της Έκθεσης της 1ης Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, με θέμα τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, αναφέρθηκα στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Καταδίκασα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και κάλεσα για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Επισήμανα, ωστόσο, ότι ο διακηρυγμένος πόλεμος του Ισραήλ μέχρι την «ολική νίκη» κατά της Χαμάς δεν μπορεί να διεξάγεται εκτός του πλαισίου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και κάλεσα, παράλληλα, για την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από τις Ισραηλινές φυλακές.
Τόνισα ότι στη Γάζα εκτυλίσσεται μια ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία και ότι η αντίδραση του Ισραήλ είναι δυσανάλογη. Στηλίτευσα δε την παρεμπόδιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας και ειδών βασικής ανάγκης στους πληγέντες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι της Γάζας να βιώνουν συνθήκες που ισοδυναμούν με γενοκτονία. Τόνισα ότι το Ισραήλ έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με τα διατάγματα του Διεθνούς Δικαστηρίου της 26ης Ιανουαρίου 2024, περιλαμβανομένης της λήψης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, για να καταστεί δυνατή η παροχή των αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας και με το Ψήφισμα 2728 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας. Ο κύκλος του αίματος και της βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, θα σπάσει μόνο με τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και του εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη και την επίτευξη λύσης δύο κρατών, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία προνοούν για την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα με το Ισραήλ της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Κράτος του Ισραήλ.
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, επαναβεβαίωσα την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, από εκεί που έχουν σταματήσει το 2017 στο Κράνς Μοντάνα, προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης, που θα επανενώνει την χώρα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Υπογράμμισα ότι η τουρκική αξίωση για λύση «δύο κρατών», εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από την πλευρά μας, αλλά ούτε και από τη διεθνή κοινότητα. Τόνισα επίσης ότι το στάτους κβό στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού.
Στην τοποθέτησή μου αντέδρασε μέλος της τουρκικής αντιπροσωπίας προβάλλοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς, τους οποίους αντέκρουσα, υπογραμμίζοντας ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής. Σημείωσα επίσης τις προσπάθειες, που καταβάλλουν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι για κατάληξη σε βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι η εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας την εκθέτει ως παραβάτη του διεθνούς δικαίου και κύριο υπαίτιο για τη μη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.