Search
Close this search box.

Ο Πρόεδρος Γιώργος Κάζανος και ο Γραμματέας Γιάννος Γρηγορίου, του Παγκύπριου Ομίλου Ναυσιπλοϊας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΝΑΘΑ) στη Λάρνακα, μιλούν στο SkalaTimes

  • Η συνέντευξη έγινε πριν τις εξελίξεις με την ΚΙΤΙΟΝ

Ο Πρόεδρος Γιώργος Κάζανος και ο Γραμματέας Γιάννος Γρηγορίου, του Παγκύπριου Ομίλου Ναυσιπλοϊας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΝΑΘΑ) στη Λάρνακα, μιλούν στο SkalaTimes και μας συστήνουν τον Όμιλο. Μας μιλούν για τις δράσεις και σκοπούς του Ομίλου και καταλαβαίνουμε γιατί όλοι όσοι αγαπάμε τη θάλασσα έχουμε λόγο να έρθουμε κοντά στον Όμιλο ΠΟΝΑΘΑ.

Της Γιώτας Δημητρίου

Έχουμε μαζί μας τον κ. Γιώργο Κάζανο και τον κ. Γιάννο Γρηγόρίου, ο Πρόεδρος κ. Κάζανος του Ομίλου ΠΟΝΑΘΑ και ο Γιάννος Γρηγορίου ο Γραμματέας του Ομίλου ΠΟΝΑΘΑ.
Να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας και για την ευκαιρία που μας δίνετε να κάνουμε αυτή την κουβέντα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΣ:
Εγώ με τη σειρά μας να σας καλοσωρίσω στον Όμιλο μας και να προσπαθήσουμε να σας δείξουμε τι είναι ο ΠΟΝΑΘΑ και τι προσφέρει στο Κοινό, με τις διάφορες του εκδηλώσεις και αθλήματα που ασχολείται.

Να πούμε καταρχάς πότε και πώς δημιουργήθηκε ο Όμιλος ΠΟΝΑΘΑ;
ΓΙΑΝΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ:
Ο Όμιλος ΠΟΝΑΘΑ ξεκίνησε από πολύ παλιά τη δράση του, ούτε εγώ, ούτε ο Γιώργος είμαστε από τους Ιδρυτές, αλλά γνωρίζουμε ότι ξεκίνησε περίπου το 1985, με ένα μικρό σπιτάκι κάτω από τους ευκάλυπτους της Μαρίνας Λάρνακας.
Κάποιοι άνθρωποι που αγαπούσαν την θάλασσα έκαναν αυτό τον Όμιλο για να μαζεύονται όλοι μαζί και να ξεκινήσουν τα πρώτα μαθήματα ιστιοπλοϊας. Το 1997 ξεκίνησε το χτίσιμο του οικήματος του Ομίλου ΠΟΝΑΘΑ που ήταν μέχρι το 2022 στην Μαρίνα Λάρνακας.
Επίσημα σαν Σωματείο είναι γραμμένο από το 2000.
Είναι μέλος της Κυπριακής Αθλητικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Να μας πει ο Πρόεδρος ποιοι ήταν οι σκοπό δημιουργίας του Ομίλου;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΣ:
Οι σκοποί του Ομίλου ήταν να μπορέσει να κάνει ένα αριθμό μελών για να μπορεί να προσφέρει διάφορους αγώνες, διάφορα αθλήματα στη θάλασσα και τα μαθήματα ιστιοπλοϊας.
ΓΙΑΝΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Αρχικά ο Όμιλος, μέχρι και πρόσφατα, ασχολείτουν μόνο με την ιστιοπλοϊα ανοικτής θάλασσας, όταν ξεκίνησε ο ΠΟΝΑΘΑ, ξεκίνησε με αυτό το σκοπό, δηλαδή άνθρωποι που αγαπούν την θάλασσα μέσα σε αυτή τη Μαρίνα της Λάρνακας να κάνουν ένα Όμιλο. Και ξεκίνησαν δειλά δειλά τα μαθήματα ιστιοπλοϊας ανοικτής θαλάσσης.

Σήμερα πόσα άτομα απαριθμεί ο Όμιλος ΠΟΝΑΘΑ;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΣ: Γύρω στα 250 τα τακτικά μέλη, διότι μπορεί να είμαστε και 500 μαζί με τα μέλη που δεν είναι τακτικά.

Κύριε Πρόεδρε να μας πείτε ποιοι μπορούν να έρθουν να εγγραφούν μέλη;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΣ:
Οποιοσδήποτε αγαπά τη θάλασσα, διότι ΠΟΝΑΘΑ σημαίνει και θάλασσα, όποιος θέλει να γραφτεί στον Όμιλο μας γεμίζει τις φόρμες τις οποίες έχει ο Όμιλος και γίνεται μέλος. Με αυτό το τρόπο επωφελείται με διάφορες εκδηλώσεις που κάνει ο Όμιλος, για τα μέλη του, με τις κάρτες που έχει ο Όμιλος διάφορα οφέλη σε διάφορα εστιατόρια, κτλ.

