Λεμεσός, 26/6/2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μια λαμπρή μέρα για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σύμφωνο Συνεργασίας συνδέει το ΤΕΠΑΚ και το Μουσείο Medelhavsmuseet της Σουηδίας
Μια λαμπρή μέρα ήταν για το ΤΕΠΑΚ η 24 Μαΐου 2024, αφού είχε τη χαρά να υποδεχτεί τον Σουηδό Πρέσβη στην Κύπρο κ. Martin Hagström, ο οποίος εκτιμώντας το σημαντικό επιστημονικό έργο που επιτελείται από το Κυπριακό Πανεπιστήμιο, ήθελε να ενημερωθεί από κοντά για τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ ΤΕΠΑΚ-ΈδραςUnesco και του Σουηδικού Μουσείου Medelhavsmuseet, όπου φιλοξενείται η μεγαλύτερη κυπριακή συλλογή που στεγάζεται εκτός Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης επίσκεψης, και στην παρουσία του Αντιπρύτανη του ΤΕΠΑΚ KαθηγητήΕυάγγελου Ακύλα και του εκπροσώπου του Τμήματος Αρχαιοτήτων κ. Γιάννη Βιολάρη, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της διπλωματικής εργασίας της κ. Ντεσουκι Ζελιας, μιας εξαιρετικά σημαντικήςαποστολής του ΤΕΠΑΚ για τον Κυπριακό Πολιτισμό και τα πολιτιστικά αγαθά της Κύπρου, που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού, που εξελίχθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας τους περασμένους μήνες και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Μουσείου Medelhavsmuseet (Μουσείο Μεσογειακών και Εγγύς Ανατολής Αρχαιοτήτων), όπου φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα που εκτείνονται σε μια περίοδο άνω των 7.000 ετών – από την εποχή του λίθου μέχρι την αυτοκρατορική Ρώμη και τα οποία μαρτυρούν συχνές και μακροχρόνιες επαφές μεταξύ της Κύπρου και άλλων πολιτισμών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σύντομο ιστορικό
Όλα ξεκίνησαν μετά την τιμητική πρόσκληση που έλαβε ο Διευθυντής της Έδρας UNESCO/ΤΕΠΑΚ Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης, ο οποίος προσκλήθηκε ως Key Note Speaker στο διεθνές Συνέδριο της Europeana, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 2023, υπό τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και φιλοξενήθηκε από το Μουσείο Εθνογραφίας στη Στοκχόλμη, ενώ είχε την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Σουηδίας και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Σουηδικό Συμβούλιο Εθνικής Κληρονομιάς.
Μετά από συνεχείς, μεθοδικές και εντατικές συνομιλίες,το Μουσείο Medelhavsmuseet της Στοκχόλμης , που έχει τη μεγαλύτερη συλλογή Κυπριακών αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα ,την υψηλή τεχνογνωσία και τον σεβασμό σε παγκόσμιο επίπεδο, της Έδρας UNESCO του ΤΕΠΑΚ , απέστειλε πρόσκληση προς τους εξειδικευμένους επιστήμονες του ΤΕΠΑΚ, που ασχολούνται με την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ψηφιοποίησης της τεράστιας συλλογής με χιλιάδες αντικείμενα, που διαθέτει το Μουσείο και προέρχονται από τις ανασκαφές της Κύπρου.
Οι ανασκαφές αυτές έγιναν το χρονικό διάστημα 1927-1931 από την Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή στην Κύπρο, με επικεφαλής τον μετέπειτα βασιλιά της Σουηδίας Gustav VI Adolf και το μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού υλικού των ανασκαφών εκείνων φυλάσσεται τώρα στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία και στο Medelhavsmuseet στη Στοκχόλμη.
Έτσι ,λοιπόν, η – υψηλής εξειδίκευσης – επιστημονική ομάδα του ΤΕΠΑΚ, ανταποκρίθηκε άμεσα και μετακινήθηκε με δαπάνες της Έδρας UNESCO, προκειμένου να εξετάσει επί τόπου τα σπουδαία αυτά αρχαιολογικά ευρήματα (>25000 ) και να καταστρωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ψηφιοποίησής τους, η διάρκεια του οποίου ήταν ανάλογο από τον βαθμό δυσκολίας και την πολυπλοκότητα του έργου. (https://unescochair-dch.net/3D_Modelling_CY_Artefacts_Sweden )