Ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δίνει τη πρώτη του συνέντευξη ως Πρόεδρος του ΕΟΑ, στο SkalaTimes και τονίζει: “Ναι, η επόμενη δεκαετία θα είναι της Λάρνακας και είμαστε εδώ για να εργαστούμε όσο σκληρά χρειάζεται για αυτό”

Συναντηθήκαμε τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, για τη πρώτη του συνέντευξη ως Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), ακριβώς δύο βδομάδες μετά την εκλογή του.
Ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους ο πρώτος πρόεδρος ΕΟΑ Λάρνακας μας μιλά για αυτό το νέο θεσμό, για το δικό του όραμα και σκέψεις και με αισιοδοξία τονίζει πως “ναι, η επόμενη δεκαετία θα είναι της Λάρνακας και είμαστε εδώ για να εργαστούμε όσο σκληρά χρειάζεται για αυτό”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Δύο εβδομάδες μετά την εκλογή σου κ. Χατζηχαραλάμπους, ποια τα συναισθήματα;
Χαρά, σαφέστατα, το πρώτο συναίσθημα το οποίο έρχεται. Ικανοποίηση. Βάρος ευθύνης. Και σίγουρα ένα έντονο αίσθημα ότι πρέπει να ακολουθήσει σκληρή δουλειά για να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του κόσμου αλλά και της εμπιστοσύνης του. Ο κόσμος έδωσε καθαρή εντολή στο άτομο μας και πρέπει να φανούμε αντάξιοι…..

Σε αυτές τις χιλιάδες κόσμου που ψήφισαν και επέλεξαν ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους να είναι ο πρώτος πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας.
Μεγάλη τιμή πραγματικά, αλλά παράλληλα, επαναλαμβάνω, είναι και μεγάλη ευθύνη.

Θα εργαστείς με τον ίδιο τρόπο που έχεις εργαστεί ως Διευθυντής του ΣΑΛ; Εκεί όλοι γνωρίζουμε πως κατάφερες να χτίσεις μια δυνατή ομάδα δίπλα σου, έτσι πέρα από τη δική σου σκληρή δουλειά είχες και τους κατάλληλους συνεργάτες. Με τον ίδιο τρόπο σκοπεύεις να εργαστείς και στον ΕΟΑ;
Πάντα για να πετύχουμε οτιδήποτε πρέπει να εργαζόμαστε συλλογικά, κανένας από μόνος του δεν μπορεί να πετύχει κάτι. Άρα για μένα είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται μια καλή ομάδα. Θα γίνει αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων που έχω, θα δημιουργήσω μια ομάδα με τους συνεργάτες μου και εκεί που θεωρώ ότι χρειάζεται να φέρουμε κόσμο να στελεχώσουμε, θα το κάνουμε εκεί όπου πρέπει και απαιτείται. Βεβαίως, επαναλαμβάνω, το να υπάρχει μια δυνατή ομάδα με τους κατάλληλους ανθρώπους είναι το ζητούμενο και αυτό θα κάνουμε.

Είσαι ο πρώτος Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας και είναι κάτι καινούριο για όλους μας αυτός ο Οργανισμός. Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ότι ετοιμάζεις μια Δημοσιογραφική Ημερίδα, Ανοικτή Συζήτηση και Ενημέρωση όχι μόνο στα ΜΜΕ αλλά και στο κόσμο, ως προς τον ρόλο του ΕΟΑ. Αυτό ήταν πολύ θετικό για εμάς διότι επιβεβαιώνει πως σε ενδιαφέρει να γνωρίζει ο κόσμος ποιος θα είναι ο ρόλος και τα καθήκοντα αυτού του νέου Οργανισμού.
Εμείς Γιώτα είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Η ευημερία των πολιτών της Λάρνακας είναι για μένα προτεραιότητα. Αυτοί που θεωρούν ότι θα αφήσουμε στο περιθώριο την ευημερία του κόσμου και θα ασχοληθούμε με άλλα πράγματα, είναι λάθος. Προτεραιότητα μας είναι η ευημερία του κόσμου η οποία θα συνδυαστεί με όλα, δηλαδή ναι μεν ανάπτυξη αλλά με προτεραιότητα την ευημερία του κόσμου, όχι ανάπτυξη εις βάρος της ευημερίας του κόσμου. Για εμάς ο δημότης, ο πολίτης είναι το επίκεντρο. Και έτσι θα πορευτούμε.

Είναι πέντε οι πρώτοι πρόεδροι του ΕΟΑ σε κάθε επαρχία, θα συνεργαστείτε;
Δεν σου κρύβω πως ο κ. Γιωρκάτζης επικοινώνησε μαζί μου και επιδίωξε να συναντηθούμε, το ίδιο έπραξε και ο κ. Πιττοκοπίτης από την Πάφο, με τον οποίο θα συναντηθούμε επίσης.
Θεωρώ πως είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν συνεργασίες και κάποιες συνεννοήσεις…..

