Του Γιώργου Μιχαηλίδη
Μετά τον τερματισμό διαχείρισης της Μαρίνας Λάρνακας από την εταιρία Kition Ocean Holdings, στις 27 Μαΐου 2024, η κυριότητα της Μαρίνας πέρασε στα χέρια του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνίων και Έργων, ενώ την ευθύνη για το Λιμάνι της Λάρνακας ανέλαβε η Αρχή Λιμένων. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για μια κατάσταση αλαλούμ.
Μιλώντας στο Skala Times, υπάλληλος στη Μαρίνα Λάρνακας χαρακτήρισε αυτή την ανάθεση ως το «έγκλημα του αιώνα», ενώ αναφερόμενος στην υπογραφή της σύμβασης το 2021, δήλωσε πως 3 χρόνια μετά βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, αφού γίνεται «το ίδιο λάθος με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, διορθώνουμε το λάθος με λάθος».
Σήμερα, οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας, όπως οι ίδιοι δήλωσαν στο SkalaTimes, με συγκεκριμένο υπάλληλο στη Μαρίνα, ο οποίος για ευνόητους λόγους επιθυμεί να μείνει ανώνυμος, να αναφέρεται σε «μη καθορισμό της υπάρχουσας κατάστασης».
Οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν ξέρουν πότε και αν θα πληρωθούν, ενώ κανείς δεν μπορεί να τους δώσει σαφείς απαντήσεις για το μέλλον της Μαρίνας, τόνισαν στο SkalaTimes.
Πιο συγκεκριμένα τα παράπονα των εργαζομένων όπως τα ανέφεραν χθες 12 Ιουνίου στο SkalaTimes:
Σχεδόν 3 εβδομάδες μετά την αλλαγή διαχείρισης, το σκηνικό στη Μαρίνα Λάρνακας άλλαξε
εντελώς. Εργαζόμενοι στη Μαρίνα μας ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν καθημερινά την ακαθαρσία στα δημόσια λουτρά και τουαλέτες, τα οποία υπό την διαχείριση της Kition καθαρίζονταν καθημερινά από υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για την καθαριότητα των αποδυτηρίων από το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους χώρους στάθμευσης, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τη μεταφορά σκυβάλων, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης ή των σκαφών να αδειάζουν οι ίδιοι τους κάδους απορριμμάτων.
Με ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εργαζόμενος (Γιώργος Καλλής) παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στη Μαρίνα, δημοσιεύοντας ένα βίντεο που δείχνει ιδιοκτήτη σκάφους να καθαρίζει τον περιβάλλοντα χώρο.
Στην ανάρτηση του αναφέρει:
«Η Κατάντια στην Μαρίνα Λάρνακας. Ήθελαν λέει να κρατήσουν το προσωπικό με τους διευθυντές για να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία της Μαρίνας. Αποτέλεσμα τα αποχωρητήρια να είναι βρώμικα και η καθαριότητα μηδέν. Αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες σκαφών να καθαρίζουν την Μαρίνα για να μην βρομίσουν. Οι μύγες πραγματικός κίνδυνος για την υγεία. Τα αυξημένα τέλη όμως, καλά τα εισέπραξαν από τους ιδιοκτήτες σκαφών και οι μισθοί τους πληρώνονται κανονικότατα.
Το βιντεάκι δείχνει ιδιοκτήτη σκάφους να εκτελεί χρέη καθαριστή….. Και μη μου πείτε αυτό συνέβη διότι έφυγαν οι κλέφτες αλλά το αντίθετο…διότι παρέμειναν».
Αντιμέτωποι με αυτό το σκηνικό, δυστυχώς, και οι τουρίστες που φαίνεται να κάνουν παράπονα στους εργαζόμενους, πράγμα που φθείρει την εικόνα της Μαρίνας, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη μας και πόλο έλξη για τους επισκέπτες της. Και όχι το αντίθετο.
Σύμφωνα με εργαζόμενο, «η Μαρίνα Λάρνακας δεν καλύπτει της προδιαγραφές ασφάλειας μιας Μαρίνας». Μιλώντας για την φωτιά που ξέσπασε στη Μαρίνα Λάρνακας στις 21 Δεκεμβρίου 2023, μας ανέφερε πως «τα σκάφη ήταν στο έλεος του αέρα. Κατά τύχη κάηκαν μόνο 3 και όχι
περισσότερα. Ο αέρας έπνεε από τον Νότο. Εάν φυσούσε από τον Βορρά, θα καίγονταν όλα».
Παράλληλα με την απουσία πλάνου πυρασφάλειας, ο εργαζόμενος έκανε λόγο για «ανεξέλεγκτη
είσοδο σκαφών». Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο SkalaTimes: «Η Μαρίνα Λάρνακας αποτελεί χώρο για νόμιμη είσοδο στην Κύπρο, χωρίς όμως να υπάρχει έλεγχος διακίνησης. Αυτό εντείνουν η απουσία radar καθώς και η αντικατάσταση ενός ασυρμάτου που κάλυπτε 30-40 μίλια με έναν ο οποίος καλύπτει μόνο 2-3 μίλια».
Η Μαρίνα Λάρνακας, θύμα της απειρίας της κυβέρνησης
Με βάση τα όσα μας δήλωσε εργαζόμενος, «οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν τα προβλήματα ενώ το αρμόδιο Υπουργείο και η Διευθύντρια την οποία έχει βάλει υπεύθυνη δεν έχουν εμπειρία στη διαχείριση Μαρίνας».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν αξιοποιήθηκαν άτομα μέσα στη Μαρίνα τα οποία μετρούν 40
χρόνια εμπειρίας και έχουν συμβάλει σε χρηματοδοτήσεις διεθνών έργων, τονίζοντας πως «το κράτος πρέπει να κάνει σοφή επιλογή με άτομα που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο».
Σε ερώτηση μας ως προς το τί περιμένουν οι εργαζόμενοι, η απάντηση που πήραμε ήταν μονολεκτική και αφοπλιστική: «Σοβαρότητα».