Βίος και Πολιτεία Φειδία…

Της Ζήνας Πουλλή


Τέλειωσαν και οι εκλογές (9/6/2024) και όλοι μιλούν για τον 24χρονο Φειδία Παναγιώτου από το Μένοικο που έγινε ευρωβουλευτής εξασφαλίζοντας σχεδόν 71,000 ψήφους. Όμως ποιος είναι ο Φειδίας και γιατί τον αποκάλεσαν φαινόμενο; Προσωπική μου άποψη, το φαινόμενο είναι ο ιερέας πατέρας του, όπως θα εξηγήσω πιο κάτω. Τον ιερέα που είδαμε να συνοδεύει βλοσυρός το γιό του όταν υπέβαλλε υποψηφιότητα και το ίδιο βλοσυρός όταν παρακολουθούσε την τελετή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Όπως γράφει η βικιπαίδεια (διαδίκτυο), που πάραυτα ενημερώθηκε για τη νίκη, ο 24χρονος Φειδίας (10/4/2000) είναι YouTuber από το 2019 και αυτή τη στιγμή έχει μερικά εκατομμύρια που τον παρακολουθούν. YouTuber ονομάζεται ένας άνθρωπος που διαθέτει δικό του κανάλι στην ιστοσελίδα του YouTube στο διαδίκτυο. Ένας τέτοιος δημιουργός γίνεται διαδικτυακή διασημότητα, κερδίζοντας τη δημοτικότητα του από τα βιντεάκια που ανεβάζει. Σταδιακά αποκτά κοινό (ακολούθους) που παρακολουθούν τις αναρτήσεις του και σχολιάζουν (θετικά ή αρνητικά). Ένας YouTuber έχει κέρδος από τη δραστηριότητά του μέσω διαφημίσεων, οπότε όσο πιο πολλούς ακόλουθους έχει ένα κανάλι τόσο πιο μεγάλο το κέρδος.

Διερωτήθηκα για τα βιντεάκια που έχει αναρτήσει και τα είδαν τόσοι άνθρωποι. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά που πείθουν για αυτό που είπε ο ίδιος: «κάμνω πελλάρες τζαι φκάλω ριάλια». Πόση μεγάλη «πελλάρα» είναι να θαφτεί κάποιος ζωντανός σε ένα φέρετρο για 10 μέρες; Φυσικά είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, επικοινωνούσε με το περιβάλλον με ασύρματο, καταμετρούσαν τα βιομετρικά του κτλ. Όταν παρακολούθησα το βίντεο είδα με έκπληξη τον ιερέα πατέρα του να παρακολουθεί το θάψιμο και λίγο πιο πέρα τη μητέρα του. Και ερωτώ γνωρίζοντας το μέσο Κύπριο πατέρα πώς θα αντιδρούσε αν το σπλάχνο του του ανακοίνωνε ότι θα θαφτεί ζωντανός. Το πιθανότερο σε μια προσπάθεια αποτροπής να τον έδερνε.

Άλλες αναρτήσεις:

  • Σε ταξίδι στην Ιαπωνία μπαινόβγαινε στα τραίνα χωρίς εισιτήριο και κρυβόταν στην τουαλέτα όταν ερχόταν ο εισπράκτορας. Όταν το ανάρτησε οι αρχές τον καταδίωξαν.
  • Κατασκήνωσε για μέρες έξω από το οίκημα του Elton Musk απαιτώντας μια αγκαλιά, κάτι που είχε εξασφαλίσει με άλλες διασημότητες.
  • Μπήκε σε ακριβό ξενοδοχείο στην Ινδία και αφού ανέβηκε στον όροφο και είδε το αριθμό σουίτας κατέβηκε στο εστιατόριο δίνοντας τον συγκεκριμένο αριθμό, έφαγε μέχρι σκασμού και έφυγε χωρίς να πληρώσει.
  • Έμεινε νηστικός για 30 μέρες διότι ήθελε να σπάσει το ρεκόρ.
    Σίγουρα ο Φειδίας μπορεί να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες έχοντας την εκπαίδευση των ΟΥΚ στο στρατό.