Να πούμε λίγο για τα μαθήματα που είναι ένα σημαντικό κομμάτι του Ομίλου;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΣ:
Τα μαθήματα του Ομίλου εκτός από την ιστιοπλοϊα που ήταν το ξεκίνημα του Ομίλου, εμείς προχωρήσαμε και αρχίσαμε και κάνουμε και μαθήματα ταχύπλοων σκαφών. Ειμαστε εγκεκριμένοι για τις εξετάσεις των χειριστών ταχύπλοων σκαφών, που τις κάνει ο Όμιλος μας. Επίσης εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου ξεκινήσαμε και τα μαθήματα σε παιδιά η εκπαίδευση γίνεται σε σκάφη τύπου Optimist. για τα μικρά τα παιδιά. Γιατί τα ξεκινήσαμε τώρα; Η αλήθεια είναι ότι η ΚΙΤΙΟΝ μας παραχώρησε χώρο για να κάνουμε τις εγκαταστάσεις μας για τα μικρά παιδιά και έτσι αρχίσαμε.

Άρα αποτείνονται σε ενήλικες και παιδιά;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΣ:
Σε όλες τις ηλικίες! Για να καταλάβατε, στην ιστιοπλοϊα έρχονται άτομα 65-66 χρονών και κάνουν μαθήματα ναυσιπλοϊας ιστιοπλοϊας.

Να πούμε λίγο ποια είναι τα οφέλη για ένα παιδί που παρακολουθεί αυτά τα μαθήματα;
ΓΙΑΝΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ:
Τα οφέλη των παιδιών που εμπλέκονται με την ιστιοπλοϊα είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν τα γενικά οφέλη όταν κάποιο παιδί αθλείται. Αλλά με την ιστιοπλοϊα έχουμε ακόμη ένα καλό το ότι προωθούμε την αγάπη προς τη θάλασσα, τα παιδιά μαθαίνουν πάνω στο σκαφάκι όπως βγαίνουν έξω να αντιμετωπίζουν κάποιες καταστάσεις, να λύνουν προβλήματα που συμβαίνουν κατά την ώρα των αγώνων και να αντιλαμβάνονται κάποιους κινδύνους και πως να τους διαχειριστούν. Θεωρούμε ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό άθλημα που βοηθά τα παιδιά να ολοκληρωθούν και σαν προσωπικότητες.

Ο ΠΟΝΑΘΑ όπως έχω διαβάσει στη ιστοσελίδα σας επιχειρεί να οικοδομήσει μια αίσθηση κοινότητας. Μέσα από ποιες δράσεις προσπαθείτε να το καλλιεργήσετε αυτό;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΣ:
Μέσα από διάφορους αγώνες που κάνουμε, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που γίνοται από τον Όμιλο…
ΓΙΑΝΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ: Μπορούμε να πούμε και συγκεκριμένα. Έχουμε παραδοσιακά τον αγώνα του Κατακλυσμού, ιστιοπλοϊας ανοικτής θαλάσσης, έχουμε ένα άλλο αγώνα, το Memorial, που είναι Εις Μνήμη των Μελών του Ομίλου…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΣ: Μια άλλη εκδήλωση είναι αυτή που γίνεται για παιδιά με ειδικές ικανότητες, την οποία έχουμε καθιερώσει και γίνεται μια φορά το χρόνο.

Κάτι άλλο που έχω διαβάσει στην ιστοσελίδα σας είναι ότι έχετε στόχο και την προώθηση της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Να πούμε δυο λόγια γι αυτό;
ΓΙΑΝΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ:
Έχουμε βάλει ως σημαντικό στόχο την προώθηση περιβαλλοντικής διαχείρισης και κυρίως την προστασία της θάλασσας. Ο Όμιλος μας πριν από λίγα χρόνια συμμετείχε σε ένα Ευρωπαϊκό Έργο που είχε να κάνει ακριβώς με την Γαλάζια Οικονομία στα παιδιά. Δηλαδή σε παιδιά 12-15 ετών, με ένα επιμορφωτικό υλικό που έγινε σε συνεργασία με άλλους συνεταίρους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και άλλα σχολεία και προωθήσαμε την αγάπη και την προστασία του περιβάλλοντος της θάλασσας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτό. Θέλουμε να κάνουμε κι άλλες δράσεις με την ιστιοπλοϊα ανοικτής θαλάσσης, με τα σκάφη και να προωθήσουμε και μια νέα δράση πάνω σε αυτό. Δηλαδή πως τα σκάφη αναψυχής μπορούν να προστατεύουν την θάλασσα. Τι πρέπει να κάνουμε όταν πάμε έξω με το σκάφος μας για να προστατεύουμε τη θάλασσα;

