Search
Close this search box.

Αυξημένη στο 11,8% η προσέλευση στις κάλπες μέχρι 10πμ

Παρόμοια ποσοστά με τις προεδρικές εκλογές του 2023 καταγράφει η προσέλευση στις κάλπες για τις διπλές εκλογές, μέχρι τις 10πμ, με το ποσοστό που ανέρχεται στο 11,8% να παρουσιάζει αισθητή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και τις τελευταίες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό προσέλευσης μέχρι τις 10πμ ήταν αυξημένο κατά 4,5% σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019 και αυξημένο κατά 4,6% σε σχέση με τις Εκλογές Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2016. Αντίστοιχα, στις Προεδρικές εκλογές του 2023 το ποσοστό προσέλευσης ήταν 11,7%.

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία καταγράφηκε προσέλευση 10,5%, στη Λεμεσό 13,3%, στην Αμμόχωστο 20,1%, στη Λάρνακα 16,5%, στην Πάφο 18,2% και στο εξωτερικό 5,2%. Όσον αφορά τα ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων, η προσέλευση μέχρι τις 10πμ ανερχόταν στο 0,9%, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 1,3% των Ευρωεκλογών 2019.

Επιπλέον, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ελίκκος Ηλία, ανέφερε ότι μέχρι αυτή την ώρα η ψηφοφορία πραγματοποιείται «ομαλά, με απόλυτη τάξη και ηρεμία σε όλα τα εκλογικά κέντρα».

Σημείωσε ότι στις 9πμ άνοιξε η κάλπη στο Βέλγιο, ενώ στις 10πμ άνοιξαν και οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ώρες λειτουργίας στο εκλογικό κέντρο στο Βέλγιο είναι από τις 8πμ μέχρι τις 5μμ τοπική ώρα (9πμ-6μμ ώρα Κύπρου), με διάλειμμα μισής ώρας από τις 12μ μέχρι τις 12.30μμ.

Οι ώρες λειτουργίας στα εκλογικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από τις 8πμ μέχρι τις 4μμ τοπική ώρα (10πμ-6μμ ώρα Κύπρου), με διάλειμμα μισής ώρας, από τις 12μ μέχρι τις 12.30μμ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Έφορος σημείωσε ότι θεωρεί ικανοποιητική την προσέλευση και κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει «γιατί είναι κρίσιμες οι εκλογές και ευχόμαστε και αναμένουμε ότι θα έχουμε ένα ποσοστό, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο από το 60%».

«Όσα κέντρα έχω επισκεφτεί, διαπίστωσα ότι η πορεία γίνεται πολύ ομαλά», είπε, σημειώνοντας ότι οι ηλικιωμένοι πιθανώς να χρειάζονται περισσότερη ώρα μέχρι να ψηφίσουν.

Αναφορικά με περιστατικά που σημειώθηκαν ο κ. Ηλία ανέφερε ότι «είχαμε μία ή δύο περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς, οι οποίες στον αριθμό των ψηφοφόρων είναι ελάχιστες, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τους προεδρεύοντες αποτελεσματικά». Επομένως, είπε, «δεν θεωρώ ότι είναι κάτι σημαντικό ή αξιόλογο που θα μπορούσε να αναφερθεί».

Ερωτηθείς αν σημειώθηκε κάποιο περιστατικό κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας Βουλευτή, απάντησε ότι «είχαμε κι αυτή την πληροφορία, αλλά και πάλι έγινε ο χειρισμός από τον προεδρεύοντα με ευγένεια, και είναι κάτι το οποίο το διερευνούμε κι εμείς».

Όπως διευκρίνισε, ο Βουλευτής αρνήθηκε να παραλάβει κάποιο ψηφοδέλτιο, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία και θα εξεταστεί.

Επιπλέον, ανέφερε ότι χθες και σήμερα υπήρξαν πολύ λίγες παραβιάσεις της νομοθεσίας, αναφορικά με την απαγόρευση προώθησης των υποψηφίων. «Η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώθηκε με τις απαγορεύσεις. Ένα πολύ μικρό ποσοστό δεν συμμορφώθηκε και αυτοί που δεν συμμορφώθηκαν, επίσης, θα μεταβιβαστούν στη Νομική Υπηρεσία, για να γίνουν οι σχετικές καταγγελίες», είπε.

Πηγή: Dialogos.com.cy

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!