Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι στην επίσημη τελετή έναρξης του 6ου «Φεστιβάλ Μέλισσας» που φιλοξενείται για ακόμη μια χρονιά στο γραφικό χωριό της Οράς, με την ευκαιρία του εορτασμού της 20ής Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας.
H Διεθνής Ημέρα της Μέλισσας, η οποία καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της μέλισσας και τον ουσιαστικό ρόλο της στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας.
Η συνεισφορά της μέλισσας στη βιοποικιλότητα, αλλά και στην παραγωγή πέραν του 75% των τροφίμων στην Ευρώπη μέσω της επικονίασης, οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στη συμπερίληψη της προστασίας των επικονιαστών ως έναν σημαντικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με στόχο την ανάληψη διαφόρων δράσεων, ώστε να αντιστραφεί η δραματική μείωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στους πληθυσμούς τους.
Η στήριξη της µελισσοκοµίας η οποία, πέρα από το όφελος στην αγροτική οικονομία, επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στα αγροοικοσυστήµατα, εμπίπτει στις προτεραιότητες του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προεέδρου Χριστοδουλίδη.
Αναγνωρίζοντας τον ρόλο αυτόν της μέλισσας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υλοποιεί μια σειρά από δράσεις για την υποστήριξη της μελισσοκομίας, μέσω διαφόρων κοινοτικών και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, στοχεύοντας να προσφέρουμε κίνητρα που θα ενισχύσουν το παραδοσιακό και συνάμα σημαντικό αυτό επάγγελμα.
Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών εντάσσονται οι προσπάθειες των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας για ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους πληθυσμούς της μέλισσας από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Εφαρμόζουμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογιστικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων το οποίο, μεταξύ άλλων, αφορά στη χρήση Φυτοπροστατευτικών με τρόπο ώστε να περιορίζονται οι αρνητικές συνέπειες για τους επικονιαστές.
Επιπλέον, ενισχύουμε τους γεωργούς μας μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Γεωργική Πολιτική, για δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
Ειδικότερα στην περιοχή μας εδώ, που πλήγηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, η σημασία της μέλισσας για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας της περιοχής αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η γεωργική δραστηριότητα και το φυσικό τοπίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ευημερία των μελισσών, από τις οποίες το 75% έχει υποστεί καταστροφή λόγω της πυρκαγιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Γεωργίας θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένο μέτρο για στήριξη των μελισσοκόμων της περιοχής μέσω της δωρεάν παραχώρησης μελισσοκομικών φυτών, το οποίο εμπίπτει στο «Πρόγραμμα Δενδροφυτεύσεων με στόχο την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής».
Πρόσθετα, μελισσοκόμοι που επιθυμούν να μετακινούν τις κυψέλες τους στην περιοχή, τις χρονικές περιόδους που παρατηρείται έντονη ανθοφορία, δύνανται να αξιοποιούν το αντίστοιχο Εθνικό Σχέδιο Παροχής Ενίσχυσης για το πετρέλαιο κίνησης περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής.
Σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας στην Κύπρο αποτελεί το συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ Μελισσοκομικό Πρόγραμμα. Με το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο στηρίζουμε τους μελισσοκόμους μας, με ένα ετήσιο ποσό €340.000 για δράσεις που αφορούν στην εκπαίδευσή τους, στην αντικατάσταση των φθαρμένων κυψελών, στην καταπολέμηση εχθρών των μελισσών, στην έρευνα αλλά και σε δράσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της μέλισσας και των μελισσοκομικών προϊόντων.
Ενίσχυση προς τους μελισσοκόμους θα δύναται επίσης να διατεθεί και μέσω του μικρού επενδυτικού μέτρου για τις ορεινές κοινότητες, το οποίο προκηρύσσεται σε περίπου έναν μήνα για τους γεωργικούς μας κλάδους. Το μέτρο αυτό, όπως έχω πρόσφατα ανακοινώσει, θα μπορεί να διαθέσει χρηματοδότηση για την εγκατάσταση αντιχαλαζικών υποδομών, φωτοβολταϊκών συστημάτων και επενδύσεων για την τεχνολογική αναβάθμιση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Και ακριβώς επειδή διαφάνηκε ότι το μέτρο αυτό είχε σημαντικά για τον πρωτογενή τομέα οφέλη, καθώς και μεγάλη ανταπόκριση, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει αποφασίσει να το προκηρύξει νωρίτερα αυτή τη χρονιά, προκειμένου να παρέχει ακόμη πιο άμεση υποστήριξη.
Φίλες και φίλοι,
Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της μέλισσας αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής μας στην προστασία των μελισσών. Η λειτουργία του Μελισσοτροφικού Πάρκου Αθαλάσσας από τον περασμένο μήνα, καθώς και οι διαδραστικές επισκέψεις στα σχολεία που πραγματοποιούνται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων μέσω του Μελισσοκομικού Προγράμματος αντικατοπτρίζουν τις συλλογικές μας προσπάθειες για την ενημέρωση και την κινητοποίηση της κοινωνίας μας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η συμβολή των Τοπικών Αρχών, καθώς και των ιδίων των κατοίκων της υπαίθρου μας είναι σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση. Η σημερινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Μέλισσας από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Οράς αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα της προσπάθειας αυτής. Γι’ αυτό, θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της Οράς για τις ακούραστες προσπάθειες τους να αναδείξουν και να ενδυναμώσουν το φεστιβάλ αυτό, ώστε αυτό να καταστεί μια εκδήλωση που όχι μόνο γιορτάζει, αλλά και εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί και ενθαρρύνει την υποστήριξη προς τον μελισσοκομικό τομέα αλλά και την ευημερία των μελισσών.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά πως η προσπάθειά μας ως Κυβέρνηση για ακόμη περισσότερη στήριξη της μελισσοκομίας θα είναι συνεχής, και αυτό ακριβώς διότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα οφέλη της μέλισσας τόσο στο φυσικό μας περιβάλλον όσο και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Εξάλλου είναι για αυτό τον λόγο που το περιβόλι του Προεδρικού έχει αναβαθμιστεί και εμπλουτιστεί με μελισσοτροφικά φυτά.
Είμαι βέβαια ότι οι επισκέπτες θα απολαύσουν μια υπέροχη ημέρα γεμάτη γνώση και εμπειρίες, καθώς και την ξεχωριστή φιλοξενία του γραφικού χωριού της Οράς.
Ευχαριστώ.