Search
Close this search box.

Νομικός Χριστόφορος Λάρκου Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου: «Είναι πολύ σημαντικό να πάνε οι Αμμοχωστιανοί να ψηφίσουν, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι ακόμη πιστεύουμε στο θέμα της Αμμοχώστου, στην επιστροφή, για να μπορούν να μας μετρούν σωστά, τοπικά και διεθνώς»

Ο Χριστόφορος Λάρκου, παραμένει ένας Αμμοχωστιανός που αγωνίζεται για την επιστροφή, που κρατά το φάρο της μνήμης και της νοσταλγίας και θεωρεί τις εκλογές της 9ης Ιουνίου πολύ σημαντικές για το μέλλον της Βασιλεύουσας.
Ο Χριστόφορος Λάρκου, επαναδιεκδικεί τη θέση του, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου και μας μιλά για όλα όσα πέτυχε το νυν δημοτικό συμβούλιο, αλλά και για όλα όσα θα πρέπει να γίνουν μετά τις εκλογές Ιουνίου.
Σε μια συνέντευξη με επίκεντρο την Αμμόχωστο, ο Χριστόφορος Λάρκου, γιος του αείμνηστου μουσικού Λάρκου Λάρκου, θυμάται: “Για μένα Αμμόχωστος σημαίνει πάρα πολλά πράγματα…σημαίνει το πιο προοδευτικό κομμάτι της Κυπριακής Κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα, σε επίπεδα πολιτισμού, αλλά και σε επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης. Να θυμίσουμε ότι η Αμμόχωστος είχε τις πρώτες κοινωνικές πολυκατοικίες, από τη δεκαετία του ’50, είχε κοινωνικά παντοπωλεία, είχε κοινωνικά νηπιαγωγεία και άλλα.
Είναι σημαντικό εμείς οι Αμμοχωστιανοί να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στην επιστροφή μας! Είναι πολύ σημαντικό να σηκωστούμε να πάμε να ψηφίσουμε. Ας ψηφίσουμε οτιδήποτε από το Δημοκρατικό Τόξο των υποψηφίων των κομμάτων και ας μαυρίσουμε αυτούς που οι πρόγονοι τους (είτε βιολογικοί πρόγονοι, είτε ιδεολογικοί πρόγονοι) ήταν οι υπαίτιοι να είμαστε σήμερα πρόσφυγες”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Ποιοι λόγοι σε ώθησαν να επαναδιεκδικήσεις τη θέση σου ως Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου;
Ως νυν Δημοτικός Σύμβουλος βλέπω ότι γίνεται μια προσπάθεια για να κρατήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου ζωντανό και να το προωθήσουμε όπου μπορούμε, είτε σε Διεθνή Forum, είτε στις Τοπικές Πρεσβείες, είτε οπουδήποτε αλλού. Θεώρησα λοιπόν ότι είναι σωστό και καλό να συνεχίσω, γιατί αυτό θα ήταν καλό για τη πόλη μας και το θέμα της Αμμοχώστου.

Υπάρχουν Αμμοχωστιανοί που παρουσιάζονται απογοητευμένοι και λένε πως δεν έγινε τίποτα για την Αμμόχωστο. Τι απαντάτε;
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια απογοήτευση, έχουν περάσει πενήντα χρόνια από την ημέρα που μας έδιωξαν από την πόλη μας. Όμως ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι ο Δήμος Αμμοχώστου δεν έχει εκτελεστική εξουσία, δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να αγωνίζεται για να κρατάει ζωντανό τον κοινωνικό ιστό, να κρατά τα οργανωμένα σύνολα της πόλης ζωντανά, να βοηθά με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να παραμείνει η μνήμη και η νοσταλγία ζωντανή και να προσπαθεί να προωθεί το θέμα της Αμμοχώστου όπου μπορεί και αν υπάρξει οποιαδήποτε έναρξη διαπραγματεύσεων ή μια πορεία σε κάποιου είδους λύση να μπορεί να παίξει τον καταλυτικό ρόλο.

Δεν θα μπορούσατε όμως εσείς ως Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου να ασκήσετε πιέσεις στην Κυβέρνηση έτσι ώστε σε Διπλωματικό επίπεδο, τουλάχιστον, να γίνουν περισσότερες δράσεις;
Προσπαθούμε να ασκήσουμε πιέσεις και στην νυν κυβέρνηση όπως κάναμε και στην προηγούμενη. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Φαίνεται πως η σημερινή κυβέρνηση έχει τη δική της ατζέντα. Αλλά, παραμένουμε εκεί, προσπαθώντας συνέχεια να “χτυπάμε τις πόρτες” και να έχουμε μια συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση μαζί τους.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του νυν Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου;
Μπορώ να πω ότι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του νυν Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τους Τουρκοκυπρίους, η συνεχής προσπάθεια να ενημερώνει Πρεσβείες και διεθνή φόρουμ, όπως τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, το Αγγλικό Κοινοβούλιο, αλλά και διάφορους επίτροπους και ανθρώπους που είναι decision makers στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα να είναι οι σχέσεις που δημιουργήσαμε με τον Τουρκοκύπριο Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης μας πόλης και προσπαθούμε να τις διατηρήσουμε, αλλά και να τις κάνουμε ακόμη πιο στενές, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε για το κοινό καλό της πόλης μας.