Σε ρωτώ γιατί γνωρίζω πως είσαι άνθρωπος που χτίζει πάνω σε συνεργασίες….
Βεβαίως. Κοίταξε, θα πορευτεί η κάθε επαρχία ξεχωριστά, αλλά είναι δεδομένο πως υπάρχει κοινό έδαφος, κοινά προβλήματα, κοινές προκλήσεις, άρα ναι υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε να χαράξουμε μια κοινή πορεία και να βοηθηθεί στην εξέλιξη της η λειτουργίας των ΕΟΑ και ενδεχομένως και μέσα από κοινές δράσεις. Εννοείται κάθε πόλη και επαρχία έχει τις ιδιαιτερότητες της, θα λειτουργήσει διαφορετικά, αλλά ναι, υπάρχει και κοινό έδαφος.
Δεν σας κρύβω πως εμείς ως Λάρνακα είμαστε σε ένα αρκετά καλό και προχωρημένο στάδιο επαρχιακά και νιώθω ότι εμείς σαν Λάρνακα θα είμαστε αρκετά πρωτοπόροι.

Πρώτες δύο εβδομάδες που έχεις αναλάβει αυτή τη θέση, ποια ζητήματα βλέπεις πως θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως προκλήσεις και που θα δώσετε προτεραιότητα;
Να ξεκινήσουμε ότι η διαχείριση της αλλαγής είναι το πιο σημαντικό. Άρα το να διαχειριστούμε την αλλαγή την οποία έχουμε μπροστά μας είναι μια πρόκληση από μόνο της. Και χωρίζεται σε δύο σκέλη: Το πρώτο έχει να κάνει με το προσωπικό μας. Άρα το ότι έχουμε μετακινήσει το προσωπικό μας, είναι κι αυτό θέμα, σκεφτείτε ότι μιλάμε για ανθρώπους που έχουν μάθει για 20 τόσα χρόνια στο ίδιο γραφείο με ίδια ομάδα συνεργατών, να αποχωρίζονται τώρα συναδέλφους, να αλλάζουν γραφεία, είναι ιδιαίτερο. Άρα είναι μέσα στο κομμάτι της αλλαγής που έχουμε να διαχειριστούμε. Νέα συστήματα μηχανογραφικά, νέα δεδομένα. Άρα η διαχείριση αυτής της αλλαγής είναι μια πρόκληση από μόνη της. Η διαχείριση της αλλαγής έχει να κάνει και με τον κόσμο. Ο κόσμος δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική ενημέρωση από το κεντρικό κράτος και οι περισσότεροι αν τους ρωτήσεις δεν γνωρίζουν τι είναι ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης. Όφειλε το κράτος να ενημερώσει. Ο κόσμος δεν ξέρει τα βασικά, αύριο πχ ο κάτοικος στους Τρούλους που θα πληρώνει το νερό του; Έχουν ενημερωθεί; Εγώ λέω πως οι περισσότεροι δεν έχουν ενημερωθεί όπως θα έπρεπε.
Εμείς από αυτή τη βδομάδα ξεκινάμε με ενημέρωση του κόσμου, είναι μια από τις προτεραιότητες μας. Μέσα από Δελτία Τύπου, μέσα από την τεχνολογία και με τη βοήθεια εσάς Γιώτα μου, των τοπικών ΜΜΕ, με την Ημερίδα της Παρασκευής, με τα ΜΚΔ, με όλους τους τρόπους που έχουμε στα χέρια μας, έτσι ώστε να ενημερώσουμε τον κάθε πολίτη της πόλης και επαρχίας Λάρνακας να γνωρίζει τι είναι ο ΕΟΑ και πως θα αλλάξει την δική του καθημερινότητα και πως θα βοηθήσει τη πόλη και επαρχία Λάρνακας.
Επιπλέον, τον Ιούλιο θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις σε όλα τα συμπλέγματα. Θα έχω συγκεντρώσεις σε πέντε δήμους της επαρχίας μας και σε πέντε συμπλέγματα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ενημερωτικές ημερίδες, να μάθει ο κόσμος τι αλλάζει στις ζωές του, τι θα προσφέρει ο ΕΟΑ, αλλά και που είμαστε σήμερα που και θέλουμε να πάμε αύριο. Να ξέρει ο κόσμος τι θα αλλάξει, τι να αναμένει, που θέλουμε να πάμε. Να δώσουμε του κόσμου μια σωστή και σφαιρική ενημέρωση και να υπάρχει μια διαφάνεια και έτσι να πορευτούμε.

