Ο Μιχάλης Μιχαήλ, υποψήφιος σχολικός έφορος του ΔΗΣΥ για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Καθηγητής φυσικής αγωγής, Διευθυντή του Αθλητικού Γυμνασίου στη Λάρνακα, πρώην καλαθοσφαιριστής και φυσικά ιδρυτής των Ακαδημιών Καλαθοσφαίρισης ΖΗΝΩΝ.
Με αφορμή την υποψηφιότητα του ο Μιχάλης μίλησε στο SkalaTimes σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.
SkalaTimes
Τι σε ώθησε να κατέβεις υποψήφιος για τη σχολική εφορεία Λάρνακας Λιβαδιων Οροκλινης;
Η υποψηφιότητα μου έγινε συνειδητά, υπεύθυνα και με επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσω. Με ώθησε η αλλαγή στην υφιστάμενη μέτρια έως κακή κατάσταση των σχολείων μας. Είμαι όμως σίγουρος ότι αν εκλεγώ θα καταφέρω να βελτιώσω ή και να προωθήσω καινοτομίες στον χώρο των σχολικών κοινοτήτων. Εκεί όπου στεγάζονται καθημερινά τα παιδιά μας, οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, το γραμματειακό προσωπικό και οι κοπέλες που φροντίζουν για τη καθαριότητα των σχολικών μονάδων.
Η ενασχόληση σου με παιδιά και το γεγονός ότι μπαινοβγαίνεις στα σχολεία της Λάρνακας πόσο θα βοηθήσει το έργο σου, σε περίπτωση εκλογής σου;
Η ενασχόληση μου με τα παιδιά τόσο τις πρωινές όσο και τις απογευματινές ώρες μου δίνει την δυνατότητα της άμεσης επαφής και αναγνώρισης των προβλημάτων που αυτά αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα με καθιστά υπεύθυνο σε περίπτωση εκλογής μου να εργαστώ σκληρά για τη βελτίωση των χώρων και των υλικών με τα οποία τα παιδιά μας έρχονται σε επαφή καθημερινά. Στόχος μου είναι να γίνουν τα σχολεία μας ελκυστικά και ανθρώπινα.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία μας στη Λάρνακα;
Κατά τη γνώμη μου τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία μας είναι οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός. Τα πιο πολλά προβλήματα δημιουργούνται από την έλλειψη οράματος και γνώσης από αυτούς που στελεχώνουν τα κέντρα αποφάσεων.
Θυμάμαι παλαιότερα που είχες γνωστοποιήσει μέσα από τα ΜΜΕ και συνεντεύξεις σου το πρόβλημα του κλειστού γηπέδου Πετράκη Κυπριανού. Τελικά τι έγινε; Λύθηκε το πρόβλημα; Για να μην είμαι άδικος έγιναν αρκετές προσπάθειες για να φτιάξουν την οροφή. Αυτό που κατάφεραν είναι αντί να βάζει νερά από 13 σημεία, τώρα βάζει από 7. Το πρόβλημα και το ερώτημα είναι αλλού. Γιατί βάζει νερά από το 2012 που τελείωσε το γήπεδο, γιατί παραδόθηκε και γιατί παραλήφθηκε προβληματικό; Σήμερα και με τα τόσα μέσα και υλικά που υπάρχουν στην αγορά για την επιδιόρθωση του, μας είπαν ότι δεν φτιάχνεται και ότι θα πρέπει να αλλαχθεί όλη η οροφή. Θα πρέπει να ξέρουν οι αναγνώστες σας ότι δεν είναι το μοναδικό κλειστό γήπεδο στη Λάρνακα που γίνεται ακατάλληλο μετά από βροχή.
Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν τα σχολεία μας και τις κτιριακές εγκαταστάσεις;
Για την επίλυση προβλημάτων θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από ενέργειες. Πρώτο η αναγνώριση του προβλήματος, δεύτερο από πού δημιουργείται, τις εύστοχες ενέργειες και την δυναμική διεκδίκηση των μέσων που θα βοηθήσουν στην επίλυση του.
Εσένα ποιο είναι το όραμα σου σε περίπτωση εκλογής σου;
Όπως είπα και πιο πάνω, όραμα μου είναι να βοηθήσω στη δημιουργία ανθρώπινων και ελκυστικών σχολείων όπου μέσα σε αυτά να μεγαλουργεί η Μάθηση ο Αθλητισμός και το Κράτος Δικαίου. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να καταλάβουν επιτέλους οι νέοι σχολικοί έφοροι ότι μέσα στα σχολεία μας βρίσκονται άνθρωποι από όλη την κοινωνία και από όλους τους χρωματισμούς , για αυτό και θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι μαζί για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Τι θα έχεις ψηλά στην ατζέντα σου ως προτεραιότητες σε περίπτωση εκλογής σου;
Θα κινηθώ σε δύο κατευθύνσεις που θεωρώ ως οι σημαντικότερες. Στη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων και την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε να μπορεί η Σχολική Εφορεία να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των σχολείων.
Μιχάλη πριν πάω στην τελευταία ερώτηση να πούμε δυο λόγια για σένα, για όσους ίσως δεν σε γνωρίζουν; Εμείς που ασχολούμαστε με καλαθόσφαιρα σε γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά ενδεχομένως να υπάρχει κόσμος που δεν σε γνωρίζει.
Σήμερα έχω τη θέση του Διευθυντή του Αθλητικού Γυμνασίου στη Λάρνακα. Είμαι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και βρίσκομαι στην εκπαίδευση τα τελευταία 30 χρόνια. Είμαι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Εκπαιδευτική Διοίκηση και τα Αναλυτικά Προγράμματα. Τις απογευματινές μου ώρες ασχολούμαι με το αγαπημένο μου άθλημα, τη Καλαθοσφαίριση. Κάνω προπονήσεις σε παιδιά στις αναπτυξιακές ηλικίες. Ήμουν καλαθοσφαιριστής και προπονητής του ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ και της ΑΕΚ (1989-2000), (2006-2008). Ήταν μια περίοδος που σημάδεψε θετικά τη ζωή μου, αφήνοντας μου απίστευτες αναμνήσεις. Μετά την επαγγελματική μου καριέρα σε διάφορες ομάδες σε ανδρικό επίπεδο στην 1η κατηγορία, δημιούργησα μαζί με τον Νίκο Ζαρίντα το Καλαθοσφαιρικό Σωματείο ΖΗΝΩΝΑΣ. Από το 2009 μέχρι και σήμερα προσφέρω τις γνώσεις μου σε νέους και νέες που αγαπούν το άθλημα της καλαθοσφαίρισης.
Τέλος, θα ήθελα να κλείσουμε με το μήνυμα σου στους αναγνώστες του SkalaTimes που θα διαβάσουν τη συνέντευξη μας.
Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα παιδιά μας μαζί με τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό, περνούν καθημερινά 5+ ώρες μέσα στο σχολείο. Είναι σημαντικό στις 9 Ιουνίου να θέσουν σαν μια από τις προτεραιότητες τους να ψηφίσουν αυτούς που κατά τη γνώμη τους μπορούν να προσφέρουν πραγματικά από τη θέση του Σχολικού Εφόρου. Να ξέρουν ότι κάθε βελτιωτικό έργο που γίνεται από τη Σχολική Εφορεία αντανακλά στα παιδιά μας.