Μπορεί μέσα από πολιτιστική δράση να ενδυναμωθεί ο κόσμος της Αμμοχώστου, να έρθει κοντά, έτσι ώστε να ασκήσει πιέσεις για το πολιτικό ζήτημα;
Ήδη στο Δήμο Αμμοχώστου λειτουργεί επιτροπή πολιτισμού και επιτροπή επαναπροσέγγισης.
Οι δύο αυτές επιτροπές προσπαθούν ακριβώς αυτό το πράγματα. Να φέρουν τον κόσμο κοντά στο Δήμο, έτσι ώστε να αυξηθούν οι πιέσεις και προς την κεντρική εξουσία αλλά και προς Διεθνή Κέντρα Αποφάσεων, για να πάρουμε το θέμα της Αμμοχώστου πιο μπροστά, αλλά και γενικότερα το Κυπριακό.

Αφού μιλάμε για τον πολιτισμό, νομίζω είναι καλά να αναφέρουμε τον αείμνηστο πατέρα σου και την σχέση του με τον πολιτισμό.
Ο πατέρας μου, ο Λάρκος Λάρκου, υπήρξε μουσικός, έχει μελοποιήσει διάφορα τραγούδια γνωστών ποιητών όπως πχ του Τεύκρου Ανθία, έχει γράψει ποιήματα τα οποία μελοποίησε, ποιήματα για την Αμμόχωστο.
Επίσης ήταν ο Μαέστρος της χορωδίας “Παλιά Παρέα” που ήταν η χορωδία που προσπαθούσε να διατηρήσει τη μνήμη για την Αμμόχωστο ζωντανή και παρουσιαζόταν σε διάφορες εκδηλώσεις ανά το Παγκύπριο.

Σήμερα ποια ζητήματα πιστεύεις πως πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του νέου δημοτικού συμβουλίου Αμμοχώστου;
Να διατηρήσει τη μνήμη ζωντανή και να προσπαθεί χωρίς σταματημό να προωθεί το θέμα της Αμμοχώστου σε Πρεσβείες, στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα κέντρα αποφάσεων και να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να παίξει το κατάλληλο ρόλο για να πάρουμε το θέμα πιο μπροστά και να έχουμε μια λύση που θα ενώνει το κόσμο, θα ενώνει την Αμμόχωστο, θα ενώνει την Κύπρο.

Γιατί ως ΑΚΕΛ συνεχίζετε να στηρίζετε την υποψηφιότητα Σίμου Ιωάννου για την Δημαρχία της Αμμοχώστου;
Ο Σίμος Ιωάννου παραμένει για πάρα πολλά χρόνια ένας απλός εργάτης της Αμμοχώστου, ένας άνθρωπος που προσφέρει με ανιδιοτέλεια, ο οποίος δεν σταμάτησε να προσπαθεί να βοηθά τους Αμμοχωστιανούς, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Κατάφερε να ηγηθεί ως Δήμαρχος και να μπορέσουμε συλλογικά να προωθήσουμε σωστά το ζήτημα της Αμμοχώστου σε Πρεσβείες και Διεθνή Φόρουμ.

Γιατί κάποιος Αμμοχωστιανός να σε ψηφίσει Χριστόφορε;
Κοιτάξετε, οι ψηφοφόροι για την Αμμόχωστο έχουν μια μεγάλη επιλογή από άτομα. Μπορούν να ψηφίσουν μέχρι και 7 άτομα. Εγώ μπορώ να είμαι ένα από τα 7 άτομα, αν κάποιος κρίνει ότι εμπιστεύεται την αγάπη που έχω για την Αμμόχωστο, αλλά και την κατάρτιση που έχω ως νομικός. Αν πιστεύει ότι μπορώ να βοηθήσω μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου, τότε θα μπορούσε να με ψηφίσει κι εμένα ως δημοτικό σύμβουλο της αγαπημένης μας πόλης.
Εγώ πιστεύω ότι έχω την αγάπη, την κατάρτιση και την όρεξη για να εργαστώ για τη Αμμόχωστο μας.

Για όσους δεν σε γνωρίζουν να πούμε δύο λόγια για σένα, καθώς και για την εμπλοκή σου με τα κοινά όλα αυτά τα χρόνια;
Γεννήθηκα στην ενορία Λάξης στην Αμμόχωστο, το 1970, ασκώ το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1994, έχω κάνει μεταπτυχιακό με θέμα τα νομικά πλαίσια του Κυπριακού Προβλήματος, είμαι νυμφευμένος με επίσης Αμμοχωστιανή, έχουμε δύο θυγατέρες, ζούμε προσωρινά στη Λάρνακα μέχρι να επιστρέψουμε στην Αμμόχωστο, έχω διατελέσει Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου για έξι χρόνια, έχω διατελέσει Ταμίας του Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας για τρία χρόνια, είχα διοριστεί στην Επιτροπή Αναθεώρησης Αδειών για έξι χρόνια, είμαι Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου τα τελευταία πέντε χρόνια, είμαι νυν Αντιπρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου, ενώ έχω διατελέσει σαν μέλος και σαν Γραμματέας και σε προηγούμενα Συμβούλια της ομάδας.

