Search
Close this search box.

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Έκανε το ντεμπούτο της σε βρετανική κωμική σειρά

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι (Malala Yousafzai) είναι Πακιστανή ακτιβίστρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της.

Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν, μέλος μιας οικογένειας σουνιτών Παστούν. Οι Γονείς της είναι οι Ζιαουντίν Γιουσαφζάι και Τουρ Πεκάι. Η Μαλάλα έχει και δύο μικρότερους αδελφούς. Η πρώτη της εκπαίδευση τής δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής. Το όνομά της είναι προς τιμή της Πακιστανής λαϊκής ηρωίδας Μαλαλάι (1861-1880).
Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στα οποία υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της. Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της.
Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.
Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.
Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.

Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Μαλάλα Γιουσαφζάι; Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ακτιβίστρια έκανε το ντεμπούτο της και ως ηθοποιός με ένα μοναδικό cameo στη βρετανική κωμική σειρά «We Are Lady Parts» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Νίντα Μάνζουρ (Nida Manzoor).

Στο δεύτερο επεισόδιο «Malala Made Me Do It» της ολοκαίνουργιας σεζόν, οι πρωταγωνίστριες ερμηνεύουν ένα κάντρι τραγούδι. Σύμφωνα με το ΕΤ, κατά τη διάρκεια μιας φανταστικής σεκάνς που το συνοδεύει με στοιχεία γουέστερν, η Γιουσαφζάι, ξεπροβάλλει ντυμένη με πακιστανικής έμπνευσης ενδυμασία, καθισμένη πάνω σε ένα ψεύτικο άλογο.

Η κωμική σειρά του Peacock έκανε το ντεμπούτο της το 2021 και ακολουθεί μια punk-rock μπάντα μουσουλμάνων γυναικών με την ονομασία «Lady Parts» που αναζητούν τη μεγάλη τους ευκαιρία. Πρωταγωνιστούν οι Anjana Vasan, Sarah Kameela Impey, Juliette Motamed, Lucie Shorthouse και Faith Omole.

Η Μαλάλα σε συνέντευξή της στη Vogue υπογράμμισε: «Δεν περίμενα ποτέ να εμφανιστώ σε μια σειρά». «Επιτέλους δείχνω το κρυμμένο μου ταλέντο» είπε χαριτολογώντας.

Για την ίδια ήταν εύκολο να πει το «ναι» επειδή θαυμάζει τη σειρά που προβάλλει ιστορίες μουσουλμάνων κοριτσιών.

«Ελπίζω να ακούσουμε περισσότερες ιστορίες ανθρώπων από τη Γάζα, από το Αφγανιστάν και από άλλα μέρη του κόσμου και να χρησιμοποιήσουμε όλα όσα έχουμε στη διάθεσή μας, δημόσια και ιδιωτικά, για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουμε μια φωνή για τους ανθρώπους στη Γάζα» πρόσθεσε.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!