Άντρη Κυριαζή: «Πολύ σημαντική η παρουσία του κόσμου στις παραστάσεις μας, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικό έργο και να βιώνουν οι μαθητές μας την μοναδική αυτή εμπειρία»

Με αφορμή τις παραστάσεις του Θεατρικού της εργαστηρίου, η γνωστή ηθοποιός και εκπαιδευτικός Άντρη Κυριαζή μιλά στο SkalaTimes. Με το γνωστό της ύφος, το αυθεντικό, η Άντρη μιλά έξω από τα δόντια για όλα, για τα πολιτιστικά στη Λάρνακα, για την απόφαση να εγκαταλείψει το δημόσιο σχολείο και να δημιουργήσει το δικό της θεατρικό εργαστήρι, η Άντρη Κυριαζή τονίζει πως “Καλός ηθοποιός είναι ο αλλιτέχνης ηθοποιός που ποιεί ήθος επί σκηνής αλλά κι εκτός σκηνής… Που πλάθεται σε όλους τους ρόλους με αλήθεια, αμεσότητα, φυσικότητα…θέλει κόπο και συνεχή δουλειά..και κυρίως να μην επαναπαύεται στις ευκολίες του”.
Στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου το Θεατρικό Εργαστήρι “Παράθυρο Ανοικτό” μας περιμένει στις 8:30 το βράδυ στο Υπαίθριο Θέατρο Τάσου Μητσόπουλου στην Αραδίππου για να παρακολουθήσουμε εφηβικό θέατρο, το κλασικό «Ρωμαίος & Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ σε μία πρωτότυπη διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου σε αισθηματική κωμωδία “που περνά μηνύματα για ρατσισμό, σεξισμό, καταναλωτική κοινωνία, λανθασμένα πρότυπα όπως αυτό του «φαίνεσθαι» και του «παπαγαλίζειν» κι όχι της ουσιαστικής παιδείας. Δύο πλάσματα που αγαπιούνται αληθινά καμία διαφορά δεν μπορεί να τους χωρίσει στη δική μας παράσταση λοιπόν, κάτι που έχουν ανάγκη να ακούσουν όσο ποτέ οι έφηβοι του σήμερα”.
Τα καθαρά έσοδα της δεύτερης παράστασης μας την Δευτέρα 1/7 θα δοθούν στον σύνδεσμο Ένα Όνειρο μια Ευχή για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις.  (Για πληροφορίες και εισιτήρια 99 339876)

Της Γιώτας Δημητρίου

Άντρη με ποια κριτήρια επιλέγεις τα έργα του θεατρικού σου εργαστηρίου και με ποια κριτήρια τα έχεις επιλέξει φέτος;
Θυμάμαι πριν χρόνια να σου απαντώ με γνώμονα το κοινό και θέλοντας αυτό να ταυτιστεί και να πάρει κάτι μαζί του φεύγοντας από το θέατρο. Πλεόν αναθεώρησα κι επιλέγω μεγάλα έργα, κλασικά έργα, γιατί διατηρώ την πεποίθηση ότι μέσα από αυτά οι μαθητές μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα το θέατρο και να το αγαπήσουν. Μέσα από έργα που άντεξαν στο χρόνο, ακριβώς επειδή συνδυάζουν την αισθητική και την ποίηση με την ανάδειξη θεμάτων, ιδεών και αξιών που πάντα ενδιαφέρουν τον Άνθρωπο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.  
Φέτος λοιπόν επέλεξα το πολυβραβευμένο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Τα Μαγικά Μαξιλάρια» για το παιδικό θέατρο.  Ένα υπέροχο βιβλίο που μιλά για τη γενναιότητα, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία. Γιατί τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρά ότι κανένας δεν μπορεί να τους αρπάζει τα όνειρά τους. Στο εφηβικό θέατρο επέλεξα το κλασικότατο έργο «Ρωμαίος & Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ που μιλά για τον μεγαλύτερο και ανεκπλήρωτο έρωτα μετ’εμποδίων σε μία πρωτότυπη διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου σε αισθηματική κωμωδία που περνά μηνύματα για ρατσισμό, σεξισμό, καταναλωτική κοινωνία, λανθασμένα πρότυπα όπως αυτό του «φαίνεσθαι» και του «παπαγαλίζειν» κι όχι της ουσιαστικής παιδείας. Δύο πλάσματα που αγαπιούνται αληθινά καμία διαφορά δεν μπορεί να τους χωρίσει στη δική μας παράσταση λοιπόν, κάτι που έχουν ανάγκη να ακούσουν όσο ποτέ οι έφηβοι του σήμερα.