Επίσης να πούμε ότι η εμπλοκή σου στα κοινά δεν ήταν μόνο μέσα από αυτές τις θέσεις που έχεις αναφέρει, αλλά σε έχουμε δει πολλές φορές να δίνεις αγώνες μαζί με άλλους πολίτες ακτιβιστές, για διάφορα ζητήματα όπως ήταν τα εργοστάστια στην Αραδίππου (χρυσού και Halliburton) όπως ήταν η μετακίνηση πετρελαιοδεξαμενών, όπως ήταν για το λιμάνι της Λάρνακας κ.α. Να μου το σχολιάσεις λίγο αυτό; Τι ωθεί ένα πετυχημένο νομικό να λαμβάνει μέρος σε αυτούς τους αγώνες και να βρίσκεται μάλιστα και στην πρώτη γραμμή;
Θεωρώ πως ότι γίνεται, είτε επί προσωπικού επιπέδου σε κάποιο άτομο, είτε εναντίων του συνόλου της κοινωνίας, που το θεωρώ άδικο ή ασύμφορο και διαφωνώ, τότε πρέπει να παίρνω θέση και να με βρίσκει απέναντι του, το όποιο άδικο. Και όχι απέναντι του από τον καναπέ και το διαδίκτυο, αλλά πιο δυναμικά, με δράσεις και πράξεις.

Πιστεύεις πως η συμμετοχή των Αμμοχωστιανών θα είναι ικανοποιητική στις εκλογές της 9ης Ιουνίου; Ή μήπως ο κόσμος είναι απογοητευμένος και ίσως να μην πάει στις κάλπες για την Αμμόχωστο, αφού πολλοί λένε “τίποτα δεν γίνεται”;
Είναι πολύ σημαντικό να πάνε οι Αμμοχωστιανοί να ψηφίσουν, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι ακόμη πιστεύουμε στο θέμα της Αμμοχώστου, στην επιστροφή, για να μπορούν να μας μετρούν σωστά, τοπικά και διεθνώς.

Δηλαδή;
Αν πάμε πολύ λίγοι να ψηφίσουμε θα μας πουν είσαστε πολύ λίγοι για να σας λάβουμε υπόψη. Όσο περισσότεροι Αμμοχωστιανοί ψηφίσουμε, τόσο πιο εύκολο θα είναι για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου να θέσει το θέμα της Αμμοχώστου σαν προτεραιότητα και να μπορούν να πάρουν τα πράγματα μπροστά.

Για σένα τι σημαίνει Αμμόχωστος και τι μνήμες κρατάς από την Αμμόχωστο;
Για μένα Αμμόχωστος σημαίνει πάρα πολλά πράγματα…σημαίνει το πιο προοδευτικό κομμάτι της Κυπριακής Κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα, σε επίπεδα πολιτισμού αλλά και σε επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης, να θυμίσουμε ότι η Αμμόχωστος είχε τις πρώτες κοινωνικές πολυκατοικίες, από τη δεκαετία του ’50, είχε κοινωνικά παντοπωλεία, είχε κοινωνικά νηπιαγωγεία και άλλα.
Είναι σημαντικό εμείς οι Αμμοχωστιανοί να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στην επιστροφή μας! Είναι πολύ σημαντικό να σηκωστούμε να πάμε να ψηφίσουμε. Ας ψηφίσουμε οτιδήποτε από το Δημοκρατικό Τόξο των υποψηφίων των κομμάτων και ας μαυρίσουμε αυτούς που οι πρόγονοι τους (είτε βιολογικοί πρόγονοι, είτε ιδεολογικοί πρόγονοι) ήταν οι υπαίτιοι να είμαστε σήμερα πρόσφυγες.

Το μήνυμα σου στους αναγνώστες του SkalaTimes;
Να σηκωστούν, να πάνε να ψηφίσουν, το θέμα της Αμμοχώστου είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες εκλογές που έχουμε στις 9 Ιουνίου, πρέπει να ψηφίσουμε και να αποδείξουμε ότι είμαστε ακόμη εδώ για την Αμμόχωστο, με τα μάτια της καρδιάς μας στην επιστροφή.

Τέλος, Χριστόφορε θα κάνω μια τελευταία ερώτηση και με το χέρι στην καρδιά να μας απάντήσεις: Υπάρχει ένας γνωστός στίχος της Νίκης Κατσαούνη που λέει
“Και μεις πουλιά που διώξαν μας τον Αύγουστο οι εχθροί σου

να ξέρεις θα γυρίσουμε πιστοί στην άνοιξή σου”.
Θα γυρίσουμε, Χριστόφορε;

Θεωρώ ότι θα γυρίσουμε, ναι. Γιατί όπως έχει πει και ο Νίκος Καζαντζάκης, στο τέλος νικάει το καλό. Είναι νομοτέλεια!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

error: Content is protected !!