Να αντιληφθεί ο κόσμος πως αυτός ο νέος Οργανισμός δεν ήρθε τυχαία, ήρθε για να διευκολύνει τις ζωές μας, να μας βοηθήσει ως πόλη και επαρχία Λάρνακας να προχωρήσουμε να διευκολυνθεί η καθημερινότητα μας….
Ναι, επίσης να αντιληφθεί ο κόσμος πως αυτός ο νέος Επαρχιακός Οργανισμός ήρθε για να βοηθήσει και όχι για να δυσκολέψει, διότι κάποιοι έχουν σπείρει τον πανικό ότι με αυτό τον νέο οργανισμό θα υπάρξουν αυξήσεις σε φορολογίες κτλ.
Θέλω να τονίσω πως ο Οργανισμός ήρθε για να διευκολύνει τον κάθε πολίτη της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Σε υπηρεσίες, σε εξυπηρέτηση, ο Οργανισμός ήρθε για να βοηθήσει στην ευημερία του πολίτη.
Προτεραιότητα μας είναι ο κόσμος, και με τα ΚΕΔ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Δημοτών) θα εξυπηρετηθεί ο κόσμος, θα τρέξουμε αρχικά δύο από 1/7. Θα παραμείνει εκεί στο ίδιο σημείο με το Δήμο, είναι μια διευθέτηση που κάναμε μαζί με το Δήμαρχο να μας παραχωρηθεί ο χώρος που έχει το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λάρνακας θα το λειτουργήσουμε σαν νέος επαρχιακός εκεί άρα οι Δημότες που θα πηγαίνουν για τα δημοτικά τέλη θα μπορούν να εξυπηρετούνται και για τον επαρχιακό για τις υπηρεσίες τις δικές μας. Θα τρέξουμε και σημεία εξυπηρέτησης εκεί που βρίσκεται σήμερα η Υδατοπρομήθεια και μέχρι 1/9 θα τρέξουμε και σε όλους τους άλλους Δήμους Επαρχίας Λάρνακας και ανάλογα με τη ζήτηση και συζητώντας με τα νέα συμπλέγματα τις νέες ηγεσίες που τώρα έχουν εκλεγεί θα δούμε αν υπάρχουν άλλες ανάγκες, αν πρέπει να πάμε και σε κοινότητες, θα πάμε. Θα κάνουμε ότι πρέπει να γίνει έτσι ώστε ο κόσμος να εξυπηρετείται και να μην ταλαιπωρείται. Βεβαίως θα χρησιμοποιήσουμε και τη μηχανογράφηση. Άρα πρέπει να να δούμε και αν υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης διαδικτυακά για να τους διευκολύνουμε, αλλά και η φυσικά παρουσία θα είναι εκεί. Και θα κάνουμε και κέντρο εξυπηρέτησης, ένα τηλεφωνικό κέντρο που θα ενημερώνει το κόσμο για τις υπηρεσίες μου, κάτι που ξεκινά από 1/7 .

Κάτι που είχαν υποστηρίξει οι υποστηρικτές σας προεκλογικά και ακούγεται και τώρα βεβαίως, είναι πως η στενή συνεργασία που είχατε τα τελευταία έξι χρόνια με τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Βύρα θα βοηθήσει στο έργο σας και κατ΄επέκταση τον Οργανισμό. Να το σχολιάσετε αυτό; Δηλαδή το ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΑ έχει ήδη συνεργαστεί ως Διευιυντής ΣΑΛ με το Δήμαρχο Λάρνακας θα είναι βοηθητικό στοιχείο;
Να αναφέρω ότι με το Δήμαρχο υπάρχει μια αλληλοεκτίμηση και εργαζόμαστε σαν μια πολύ καλή ομάδα και έτσι πορευτήκαμε τα έξι χρόνια που ήμουν Διευθυντής ΣΑΛ και ο Δήμαρχος Πρόεδρος του ΔΣ. Συλλογικά σαν μια ομάδα εργαστήκαμε, θέτωντας πάντα το κοινό καλό ως προτεραιότητα και με αυτή τη φιλοσοφία θα εργαστούμε και τώρα. Με τον Δήμαρχο έχουμε αρκετά κοινά….