Για σένα τι σημαίνουν αυτές οι παραστάσεις που δίνετε με τους μαθητές σου κάθε χρόνο; Σημαίνουν το αποτέλεσμα των κόπων μιας χρονιάς. Να βλέπεις τους μαθητές σου και να θυμάσαι πως άρχισαν και που κατέληξαν μετά από δέκα μήνες είναι πολύ όμορφο. Το ταξίδι γίνεται ολόχρονα βέβαια και η έγνοια μας είναι μέσα από την εβδομαδιαία θεατρική αγωγή να τους θωρακίζουμε το υγιές εγώ τους και να παίρνουν εφόδια ζωής. Να τους βλέπεις όμως να στέκονται πάνω στη σκηνή με τόσα φώτα και με άγνωστο κοινό και να έχουν τόση αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια και χαρά, είναι μοναδικό!  Σου δίνει κίνητρο και επιβεβαίωση γι αυτό που κάνεις. Είναι το τέλος μιας δημιουργικής χρονιάς και αν και είναι εξαντλητικό είναι συνάμα και απολαυστικό. Η υπερκόπωση κτυπά την πόρτα κάθε τέλος του χρόνου, αλλά αυτό είναι το επιστέγασμα της χρονιάς.



Είναι γνωστό πως έχεις εγκαταλείψει το δημόσιο και την όποια επαγγελματική του ασφάλεια για να ακολουθήσεις το όνειρο σου, την δημιουργία του δικού σου θεατρικού εργαστηρίου. Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε που έκανες αυτό το βήμα; Το έχεις μετανιώσει;
Πέρασαν ήδη 8 χρόνια. Τα καλοκαίρια μόνο το μετανιώνω που δεν έχω εισόδημα 🙂 Τους υπόλοιπους 10 μήνες είμαι σε δημιουργικούς ρυθμούς με τους μαθητές μου. Αφιερώνω πολύ χρόνο στο εργαστήρι μου πέρα από το χρόνο διδασκαλίας, αλλά παίρνω και τόσα πολλά από τους μαθητές μου στο δικό μου χώρο διδασκαλίας, χωρίς να κουβαλώ βαλίτσες με τα χρεώδη, χωρίς άδεια για να χρησιμοποιήσω το θέατρο του σχολείου, χωρίς γραφειοκρατία για να πάρω τους μαθητές μου να παίξουν θέατρο. Τι άλλο να θέλω! Ναι δουλεύω πολύ παραπάνω σε σχέση με το δημόσιο, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα…. Θυμάμαι με πόνο ψυχής όταν είχαμε κερδίσει το 1ο Παγκύπριο βραβείο στους αγώνες μαθητικού θεάτρου που διοργανώνει ο ΘΟΚ κάθε χρόνο με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου το 2015, με μία υπέροχη ομάδα 22 μαθητών και είχαμε εγκριθεί για να παίξουμε σε διεθνές μαθητικό φεστιβάλ αλλά η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρηματοδότησης της αποστολής μας δεν μας το επέτρεψε…. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή!

Για σένα τι σημαίνει να έχεις το δικό σου θεατρικό εργαστήρι;
Σημαίνει ευθύνη, ηθοπλασία, υποχρέωση και καλλιτεχνική δημιουργία. Το αισθητικό κριτήριο είναι που δεν λειτουργεί στο κοινό και καποιες φορές με απογοητεύει πολύ αυτό, αλλά το παλεύω… όταν βλέπω να γίνονται παραστάσεις επιφανειακές, χωρίς κόπο, χωρίς βάσεις καν δημιουργίας, για το εφέ και το θεαθήναι και όχι επί της ουσίας και να γεμίζουν τα θέατρα είναι αποθαρρυντικό… έχω πιάσει τον εαυτό μου να σκέφτομαι εκείνες τις στιγμές τώρα αν ήσουν στα σχολεία κι έκανες το μάθημα σου, την εξέταση σου και πήγαινες στο σπιτάκι σου δεν θα είχες να παλέψεις με όλο αυτό! Αλλά, όλα στη ζωή μας είναι επιλογές!

