Search
Close this search box.

Δίνοντας ζωή στις Κοινότητες

Γράφει ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου,
Βουλευτής
Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Πριν λίγες μέρες ήμουν σε μια προεκλογική συγκέντρωση σε κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας όπου η συζήτηση περιστρεφόταν στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και τους τρόπους λύσης τους.
Τα κύρια προβλήματα ήταν βασικά το πως θα αποκτήσει ζωή η κοινότητα, να γίνει ελκυστική για τους νέους και να μπορούν να βρουν και κερδοφόρα ενασχόληση για να μην καταλήξουν να φύγουν για άλλη πόλη ή στο εξωτερικό.
Αυτό είναι πρόβλημα που αντιμετώπισαν πολλές κοινότητες σε διάφορες χώρες και υπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδείγματα δράσεων στο εξωτερικό από όπου μπορούμε να πάρουμε ιδέες.
Κύριο συστατικό τους είναι η εφαρμογή μέτρων που εστιάζουν κυρίως στην τοπική οικονομία, τον πολιτισμό και τις υποδομές με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων, να γίνει ελκυστική οι κοινότητα στους επισκέπτες και να δοθούν έτσι ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης στους κατοίκους.

Τα κύρια ερωτήματα είναι το γιατί να επισκεφθεί κάποιος την Κοινότητα, αν έρθει τι θα κάνει εκεί και αν μπορεί να διανυκτερεύσει. Χρειάζεται:

  1. Ένας τόπος για να γίνει ελκυστικός στους επισκέπτες, χρειάζεται να προσφέρει ορισμένες διευκολύνσεις, τρόπους ενασχόλησης για να περάσει κάποιος μαζί με τα παιδιά του ευχάριστα το χρόνο τους, φυσικά φαγητό /καφέ /παραδοσιακά εδέσματα και δυνατότητες διανυκτέρευσης.
  2. Οι υποδομές που αυξάνουν τους επισκέπτες είναι τα μονοπάτια της φύσης, οι ποδηλατικές διαδρομές, τρόποι ενασχόλησης των παιδιών όπως πχ σε αγροτικές δραστηριότητες και ζώα, εργαστήρια παραδοσιακής τέχνης και παρασκευής φαγητών, χώροι συνεδρίων, οργάνωση διαφόρων φεστιβάλ και οτιδήποτε άλλο θα προβάλει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της και φυσικά εύκολη πρόσβαση και δημόσιες μεταφορές.
  3. Πολλές άλλες δράσεις όπως οι οργανικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία και η εφαρμογή πρακτικών από τη φάρμα στο πιάτο μπορούν να δημιουργήσουν εισόδημα σε μια κοινότητα.
  4. Όλο και περισσότερος κόσμος ψάχνει ελκυστικούς τόπους να ζήσει ποιοτικά με μειωμένα έξοδα όπως πχ οι ψηφιακοί νομάδες.
  5. Δραστηριότητες όπως διάφορα φεστιβάλ, αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις, λαϊκές αγορές για γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που παρασκευάζονται τοπικά, καλλιτεχνικές κατασκευές και λουλούδια έχουν πάντα μεγάλη επιτυχία.
  6. Προγράμματα που προσφέρουν μαθήματα γιόγκα, διαμονή και προγράμματα υγείας (health retreats) μπορούν ακόμη να ελκύσουν επισκέπτες από άλλες χώρες.

Για να πετύχουν αυτά χρειάζεται προετοιμασία και προγραμματισμός αλλά και η εκπαίδευση του τοπικού πληθυσμού σε θέματα όπως η εφαρμογή υγειονομικών διαδικασιών, στην ασφάλεια και υγεία, τη προετοιμασία, αδειοδότηση και διαχείριση υποδομών διανυκτέρευσης, ψηφιακές τεχνολογίες, οργανικές καλλιέργειες κλπ.

Φυσικά χρειάζονται και χρηματοδοτικά προγράμματα και κυβερνητική υποστήριξη και η συνεργασία με ερευνητικούς οργανισμούς για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα που θα βοηθήσουν τον τόπο.

Τέλος η καλή εικόνα μιας κοινότητας συμπληρώνεται μόνο με μια καλή περιβαλλοντική διαχείριση όπως την διαχείριση των αποβλήτων, τη καθαριότητα, την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, το πράσινο και την ψηλή αισθητική των χώρων.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

Κερδίζει €400 εκατ. το κράτος από τη συμφωνία για αεροδρόμια, αλλά η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα….Το σήριαλ με το αεροδρόμιο Λάρνακας συνεχίζεται!

error: Content is protected !!