Κύριε Πρόεδρε ποιο είναι το όραμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΠΟΝΑΘΑ;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΣ:
Το όραμα του Δ.Σ του Ομίλου ΠΟΝΑΘΑ…. ένα από τα οράματα που είχαμε στο συμβούλιο και σαν όμιλος ήταν και το ιδιόκτητο ιστιοπλοΪκό σκάφος στον Όμιλο που θα βοηθήσει αυτό το σκάφος στην ενδυμάτωση και ανάπτυξη των σχολών ιστιοπλοϊας και τους μαθητές μας. Δηλαδή με αυτό το σκάφος θα μπορούν να το εξασφαλίζουν μέλη μας και μαθητές μας για να κάνουν την εξάσκηση τους να μπορέσουν να γίνουν τελικοί ιστιοπλόοι και να αγοράσουν και το δικό τους σκάφος κάποτε, όταν επιθυμήσουν.

Θα ήθελα να κλείσουμε με το μήνυμα σας στο κόσμο. Είμαι βέβαιη πως κάποιοι δεν γνωρίζουν για τον Όμιλο ΠΟΝΑΘΑ και θα μάθουν κάποια πράγματα μέσα από αυτή τη σύντομη μας κουβέντα.
ΓΙΑΝΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ:
Το μήνυμα μας είναι ελάτε κοντά! Ελάτε να γνωρίσουμε τη θάλασσα, να την αγαπήσουμε. Ο Όμιλος ΠΟΝΑΘΑ έχει σκοπό την προώθηση της αγάπης προς τη θάλασσα και των διάφορων ναυταθλημάτων που γίνονται στη θάλασσα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΟΣ: Η θάλασσα είναι μια μεγάλη αγάπη. Αυτό έχω να πω.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ:

Ο ‘Ομιλος ΠΟΝΑΘΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ναυτικούς Ομίλους στην Κύπρο. Ο όμιλός μας είναι αφιερωμένος στην προώθηση και υποστήριξη του αθλήματος της ιστιοπλοΐας και άλλων ναυτικών δραστηριοτήτων. Οι στόχοι μας είναι να παρέχουμε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον για ιστιοπλόους όλων των επιπέδων, από αρχάριους μέχρι έμπειρους αγωνιζόμενους, και να καλλιεργήσουμε την αίσθηση της κοινότητας και της συντροφικότητας μεταξύ των μελών μας.

Για να το πετύχουμε αυτό, διοργανώνουμε διάφορες δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Προσφέρουμε μαθήματα ναυσιπλοΐας και ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, οδήγησης μηχανοκίνητου σκάφους και ιστιοπλοΐας για παιδιά, ώστε να μπορούν να μάθουν τα βασικά της ιστιοπλοΐας και της ναυσιπλοΐας και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στο νερό. Για τους πιο έμπειρους ιστιοπλόους, διοργανώνουμε αγώνες σε τοπικό όσο και διεθνές επίπεδο, για να τους δώσουμε την ευκαιρία να ανταγωνιστούν και να βελτιώσουν τις ικανότητές τους.

Διοργανώνουμε επίσης κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως μπάρμπεκιου και πάρτι, για να φέρουμε τα μέλη μας κοντά και να οικοδομήσουμε μια αίσθηση κοινότητας. Ο όμιλός μας είναι κάτι περισσότερο από ένα μέρος για ιστιοπλοΐα – είναι ένα μέρος όπου άνθρωποι με κοινή αγάπη για τη θάλασσα μπορούν να συναντηθούν και να δημιουργήσουν φιλίες που διαρκούν μια ζωή.

Εκτός από τις δραστηριότητές μας, έχουμε μια σειρά από στόχους που καθοδηγούν την αποστολή της λέσχης μας. Ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους είναι η προώθηση της ασφάλειας στο νερό. Διασφαλίζουμε ότι τα μέλη μας είναι καλά εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα με τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να χειριστούν οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να προκύψει στο νερό.

Ένας άλλος στόχος είναι η προώθηση της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Ως ιστιοπλόοι, έχουμε την ευθύνη να προστατεύουμε τη θάλασσα και τους κατοίκους της. Οργανώνουμε τακτικά καθαρισμούς παραλιών και συμμετέχουμε σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της διατήρησης του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Συνολικά, οι δραστηριότητες και οι στόχοι του Ομίλου μας επικεντρώνονται στην προώθηση των ναυτικών αθλημάτων και της ναυσιπλοΐας, στην οικοδόμηση μιας αίσθησης κοινότητας μεταξύ των μελών μας και στην προώθηση μιας κουλτούρας ασφάλειας και περιβαλλοντικής διαχείριση

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!