Πόσο σημαντική είναι η παρουσία και η στήριξη του κόσμου στις παραστάσεις των μαθητων σας και γιατί;
Πολύ σημαντική η παρουσία του κόσμου στις παραστάσεις μας, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικό έργο και να βιώνουν οι μαθητές μας την μοναδική αυτή εμπειρία. Για να ανέβει μια παράσταση στο θέατρο με σκηνικά, κοστούμια, μουσική, φώτα, ήχο κλπ χρειάζεται χρηματοδότηση και χωρίς τη στήριξη του κοινού δεν θα ήταν εφικτή.


Πότε είναι οι παραστάσεις;

Οι παραστάσεις μας είναι την Κυριακή 30/6 και Δευτέρα 1/7 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αραδίπππου στις 8:30.

Ζεις και εργάζεσαι στη Λάρνακα τι θα ήθελες να δεις πολιτιστικά στην πόλη μας;
Πολιτιστικά η πόλη μας νοσεί… ακούω τελευταία να συμβαίνουν αρκετές πρωτοβουλίες με το ΛΑΡΝΑΚΑ 2030. Εύχομαι να γίνονται με αγάπη κι επί της ουσίας και κυρίως να αγκαλιαστούν από τον κόσμο. Με έκπληξη μου όμως άκουσα ότι για πρώτη χρονιά ο Νοέμβριος δεν θα αποτελέσει τον μήνα του ερασιτεχνικού θεάτρου όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο μας και παραξενεύτηκα… Ευχομαι να συνεχιστεί.

Που θα σε βρούμε  τηλεοπτικά με τη νέα σεζόν;
Με τη νέα σεζόν θα με δείτε στο «Θυμάρι κι Αλμύρα» της Κόρινας Αβρααμίδου που θα προβάλλεται στο ΡΙΚ. Πρόκειται για μία καλοκουρδισμένη δουλειά από όλες τις απόψεις. Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα πρόσφατα και κυκλοφόρησε και το τρέιλερ της σειράς. Νιώθω πολύ περήφανη γι αυτή τη δουλειά.

Για σένα τι σημαίνει καλός ηθοποιός;
Καλό ηθοποιός είναι ο αλλιτέχνης ηθοποιός που ποιεί ήθος επί σκηνής αλλά κι εκτός σκηνής… Που πλάθεται σε όλους τους ρόλους με αλήθεια, αμεσότητα, φυσικότητα…θέλει κόπο και συνεχή δουλειά..και κυρίως να μην επαναπαύεται στις ευκολίες του!


Το μήνυμα σου στους αναγνώστες μας;
Να έχετε ένα όμορφο καλοκαίρι, δροσερό, ήρεμο και ταξιδιάρικο.  Και φυσικά κοπιάστε στην παράστασή μας για να κάνετε αρχή στο καλοκαίρι σας με μια δυνατή δόση εφηβικού έρωτα!  Οι έφηβοι μας μετά από πολλές πρόβες για το στήσιμο ενός κλασικού και δύσκολου έργου το αγάπησαν πολύ και είναι πανέτοιμοι να σας ταξιδέψουν στον κόσμο του Σαίξπηρ.  Ζωντανεύουν τον πιο μεγάλο κι ανεκπλήρωτο έρωτα σε αισθηματική κωμωδία με πολύ γέλιο, τρέλα, αγάπη, κόπο, ξιφασκία, τραγούδι, χορό, δράση και αμεσότητα!
Και για όμορφο σκοπό αφού τα καθαρά έσοδα της δεύτερης παράστασης μας την Δευτέρα 1/7 θα δοθούν στον σύνδεσμο Ένα Όνειρο μια Ευχή για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις.  Θα σας κάνουμε να ξανα ερωτευτείτε, να γελάσετε και να αναπολήσετε τα χρόνια της αθωότητας! 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Νεόφυτος Φακοντής: «Nα γνωρίζουν οι δημότες της Λάρνακας, της Ορόκλινης και των Λιβαδιών ότι θα δουν πολύ καλύτερες μέρες»

Ο Αντιδήμαρχος Ορόκλινης, Νεόφυτος Φακοντής, κέρδισε την αγάπη του κόσμου της Ορόκλινης, ο οποίος του ανανέωσε το “συμβόλαιο εμπιστοσύνης’ και στις 9 Ιουνίου του έδωσε

Χορωδιακό Φεστιβάλ στα Λιβάδια

ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 7ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Διοργανωτές: Δήμος Λάρνακας και Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδιών

error: Content is protected !!