Η κυβέρνηση παραβίασε τη νομοθεσία που αφορά τη διαφάνεια σχετικά με την πρόσληψη συμβούλων υπουργών κρύβοντας με αλχημείες τα ονόματά τους.
Παράλληλα, έγραψε και την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία όταν συζητείτο το θέμα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ανάμεσα σε άλλα, είχε εισηγηθεί:
«Την ανάγκη διασφάλισης ότι τα προσωπικά δεδομένα των συμβούλων-συνεργατών που θα δημοσιεύονται αφορούν μόνο στα απολύτως απαραίτητα στοιχεία, δηλαδή ονοματεπώνυμο, απολαβές και κατοχή ακαδημαϊκού τίτλου σχετικού με τα καθήκοντα της θέσης». Με άλλα λόγια, το ονοματεπώνυμο των συμβούλων ενέπιπτε «στα απολύτως απαραίτητα στοιχεία» που έπρεπε να δημοσιοποιούνται.
Η κυβέρνηση στο «Μητρώο Συμβάσεων Συμβούλων-Συνεργατών με τα μέλη της κυβέρνησης» αφαίρεσε το ονοματεπώνυμο των Συμβούλων και αντί αυτού κατέγραψε μόνο τα αρχικά τους.
Τι προνοεί, όμως, η νομοθεσία (Ο περί Συμβούλων-Συνεργατών των Μελών της Κυβέρνησης Νόμος του 2024 (20(I)/2024) την οποίαν παραβίασε η ίδια η προεδρία της Δημοκρατίας;
Σε αυτήν καταγράφονται και τα ακόλουθα:
(4)(α) Η έναρξη, η λήξη και/ή ο τερματισμός της σύμβασης απασχόλησης δημοσιοποιούνται με ανακοίνωση που αναρτά στην ιστοσελίδα της η Διοίκηση Προεδρίας, στην οποία περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο του συμβούλου-συνεργάτη, το μέλος της κυβέρνησης με το οποίο αυτός έχει συμβληθεί, οι απολαβές του και ο ακαδημαϊκός ή επαγγελματικός του τίτλος, τηρουμένων των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων και του περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμου.
(β) Οι προβλεπόμενες στην παράγραφο (α) ανακοινώσεις σε σχέση με τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τηρούνται στην ιστοσελίδα της Διοίκησης Προεδρίας για το σύνολο της διάρκειας ισχύος της εκάστοτε σχετικής σύμβασης απασχόλησης και για περίοδο έως και δύο (2) έτη μετά τη λήξη ή τον τερματισμό της.
Η δημοσιοποίηση του ονόματος των συμβούλων και όχι μόνο των αρχικών τους, πέραν του ότι προνοείται και στη σχετική νομοθεσία, άπτεται και της διαφάνειας, η οποία παρακάμπτεται και στο μυαλό ενός τρίτου αιωρείται η εντύπωση πως η κυβέρνηση κάτι θέλει να κρύψει.
Στο Μητρώο «Μητρώο Συμβάσεων Συμβούλων-Συνεργατών με τα μέλη της κυβέρνησης» περιλαμβάνονται 19 συνεργάτες.
Όπως πληροφορείται το philenews, η προεδρία της Δημοκρατίας επικοινώνησε με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία ερωτηθείσα σχετικά από την ιστοσελίδα μας, ανέφερε ότι η απόφαση για καταγραφή των αρχικών των συνεργατών των διαφόρων στελεχών της κυβέρνησης ελήφθη από την ίδια την κυβέρνηση.
Η θέση που φέρεται να είχε εκφράσει η κυβέρνηση ήταν ότι σημασία έχουν οι απολαβές και το καθεστώς εργοδότησης των συνεργατών και όχι το όνομά τους. Παράλληλα, η κυβερνητική πλευρά εξέφρασε τη θέση, πως δεν χρησιμεύει σε οτιδήποτε η ανάρτηση του ονοματεπωνύμου του όποιου συνεργάτη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Επίτροπος παρέπεμψε στις θέσεις που εξέφρασε ενώπιον της Βουλής.
Με βάση το σχετικό μητρώο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει έξι συμβούλους εκ των οποίων δύο με δίπλωμα αρχαιολογίας, ένας είναι σύμβουλος στην υπουργό Γεωργίας, ένας στον υφυπουργό Ναυτιλίας, δύο στον υπουργό Εργασίας, ένας στον υπουργό Δικαιοσύνης, ένας στον υπουργό Εξωτερικών, ένας στην υπουργό Παιδείας, ένας στην υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, δύο στον υπουργό Εσωτερικών, ένας στον υπουργό Ενέργειας, δύο στον υπουργό Υγείας και ένας στον υπουργό Άμυνας.
Πηγή: https://www.philenews.com/