    Επανερχόμαστε στο ερώτημα πώς θα αντιδρούσε ο μέσος Κύπριος πατέρας αν ο γιός του, που δεν ήταν καλός μαθητής, του ανακοίνωνε ότι δεν θέλει να σπουδάσει αλλά θα πάει Αμερική να γίνει YouTuber. Δεν γνωρίζουμε την αρχική αντίδραση αλλά σίγουρα όταν άρχισαν να έρχονται τα πρώτα χρήματα είχε όχι μόνο την ανοχή αλλά και την πλήρη υποστήριξη του ιερέα πατέρα. Προσωπικά πιστεύω ότι φαινόμενο δεν είναι ο Φειδίας αλλά ο ιερέας.

    Εμείς οι παλαιότεροι ακούαμε το «τι θα πει ο κόσμος» σε κάθε σκανταλιά που κάναμε. Δεν είχε σημασία το σωστό ή λάθος της πράξης αλλά η γνώμη του κόσμου, η αποδοχή του κόσμου.

    Πολλοί διερωτώνται πώς ένα νεαρό παιδί συγκέντρωσε μόνο του τόσο μεγάλο αριθμό ψήφων. Προφανώς ο κόσμος κουράστηκε από τα κόμματα, τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια. Κατάντησε τα πάντα στην Κύπρο να είναι κομματικοποιημένα, για διορισμούς, προαγωγές κτλ. Τα παραδοσιακά κόμματα έδειχναν τάση αποσυσπείρωσης εδώ και καιρό. Τα ίδια άτομα στην πολιτική σκηνή εδώ και χρόνια, να … νομοθετούν για τον εαυτό τους. Παρακολουθούμε τα όσα απίστευτα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό. Άτομα μεταπηδούν από τη μια θέση στην καλύτερη αρκεί να εγγραφείς σε ένα κόμμα (περίπτωση Γιάννη Γιαννάκη). Θέματα τα οποία εξόφθαλμα αποτελούν σκάνδαλα και παρατυπίες, αλλά όχι μόνο οι υπαίτιοι δεν ντρέπονται και να σιωπήσουν παρά μόνο μας προκαλούν με τις δηλώσεις τους. Όταν κάποιοι ήταν προκλητικοί και θρασείς με τα λόγια και τις πράξεις τους, η μακαρίτισσα η γιαγιά μου συνήθιζε να λέει: «εχάσαν την αντροπήν» και το αμίμητο «από εν αντρέπεται, ο κόσμος εν δικός του».

    Λογικό να υπάρχουν ψήφοι διαμαρτυρίας. Αλλά, πόση επιπολαιότητα των Κυπρίων να ψηφίσουν ένα άγνωστο μέχρι προ τινός παιδί που παραδέχεται ότι δεν ξέρει από πολιτική. Και πόσα άλλα παιδιά θα προσπαθήσουν να τον μιμηθούν κάμνοντας «πελλάρες»; Αν κάποιος δεν έχει υπόβαθρο και σταθερά θεμέλια θα καταποντιστεί όσο και αν τον ευνόησαν οι συγκυρίες.

    Ο Φειδίας, χωρίς να ξέρει από πολιτική και χωρίς να υπόσχεται τίποτα έτρεξε τις εκλογές και κέρδισε. Παραδέχτηκε την άγνοια του και είπε θα προσπαθήσω να μάθω. Του εύχομαι ολόψυχα να μάθει πολλά και να επιτύχει για το καλό όλων μας. Πάντως απεύχομαι να τον μιμηθούν κι άλλοι.

    Συγχαρητήρια στο Φειδία και στην οικογένεια του που τον στήριξε, δεν τον απέρριψε. Ιδιαίτερα θα συγχαρώ τον πατέρα του Φειδία, τον ιερέα φαινόμενο.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Νεόφυτος Φακοντής: «Nα γνωρίζουν οι δημότες της Λάρνακας, της Ορόκλινης και των Λιβαδιών ότι θα δουν πολύ καλύτερες μέρες»

Ο Αντιδήμαρχος Ορόκλινης, Νεόφυτος Φακοντής, κέρδισε την αγάπη του κόσμου της Ορόκλινης, ο οποίος του ανανέωσε το “συμβόλαιο εμπιστοσύνης’ και στις 9 Ιουνίου του έδωσε

Χορωδιακό Φεστιβάλ στα Λιβάδια

ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 7ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Διοργανωτές: Δήμος Λάρνακας και Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιών

error: Content is protected !!