Εξηγήσεις για το Σχέδιο «ΘΥΜΕΛΗ» και τον αποκλεισμό θεατρικών φορέων ζητά ο Βουλευτής Γιώργος Κουκουμάς από το Αρμόδιο Υπουργείο

Μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα του Σχεδίου «ΘΥΜΕΛΗ» έχουμε δει ότι τα δύο θέατρα της Λάρνακας, Θέατρο ΣΚΑΛΑ και Θέατρο ΡΟΗ, έχουν αποκλειστεί από το σχέδιο, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά, αλλά και απογοήτευση.
Φαίνεται, δυστυχώς, πως δεν είναι μόνο τα δύο θέατρα της Λάρνακας που έχουν αποκλειστεί, αλλά και άλλοι αξιόλογοι θεατρικοί φορείς.
Μετά από αυτή την εξέλιξη το Θέατρο ΡΟΗ είναι αποφασισμένο να κινητοποιηθεί. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη της στο SkalaTimes η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΡΟΗ, η γνωστή ηθοποιός Βαλεντίνα Σοφοκλέους, είχε δηλώσει: “Είμαι αγανακτισμένη, είμαι θυμωμένη με τα αποτελέσματα του ΘΥΜΕΛΗ, η αδικία επαναλαμβάνεται, κι όταν επαναλαμβάνεται μια αδικία, την οποία αναγνώρισε το προηγούμενο εξάμηνο και η ίδια η Υφυπουργός ενώπιων του Κυπριακού λαού και ζήτησε συγνώμη, διότι το Υφυπουργείο αδίκησε την ΡΟΗ το πρώτο εξάμηνο. Έρχεσαι τώρα και συμπεριφέρεσαι το ίδιο. Άρα λοιπόν εκείνες ήταν κουβέντες του αέρα. Εγώ γιατί να εμπιστεύομαι πλέον αυτό το Υφυπουργείο Πολιτισμού; Εγώ δεν ζητώ πλέον, απαιτώ, από το Υφυπουργείο να βάλει τα πράγματα σε τάξη και δικαιοσύνη. Διότι αν δεν ζούμε με μια δικαιοσύνη τότε σημαίνει ότι κάτι πάει Χ σε τούτη την πατρίδα. Λοιπόν, αν κάποιος διαβάσει τα αποτελέσματα ΘΥΜΕΛΗ αμέσως θα κατανοήσει πως έχουν παρθεί οι αποφάσεις. Και δεν αφήνω αιχμές, αν θέλετε τα λέω έξω από τα δόντια! Οι αποφάσεις έχουν παρθεί με βάση την πολιτική ή κομματική δύναμη. Εγώ σαν Βαλεντίνα Σοφοκλέους και σαν ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΗ αυτό το πράγμα δεν το δέχομαι! Αν το παιχνίδι θα παιχτεί με αυτό το τρόπο, θέλω να το ξέρω! Και το είπα πριν λίγους μήνες στην Υφυπουργό. Αν το παιχνίδι θα παίζεται με τούτο το τρόπο, να το παίξουμε κι εμείς”.

Σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουνίου ο Βουλευτής Αμμοχώστου, ΑΚΕΛ, κ. Γιώργος Κουκουμάς απέστειλε την πιο κάτω επιστολή προς την Διευθύντρια Βουλής των Αντιπροσώπων
Κυρία Τασούλα Ιερωνυμίδου:

Ερώτηση ημερομηνίας 21ης Ιουνίου 2024, του Βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Γιώργου Κουκουμά

Με την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Σχεδίου «ΘΥΜΕΛΗ» για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 έχουν αποκλειστεί από την κρατική επιχορήγηση θεατρικοί φορείς με πλούσια δράση, όπως για παράδειγμα το Θέατρο “Versus”, το Θέατρο «Ροή», το Θέατρο Σκάλα, το Red Stage Theatre, το Θέατρο “Piccolo” και το HAMM Broductions.

Αυτή η εξέλιξη συνιστά πισωγύρισμα για την θεατρική δημιουργία στον τόπο μας και παράλληλα, αφήνει σε εργασιακή ανασφάλεια δεκάδες άτομα που δραστηριοποιούνται στον
τομέα του Πολιτισμού. Εντοπίζουμε επίσης ότι δεν έχει χορηγηθεί κανένα θεατρικό σχήμα που εδρεύει στην Λάρνακα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πολιτιστική ζωή της πόλης.

Είναι γνωστό ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας έχει επικρίνει επανειλημμένα το γεγονός ότι το συνολικό κονδύλι για την στήριξη θεατρικών παραγωγών είναι πολύ χαμηλό με αποτέλεσμα μόνο ένας μικρός αριθμός αιτήσεων να εγκρίνεται. Επιπρόσθετα, σοβαρή κριτική υφίσταται και για τις προσεγγίσεις του Υφυπουργείου Πολιτισμού ως προς τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες επιχορήγησης θεατρικών φορέων ενώ μεγάλη μερίδα του θεατρικού κόσμου ζητά περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία ως προς την όλη διαδικασία.

Ωστόσο, στη δεδομένη στιγμή το επείγον είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των θεατρικών φορέων που έχουν αποκλειστεί από την επιχορήγηση και ταυτόχρονα, να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η θεατρική παραγωγή στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας κινδυνεύει να εκμηδενιστεί ένεκα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Παρακαλείται η αρμόδια Υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

  • Αν συμμερίζεται την ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των θεατρικών φορέων που έχουν αποκλειστεί από την επιχορήγηση;
  • Αν προτίθεται να λάβει υπόψη την ανάγκη να χρηματοδοτούνται θεατρικές παραγωγές σε κάθε επαρχία;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να διασφαλίσει την αύξηση του συνολικού κονδυλίου για την επιχορήγηση της θεατρικής παραγωγής της Κύπρου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

error: Content is protected !!