ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ
Δελτίο Τύπου για την έναρξη του έργου ISOTITA
Inclusion- Solidarity- Openness- Trust– Independence- Teamwork- Achievement
Το μεταναστευτικό φαίνεται να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που ταλανίζει την ανθρωπότητα.
· “Το 2022, 108.4 εκατομμύρια άνθρωποι ανά το παγκόσμιο αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.” (UNCHR, 2022)
· “Tην 1η Ιανουαρίου 2022 ζούσαν στην ΕΕ 446.7 εκατομμύρια μετανάστες/τριες.” (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2022)
· “Tο 50% του μεταναστευτικού/προσφυγικού πληθυσμού είναι γυναίκες και κορίτσια.” (UNCHR, 2022)
· “Πολλές γυναίκες γίνονται θύματα σεξουαλικής βίας στα κέντρα υποδοχής προσφύγων ενώ όσες είναι μητέρες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών τους.” (WHO 2022, Amnesty International 2016, European Parliament 2021).
Η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι καλύτερη. Μετανάστριες/προσφύγισσες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις. Η καταγωγή, το χρώμα, η γλώσσα, η θρησκεία, η οικονομική κατάσταση, η εμφάνιση η οποία περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η μαντήλα είναι παράγοντες κοινωνικού αποκλεισμού αυτών των γυναικών, ενώ αποτελούν και εμπόδια στην ένταξη τους, στην αγορά εργασίας και την συμπερίληψη τους στην κυπριακή κοινωνία.
Στόχος του προγράμματος «ISOTITA», το οποίο εφαρμόζεται από το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΣΥΚΕΣΟ) και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps), είναι να συντείνει στην κοινωνική ένταξη μεταναστριών/προσφύγισσων στην Κυπριακή κοινωνία και να ταρακουνήσει στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Για την επίτευξη των στόχων, στο πλαίσιο του έργου θα διοργανωθούν πολυπολιτισμικές συναντήσεις που θα απευθύνονται σε μετανάστριες/προσφύγισσες και Κύπριες, με στόχο να ενδυναμωθούν δια μέσω του πολιτισμού και να εκφράσουν και να ανταλλάξουν σκέψεις, απόψεις και συναισθήματα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Οι πολυπολιτισμικές αυτές δράσεις θα περιλαμβάνουν παραδοσιακά φαγητά, χορούς και τραγούδια, καθώς και εκμάθηση βασικών λέξεων/φράσεων σε κάθε γλώσσα, δίνοντας τη δυνατότητα στις συμμετέχουσες να γνωριστούν και να ανταλλάξουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις.
Με αυτό τον τρόπο, οι γυναίκες θα συμβάλουν στην κοινωνική ένταξη και τη συμπερίληψη των γυναικών με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά στην τοπική κοινωνία.
Το έργο θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση ενός Multicultural Mini Festival.
Το πρόγραμμα «ISOTITA» θα πραγματοποιηθεί Απρίλη 2024- Μάρτη 2025.