Όπως;
Είμαστε εργασιομανείς και οι δύο, έχουμε όραμα, στόχους, αγωνιζόμαστε για τους στόχους μας, εργαζόμαστε με διαφάνεια και το πιο σημαντικό κοινό ότι αγαπούμε τη πόλη μας πραγματικά. Αντιλαμβάνεστε πως όταν αγαπάς κάτι, το κάνεις με αγάπη, σκληρή δουλειά και καθαρά χέρια, τότε η επιτυχία είναι δεδομένη. Με τη σκέψη ότι αγαπούμε τη πόλη και επαρχία μας είμαι βέβαιος πως θα πετύχει αυτή η νέα διαδρομή.
Θέλω να πω όμως ότι η συλλογική και ομαδική δουλειά δεν αφορά μόνο το Δήμαρχο και με το Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε και θα έχουμε συνεργασία και θα εργαστούμε ως ομάδα…

Είσαι Team Player Άγγελε…
Είναι γεγονός, είμαι team player, θα συνεργαστούμε και θα εργαστούμε όλοι μαζί με γνώμονα το κοινό καλό, και με τους δημάρχους και κοινοτάρχες όλης της πόλης και επαρχίας μας. Με τον ίδιο τρόπο.
Αυτό που φτιάξαμε με τον Δήμαρχο Βύρα τα τελευταία 6 χρόνια, ένα πνεύμα ομαδικότητας και σκληρής δουλειάς, θέλουμε να το κάνουμε με όλη της επαρχία.
Η καλή συνεργασία, η αλληλοεμπιστοσύνση, το κοινό όραμα, η σκληρή δουλειά, η ομαδικότητα και η αγάπη για τη πόλη μας είναι το μυστικό που θα μας εξασφαλίσει την επιτυχία και εγώ είμαι βέβαιος για την επιτυχία και για την πρόοδο της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Άγγελε θέλω μέσα από το SkalaTimes να μας πεις σήμερα ποιο είναι το μήνυμα σου στο κόσμο της πόλη και επαρχία Λάρνακας
Θα φροντίσουμε μέσα από αυτό το νέο θεσμό νά κάνουμε ένα νέο Οργανισμό, τον ΕΟΑ, για τον οποίο θα είμαστε όλοι περήφανοι γι αυτό. Όλη η Λάρνακα και η Επαρχία να είναι περήφανη. Στις συναντήσεις που έχω με το προσωπικό αυτό τους λέω: να δουλεύουμε για ένα οργανισμό για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι. Να παρέχουμε καλές ποιοτικές υπηρεσίες σε πιο χαμηλές τιμές, να έχουμε την τεχνογνωσία, να έχουμε την δυναμική, την αξιοπιστία, άμεσες υπηρεσίες και όλα αυτά όταν τα πετύχουμε είναι συναφή με την ανάπτυξη. Με την ευημερία των πολιτών. Όταν καταφέρουμε να έχουμε καλές ποιοτικές άμεσες υπηρεσίες η αναπτυξη έρχεται από μόνη της.
Θέλουμε βεβαίως μια ανάπτυξη η οποία θα είναι ελεγχόμενη, με γνώμονα το χαρακτήρα της πόλης μας και σίγουρα να μην είναι εις βάρος των πολιτών μας. Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν. Χρειάζεται όραμα, στρατηγική, πυγμή και σωστούς ανθρώπους για να το τρέξουν και να εργαστούν σωστά.

Η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα;
Δεδομένο για μένα ότι η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα. Ναι, η Λάρνακα έχει την προοπτική, αυτό που όλοι πρέπει να διαφυλάξουμε είναι ότι θα γίνει μια ελεγχόμενη ανάπτυξη. Άρα ναι, η επόμενη δεκαετία είναι της Λάρνακας, αλλά δεν θέλουμε μια άτακτη ανάπτυξη (και τα παραδείγματα προς αποφυγή είναι πολλά). Να φροντίσουμε όλοι έτσι ώστε να έχουμε μια σωστή ανάπτυξη.
Εμείς θα φροντίσουμε ως τοπικές αρχές, να φροντίσουμε και να διορθώσουμε όσα μας πονούν και μας ταλαιπωρούν (δεν γίνεται μια άδεια να καθυστερεί τρία χρόνια και να φεύγει ο επενδυτής) και πιστεύω πως η ανάπτυξη είναι δεδομένη για τη Λάρνακα.
Ναι, η επόμενη δεκαετία θα είναι της Λάρνακας και είμαστε εδώ για να εργαστούμε όσο σκληρά χρειάζεται για αυτό!

Ακόμη και οι “λεπτομέρειες” Άγγελε μπορεί να σταθούν εμπόδιο στο να γίνει μια ανάπτυξη πχ οι δρόμοι….
Ναι, βεβαίως, φυσικά. Να αναφέρω ότι εμείς κατακυρώσαμε ένα συμβόλαιο 1,7 εκατομμ με το οποίο τους επόμενους μήνες θα διορθώσουμε τους δρόμους όλους στην περιοχή Σωτήρας, Μητρόπολης, Χρυσοπολίτισσας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Ομιλία Δημοτικού Γραμματεά Ανδρεά Λουκά στην τελετή Εγκαθίδρυσης του νέου εκλεγμένου Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΖΟΥΧΟΥΡΙ ΣΤΙΣ 28-6-2024 Πανιερότατε Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Νεκτάριε

error: Content is protected !!